Creditul ipotecar de la Romanian International Bank

Subtitlu

miercuri, 09 aprilie 2008, 19:11
3 MIN
 Creditul ipotecar de la Romanian International Bank

Serialul „Ce oferte au bancile comerciale pentru persoanele care isi cauta o locuinta" continua in editia de astazi cu propunerea venita din partea bancii comerciale Romanian International Bank (RIB).

Dupa cum sustin oficialii institutiei de credit, familiile interesate pot contracta un imprumut de casa pe o perioada de maxim 20 de ani, volumul creditului fiind cuprins intre 85 si 100% din valoarea apartamentului care urmeaza sa fie achizitionat.

„Astfel, banca poate finanta integral valoarea apartamentului (in acest caz 60.000 de euro), percepind o dobinda majorata cu doua puncte procentuale. In aceste conditii, familia ar trebui sa aiba venituri nete lunare salariale de aproximativ 5.800 lei. Simularea s-a facut luind in considerare veniturile salariale ale celor doi membri care nu au copii si nu detin alte credite contractate la alte banci", ne-a declarat Silvia Munteanu, sef serviciu credite persoane fizice in cadrul RIB.

Aceasta a mai precizat ca, in cazul in care se achita avansul minim de 15% din valoarea locuintei, atunci creditul are o valoare de maxim 51.000 de euro. In conditiile descrise mai sus, familia solicitanta ar trebui sa detina venituri lunare salariale de aproximativ 4.650 lei si sa nu aiba copii in intretinere.

Rata lunara la un credit de 60.000 euro – aproximativ 880 euro

Potrivit oficialilor bancii, dobinda anuala efectiva (DAE) in cazul creditului imobiliar se ridica la circa 15,66 procente. „Rata lunara la creditul de 60.000 euro (finantat integral) pe 20 de ani este de maxim  880 euro, in timp ce rata la creditul de 51.000 euro pe aceeasi perioada este de cel mult 674 euro pe luna", a exemplificat Silvia Munteanu.

Pentru a deveni eligibili, solicitantii trebuie sa indeplineasca simultan mai multe conditii impuse de banca. Astfel, posibilii beneficiari vor completa o cerere de credit eliberata de unitatea teritoriala RIB, vor prezenta un act de identitate si dovada altor imprumuturi contractate (scadentare la alte banci).

Totodata, persoanele interesate isi vor da acordul pentru consultarea in Biroul de Credit si Centrala Riscurilor Bancare si vor prezenta o ultima factura la utilitati.

„Sint necesare si alte documente justificative specifice destinatiei creditului imobiliar, respectiv antecontractul de vinzare-cumparare, actul de proprietate asupra imobilului, din care rezulta modul in care a fost dobindit de catre vinzator, raportul de evaluare a apartamentului ce urmeaza a fi achizitionat, alaturi de documentatia cadastrala si incheierea de intabulare a dreptului de proprietate al vinzatorului", a explicat Silvia Munteanu.

In ceea ce priveste documentele necesare pentru atestarea veniturilor familiei, acestea difera in functie de tipul venitului luat in calcul. Astfel, pentru venituri din salarii (cazul prezent), solicitantii au nevoie, in primul rind, de adeverinta de salariu insotita de o copie a cartii de munca/contract individual de munca.

In cazul persoanelor care obtin venituri din chirii, acestea vor prezenta bancii contractul de inchiriere, actul de proprietate asupra bunului care constituie sursa de venit din chirii, declaratia de venit global, dovada achitarii impozitelor, precum si decizia de impunere pentru contractele incheiate in anul curent.

Pentru cei care obtin venituri din dividente, banca solicita certificatul de inregistrare la Registrul Comertului pentru firma la care solicitantul este actionar sau asociat, actul constitutiv al societatii, extrasul din hotarirea AGA privind decizia acesteia de a repartiza dividende, declaratia pe proprie raspundere privind aspectele nefinanciare ce caracterizeaza activitatea societatii, ultimul bilant contabil incheiat, precum si balanta de verificare incheiata pentru luna anterioara solicitarii creditului.

„Comisioanele percepute de banca cuprind comisionul de analiza a dosarului de 0,3% flat, comisionul de administrare in valoare de 0,15% pe luna la soldul creditului si comisionul de consultare la Centrala Riscurilor Bancare /Biroul de Credit de 10 lei/consultare", a detaliat Silvia Munteanu.

Comentarii