Stiati ca pentru darimarea unui perete puteti face chiar si puscarie?

miercuri, 05 decembrie 2007, 19:39
4 MIN
 Stiati ca pentru darimarea unui perete puteti face chiar si puscarie?

Chiar si o simpla debara se darima numai cu autorizatie

Singurele modificari care sint acceptate fara a fi nevoie de autorizatii, proiecte tehnice, sau alte acte sint cele care tin de finisaje sau schimbarea usilor sau a geamurilor.

„Nici macar desfacerea peretilor unei debarale nu se poate face fara o expertiza in acest sens. Expertiza arata care sint efectele produse de modificarile respective. Sint diferite elemente care tin de structura de rezistenta si care, la prima vedere par a nu avea importanta deosebita pentru un necunoscator. Insa, pentru un imobil, privit in ansamblu, consecintele pot fi dezastruoase", a declarat Radu Lupasteanu, seful Inspectoratului Judetean in Constructii Iasi (IJC).

Acesta a mai adaugat ca imobilele construite in Iasi au diferite structuri de rezistenta. Mai exact, sint blocuri, cu peretii interiori structurali, altele cu peretii exteriori si altele construite pe cadre, unde structura de rezistenta este data de stilpi si grinzi.

Legea este foarte aspra cu cei care modifica apartamentele fara autorizatie

Inspectorii IJC au atras atentia ca locatarii care vor sa aduca modificari apartamentelor fara sa consulte un specialist mai intii, risca inchisoare. Astfel, conform Legii nr.10/18 ianuarie 1995 privind calitatea in constructii, la art. 31 se prevede: „Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani si interzicerea unor drepturi proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei constructii ori executarea de modificari a acesteia, fara respectarea reglementarilor tehnice privind stabilitatea si rezistenta, daca acestea ar putea produce una sau mai multe dintre urmatoarele consecinte: pierderi de vieti omenesti, vatamare grava a integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, distrugerea totala sau partiala a constructiei, distrugerea sau degradarea unor instalatii sau utilaje importante, ori alte consecinte deosebit de grave".

In cazul in care efectuarea neglijenta si iresponsabila a lucrarilor a avut drept urmare consecintele dramatice enumerate mai sus, fapta se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani.

Practic, in lege se nuanteaza, facindu-se diferenta intre „s-ar putea produce", cind se iau intre 5-10 ani inchisoare si „s-a produs" dezastrul, caz in care pedeapsa se ridica la 20 ani de puscarie.

O alta sanctiune prevazuta de legea amintita se refera la continuarea lucrarilor de constructii executate necorespunzator si oprite prin dispozitii ale organelor de control, in toate cazurile in care acestea le afecteaza rezistenta si stabilitatea, care „constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda".

Legea lasa totusi loc de interpretare, exprimari confuze strecurate in textul legislativ, de genul „daca acestea ar putea produce una sau mai multe dintre urmatoarele consecinte" putind fi speculate de cei care vor sa scape de pedepsele prevazute. Pentru celelalte cazuri, in care modificarile aduse nu au avut consecinte importante, amenda maxima este de 100.000 lei. „In astfel de situatii noi dispunem o expertiza pentru a vedea exact ce s-a demolat si care sint efectele modificarilor aduse. Pe linga amenda, proprietarul trebuie sa refaca si structura de rezistenta", a mai adaugat Lupasteanu.

In general, cei care semnaleaza aceste cazuri sint vecinii, spun inspectorii IJC

Inspectorii IJC au afirmat ca in general, cazurile in care se intervine la structura de rezistenta sint semnalate de catre vecini. Cu toate acestea, verificarile nu sint usor de facut.

„Legea ne da dreptul sa intram in locuintele oamenilor. Daca insa proprietarul nu vrea sa ne deschida usa, nu avem ce face", sustin inspectorii pentru siguranta in constructii.

Astfel, singura solutie pentru cei care totusi vor sa aduca diferite modificari in apartamente, o reprezinta expertizele tehnice.

Noua lege a asociatiilor de proprietari prevede si acordul asociatiei pentru a efectua modificari

In plus, noua lege a asociatiilor de proprietari prevede ca proprietarul sa aiba si acordul asociatiei de proprietari. „Este nevoie in primul rind de un certificat de urbanism, care implica si o expertiza. Apoi, mai este nevoie de acordul asociatiei de proprietari, cit si a vecinilor directi", a declarat Petrica Focsa, seful Biroului Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei.

Acesta a mentionat ca amenzile pe care le pot da reprezentantii Primariei, in cazul in care au loc interventii neautorizate, variaza intre 2.500 lei si 5.000 lei. Focsa a mai adaugat ca este nevoie de acordul asociatiei de proprietari dar si expertiza si pentru extinderea unui balcon sau construirea unui mic hol pe casa scarii, mai ales in cazul locatarilor de la parter.

In acest moment nu se cunoaste cu exactitate care este starea imobilelor din Iasi. Specialistii in constructii au afirmat ca sint foarte multi proprietari care si-au reamenajat apartamentele fara a respecta legea. Atit inspectorii Primariei cit si cei ai IJC au precizat ca sint foarte putine sesizari in acest sens, iar majoritatea sint facute de catre vecini.

Comentarii