De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicamentele antiinflamatorii se vor administra intotdeauna doar dupa mese!

marți, 31 august 2010, 17:12
2 MIN
 Medicamentele antiinflamatorii se vor administra intotdeauna doar dupa mese!

Dintre medicamentele folosite fara prescriptie medicala, un loc de frunte il ocupa antiinflamatoriile nesteroidiene. Ele sint recomandate in tratamentul unor afectiuni, incepind de la dureri de cap, dureri menstruale, pina la dureri colicative, renale sau biliare, precum si intr-o serie intreaga de boli reumatismale.

"Aceste medicamente se gasesc sub forma de comprimate, supozitoare, fiole pentru injecttii intramusculare sau intravenoase, geluri, creme si unguente (pentru tratamentul local al inflamatiilor din sfera aparatului locomotor). Cele mai cunoscute sint diclofenacul (existent in acest moment pe piata sub zeci de denumiri comerciale distincte), ibuprofenul, ketoprofenul, fenilbutazonul, indometacinul, acidul acetilsalicilic", arata Gabriela Streit, presedintele Colegiului Farmacistilor Iasi.

Datorita puternicului rol antiinflamator avut, aceasta medicatie este prescrisa in extrem de multe afectiuni. "De exemplu, intr-o contractura musculara paravertebrala dureroasa se asociaza cu un miorelaxant (decontracturant muscular), intr-o colica nefretica (renala) se asociaza cu un antispastic, intr-o boala inflamatorie pelvina se asociaza cu antibiotice. De aici decurge necesitatea ca tratamentul sa fie instituit de medic, fiind rare situatiile cind se administreaza exclusiv un antiinflamator. Trebuie sa intelegem ca medicatia antiinflamatorie este un aliat puternic si de neinlocuit in lupta impotriva inflamatiei, mai ales a celei acute. Insa, de obicei, in organismul uman inflamatia nu este un fenomen distinct, ci este intercorelata cu alte procese patologice (de exemplu infectiile, contracturile musculare etc.) si de aceea monoterapia nu poate da rezultate", spune Gabriela Streit.

"Totusi – adauga farmacistul – exista o serie de cazuri cind putem apela doar la antiinflamator, iar acest lucru il putem face fara consultul prealabil al unui medic (de exemplu, durerile care survin in timpul menstruatiei). Pentru afectiuni banale (dureri menstruale, dureri de cap, traumatisme minore) tratamentul antiinflamator nu trebuie administrat mai mult de cinci zile".

Pot aparea gastrite si chiar ulcere

Principalele probleme care apar in urma administrarii de antiinflamatorii sint in sfera digestiva. Pentru a evita aparitia problemelor digestive, intotdeauna medicatia se va administra dupa mese. Altfel, pot aparea diaree, varsaturi, greata, epigastralgii, dar si ulceratii gastrointestinale si singerari digestive.

"Antiinflamatoriile se dau cu mare precautie la persoanele cu suferinte cunoscute in sfera digestiva si frecvent medicul asociaza terapiei antiinflamatoare si o medicatie specifica de protectie a stomacului. In cazul tratamentului prelungit este necesar controlul periodic al functiilor hepatice si renale. De asemenea, este recomandata prudenta maxima in cazul administrarii la copiii sub 12 ani si la persoane de peste 65 de ani. O alta atentionare este necesara in ceea ce priveste asocierea cu alte medicamente, in primul rind cu cele din aceeasi clasa (nu se vor face asocieri de mai multe medicamente antiinflamatorii in speranta unui raspuns mai rapid la terapie) si cu majoritatea medicamentelor cu viza cardiologica", incheie farmacist Gabriela Streit.

Comentarii