450 RON, prima transa de bani la fondul clasei

miercuri, 17 septembrie 2008, 19:36
4 MIN
 450 RON, prima transa de bani la fondul clasei

Scoala a inceput abia de trei zile, dar parintii au bagat deja mina adinc in buzunare pentru a plati fondul clasei. La anii de inceput de ciclu primar sau gimnazial s-au platit sumele cele mai mari, de aproximativ 5 milioane de lei, iar cuantumul a fost stabilit inca de asta vara, la sedinte cu parintii organizate de viitorii diriginti sau invatatori in vacanta. Banii au avut o destinatie clara: renovarea si utilarea claselor. Printr-un calcul simplu, la nivelul fiecarei clase s-au strins sume de ordinul sutelor de milioane de lei vechi. Toate acestea se intimpla in contextul in care invatamintul de stat este, prin lege, gratuit.

Domnul invatator Spiridon Andries, de la scoala "Mihail Kogalniceanu", de pe B-dul Lascar Catargi, se mindreste cu o clasa curata si frumoasa, proaspat renovata , dupa cum ii place lui sa glumeasca "de Minister, pe banii parintilor".

Sumele pentru renovare au fost stabilite de parinti. Parchetul este lucios, pupitrele individuale si scaunele ca scoase din cutie. In spatele clasei, este respectata directiva cea noua a Ministerului Educatiei: un dulapior pentru fiecare elev de ciclu primar.

"De anul acesta incercam sa mai scapam si noi de praful de creta. Avem table magnetice. Din pacate, nu sint de cea mai buna calitate, pentru ca, desi le-am sters cu dispozitivul special inca se mai vede scrisul dinainte. Voi trebui sa iau o solutie speciala", explica invatatorul Andries.

Parintii care au copii in clasa I B spun ca toate aceste dotari i-au costat cite 450 de lei. "Cred ca la inceput de scoala parintii au cheltuit peste 10 milioane de lei", a constatat destul de afectat de situatie invatatorul Spiridon Andries.

De altfel, daca la fondul clasei se adauga rechizitele, uniformele, ghiozdanul, caietele speciale sau culegerile care trebuie achizitionate, suma poate sari bine de 1000 de lei.

"Un laptop pentru doamna"

Aceasta situatie nu este nicidecum una singulara. In mai multe unitati de invatamint se renoveaza clase intregi pe banii parintilor. "Nu se mai intimpla ca toate clasele sa fie la fel, cum era pe vremea noastra. Si noi am renovat, cind am inceput clasa intii. Acum sintem in clasa a treia", a spus mamica unui elev al Scolii "Carol I", care apartine de Colegiul "Costache Negruzzi".

Aerul conditionat, un laptop "pentru doamna" si retroproiectorul sint elemente de aparatura pentru care multi dintre parinti opteaza. "Avem si laptop, dar doamna spune ca e virusat", explica o fetita de clasa a treia.

"Vrem  sa invete copiii nostri in cele mai bune conditii. De multe ori se intimpla ca aceasta aparatura sa vina si sub forma de sponsorizari din partea altor parinti mai avuti. Eu nu am o conditie financiara extraordinara si cu toate acestea nu resimt o presiune asupra mea sau a copilului meu de a da bani. Sint multumita", a mai declarat mamica unui elev de la Scoala "Carol I".

Uneori, chiar parintii pluseaza suma propusa de diriginte

Initiativa renovarii clasei si achizitionarea diverselor obiecte graviteaza undeva intre parinti si invatatori sau diriginti. Exista doua variante. Prima este cea a dascalului care propune mai ferm sau mai putin ferm, iar parintii sint pusi in situatia de a accepta vrind-nevrind propunerile.

In cea de-a doua varianta, parintele este cel care vine cu initiativa, sau pluseaza la propunerile deja facute de dascali, de obicei in dezacordul altor parinti cu situatii financiare mai putin bune. Asa se poate ajunge chiar si la situatii dramatice.

"Am un prieten care si-a retras copilul anul trecut si l-a inscris la scoala din cartierul Alexandru cel Bun, pentru ca nu a putut tine pasul cu cerintele la fondul clasei", mi-a spus o mamica despre unul dintre copiii care fusese acceptat sa invete la Scoala "Carol I". Astfel, cite colective de elevi, atitea practici in privinta colectarii fondului clasei.

"Am inteles ca vom schimba timplaria"

Sumele strinse depind de parinti si de invatatori deopotriva. "Eu am avut un alt punct de vedere in fata clasei. Ce, daca am fi schimbat parchetul asa cum se dorea, copiii nostri ar fi luat mai multe calificative maxime?", s-a intrebat retoric un parinte care a reusit astfel sa convinga ca in clasa sa se faca doar investitiile cu adevarat necesare.

Astfel, la unele clase intii de la Colegiul "Mihai Eminescu", precum si de la Scoala "Stefan Birsanescu", sumele strinse au fost de 100 de lei. Cel putin pentru inceput. "Am inteles ca vom schimba timplaria si este un parinte care s-a oferit sa ne ajute in acest sens pentru ca are o firma in domeniu", a declarat o mamica a carui copil invata la Scoala "Stefan Birsanescu".

"Profesorii nu au voie si nu pot obliga parintii sa dea bani"

Autoritatile spun ca in fata acestor practici nu au ce face. "Fiecare scoala are personalitate juridica, iar colectarea unor astfel de fonduri este la latitudinea directorilor si a colectivelor de parinti. Noi nu putem conditiona in nici un fel. Cu toate acestea, profesorii nu au voie si nu pot obliga parintii sa dea astfel de sume de bani. Daca parintele doreste sa faca o sponsorizare, este cu totul altceva", a declarat Sabina Manea, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean.

Comentarii