Care tip de centrala este cel mai rentabil?

Subtitlu

miercuri, 26 septembrie 2007, 18:44
5 MIN
 Care tip de centrala este cel mai rentabil?

Cea mai intilnita solutie – centrala termica pe gaz

Centrala termica pe gaz este solutia cel mai des intilnita pentru asigurarea caldurii si a apei calde. Cel putin asa sustin specialistii in sisteme de incalzire. „Este cel mai des tip de centrala cerut pe piata la noi. Dintre toate tipurile de centrale, este si cel care a avansat cel mai rapid din punct de vedere tehnologic", a declarat Vasile Zlate, proiectant in cadrul unei firme care ofera solutii de incalzire.

Acesta a precizat ca preturile pentru o astfel de centrala pleaca de la 2.000 lei. „Depinde de model, caracteristici, puteri dar si de ceea ce vrea clientul. Preturile pentru o centrala normala, de 24 kw, variaza intre 2.000 si 3.000 de lei, dar sint centrale care ajung si la 9.000 de lei", a specificat Zlate.

Pe linga investitia numai in centrala, trebuie luate in calcul si cele legate de instalatia propriu-zisa care consta in conducte si calorifere. Pentru o casa de aproximativ 150 metri patrati, costul instalatiilor se ridica la aproximativ 5.000 lei.

Reprezentantii firmelor care monteaza centrale termice pe gaz sustin ca, pentru o luna de iarna, cheltuielile variaza intre 200 si 300 de lei. „Avantajul este ca ai un control direct asupra a ceea ce consumi. Dezavantajul consta in faptul ca pretul la gaze este intr-o continua crestere. In plus, dai bani si la gaz, dai bani si la curent", a mentionat Didi Melinte, directorul tehnic al CET Iasi.

„Lemnul este cel mai ieftin combustibil"

Daca centrala termica pe gaz este folosita pe o scara larga, centrala termica pe lemne este cea mai ieftina optiune. Desi investitia initiala se ridica la circa 10.000 lei, costurile lunare sint mai mici decit in cazul oricarui alt tip de centrala.

„Lemnul este cel mai ieftin combustibil. Incarcarea unei astfel de centrale se face la un interval de 8-10 ore cu cantitati care difera in functie de centrala. In general, se consuma aproximativ 50 de kilograme de lemne pe zi", a precizat Melinte.

Din datele furnizate de acesta reiese ca pentru asigurarea necesarului de apa calda si caldura intr-o luna este nevoie de circa 1.500 kilograme lemne. Spre exemplificare, 1 metru cub de lemn de fag, care cintareste aproximativ 1.200 de kilograme, costa in jur de 1.500 de lei, iar unul de lemn de brad, care inseamna 700 de kilograme, costa aproximativ 1.000 lei. „Centrala termica pe lemne este mai mare decit una pe gaz, fiind dubla in dimensiuni. Comparata cu o soba de la tara, este cam jumatate cit aceasta", a explicat Vasile Zlate.

Centralele pe motorina sau pe curent electric sint costisitoare

Alternativele pe motorina si curent electric, pe linga faptul ca nu au o popularitate prea larga, sint costisitoare. Centrala pe curent electric are avantajul de a fi o solutie ecologica: „Acest tip de centrala este nepoluant si as putea spune ca e cea mai ecologica. De asemenea, nu implica riscuri serioase, cum ar fi scurgerile de gaze", a afirmat Zlate.

Acesta a apreciat ca, lunar, factura la energia electrica se ridica la aproximativ 10.000 de lei, la o locuinta cu patru camere. „Cheltuielile nu au cum sa fie mai mici, deoarece producerea curentului electric are la baza folosirea de combustibili care se regasesc in pretul final. Mai mult, centralele pe baza de electricitate au nevoie de racorduri speciale. Solutia tehnica e ceva mai complicata", a mai adaugat Zlate.

Conform specialistilor, nici centralele termice care functioneaza pe baza de combustibili lichizi nu sint mai rentabile. Costurile lunare in cazul folosirii unei centrale care functioneaza pe baza de motorina sint duble decit in cazul unei centrale pe gaz. „Si preturile de achizitie sint mai mari decit la o centrala pe gaz", a mai adaugat Zlate.

Sint si solutii neconventionale: centrale care folosesc energia solara

Daca solutiile prezentate mai sus sint conventionale, specialistii pun la dispozitia celor care nu se uita la bani si sisteme care pe piata romaneasca nu sint foarte cunoscute. Unul din aceste sisteme se refera la asigurarea confortului folosind energia solara. „As putea spune ca e chiar cea mai ieftina solutie, daca ne gindim ca nu se foloseste decit energia solara. In ceea ce priveste amortizarea investitiei, aceasta se face pe termen lung, in aproximativ 20 de ani", a declarat Zlate.

Si oficialii termocentralei iesene recunosc avantajele unui astfel de sistem. „Nu polueaza deloc si este cel mai avantajos pe timp de vara", a mentionat Didi Melinte, directorul tehnic al CET. Acesta a precizat insa ca in general nu se poate merge doar pe instalatia solara pentru asigurarea confortului termic al unei locuinete.

„In general se merge pe doua sisteme alternative. Astfel, se mai poate adauga o instalatie pe gaz sau lemne care sa asigure caldura si apa calda pe timp de iarna. Cele doua sisteme se pot interconecta, astfel incit sa se treaca automat de pe un sistem pe altul", a mai declarat Melinte.

Firmele care ofera solutii de incalzire sustin ca pe linga instalatia solara se mai pot folosi boilerele electrice pe curent electric. „Acestea se folosesc doar atunci cind ai nevoie. Desi nu pare credibil, o instalatie solara are un randament foarte bun. De exemplu, apa dintr-un butoi negru de 200 litri, montat pe o casa, dupa ce a stat o zi in soare, ajunge la o temperatura de 60 grade Celsius", a explicat Vasile Zlate.

Pamintul ofera energie gratuit

Cireasa tortului in materie de sisteme de asigurare a apei calde si caldurii este reprezentata de „pompele de caldura". „Sistemul de functionare as putea spune ca e inedit. Pentru incalzire se foloseste energia din pamint. Practic conductele trec prin pamint, unde sint incalzite de sol, la o adincime de 4-5 metri, adincime care poate creste", a oferit informatii suplimentare Zlate.

Reprezentantii firmelor care ofera astfel de sisteme sustin ca se economiseste astfel 40 la suta din energia totala consumata. „Aceasta energie este gratuita si permanenta. Nu se pune problema ca nu este gaz, ca sint nori sau pene de curent. Solutia a fost adoptata la scara mai larga in Suedia. La noi, se regaseste mai mult in Ardeal", a explicat un furnizor de astfel de sisteme. Pe cit e de inovativa solutia oferita, pe atit e si de scumpa. Toata instalatia costa in jur de 20.000 de euro.

Comentarii