Cum intretinem pardoselile

miercuri, 21 februarie 2007, 16:43
2 MIN
 Cum intretinem pardoselile

Parchetul. Mai pretentios mai ales in varianta sa clasica (din lamele de stejar sau fag imbinate in diverse modele), parchetul presupune o ingrijire atenta chiar si atunci cind vorbim de cel lamelar (stratificat sau laminat). Parchetul laminat este rezistent la substante chimice, zgirieturi, coloranti si presiune, astfel incit poate fi folosit cu succes si in medii mai expuse (hol, bucatarie), dar si in zonele „clasice" (dormitoare, camere de zi), unde este recomandat si parchetul traditional. In primul rind, trebuie sa protejam parchetul de orice tip de murdarie (praf, noroi, pietricele), care are o actiune abraziva asupra sa. Praful se indeparteaza cu ajutorul aspiratorului, iar alte tipuri de murdarie se inlatura cu o cirpa, sau cu mopul bine stors. In cazul in care murdaria este rezistenta, utilizati substante de curatare speciale (care sa nu contina amoniac).

Petele trebuie inlaturate cit mai curind cu substante specializate, in functie de natura acestora, in general cu produse specifice, destinate parchetului. Daca petele sint de grasime (de orice fel), incercati inlaturarea acestora cu benzina. Parchetele din esente exotice (bambus, teac) nu trebuie spalate cu sapun, apa sau detergent lichid, pentru ca toate aceste substante pot produce umflarea suprafetelor. Pentru o protectie suplimentara, aplicati pe suprafata parchetului un strat de ceara. Daca din diferite motive acest lucru nu va este la indemina, stralucirea se poate reda cu ajutorul unei cirpe inmuiate in ulei de in.

Dupa o utilizare indelungata, va fi cu siguranta nevoie de o relacuire, ceea ce presupune slefuirea pardoselii pina la fibra de lemn si indepartarea petelor prin slefuire cu smirghel cu o granulatie de 120-180. Pentru relacuire trebuie sa alegeti lacul potrivit, in functie de sfatul unui specialist.

Placari ceramice. Acoperire de o mare rezistenta, gresia este destinata zonelor foarte expuse (bai, bucatarii), dar si spatiilor cu circulatie intensa (holuri). Gresia se imparte in mai multe categorii, astfel incit intretinerea acestui tip de material este diversificata, tinind cont de sensibilitatea la agenti chimici, rezistenta mecanica si absorbtia apei.

De obicei, specialistii va vor recomanda gresia potrivita fiecarui spatiu. Gresia ceramica se sterge cit mai des cu o cirpa umeda, eventual cu un produs de curatare menajer si se clateste, dar evitindu-se udarea abundenta. Gresia emailata presupune o intretinere foarte facila, stergerea regulata cu un burete cu apa fiind suficienta. Acoperirile cu un strat de email vitrifiat sint insensibile la orice fel de pete, in afara celor de grasime (care se inlatura destul de usor cu un detergent pe baza de amoniac). Pentru o intretinere usoara, puteti aplica un tratament special anti-pete pe suprafata dalelor.

Comentarii