Absolventa de Negruzzi, doctoranda la Oxford

Subtitlu

luni, 23 ianuarie 2012, 15:26
3 MIN
 Absolventa de Negruzzi, doctoranda la Oxford

Ieseanca Anca Madalina Farcas a cistigat in acest an mentiunea speciala pentru excelenta „Studentul anului in Europa", ciclul post-licenta. Premiul a fost oferit in cadrul Galei Studentilor Romani din Strainatate 2012. Tinara in virsta de 27 de ani este din 2009 doctorand in Biochimie la Universitatea din Oxford, si membra a John’s College. De asemenea, ea a fost premiata anul trecut cu Premiul Societatii de Biochimie pentru cea mai buna prezentare la simpozionul studentilor la doctorat din Departament. Anca Farcas este nascuta in Iasi pe 5 august 1985 si a urmat Colegiul „Costache Negruzzi", la clasa profesorului Mircea Nedea, promotia 2004. Dupa absolvire a urmat facultatea in Germania, la Jacobs University Bremen, la specializarea Biochimie si Biologie Celulara. Tot acolo a facut si masterul in acelasi domeniu.

„E ciudat cit de repede a trecut timpul"

Parintii sai lucreaza in mediul academic, tatal sau fiind conferentiar la Universitatea Tehnica. Mama Ancai este cercetator la Institutul de Chimie Moleculara „Petru Poni". „Uitindu-ma inapoi acum dupa atit de mult timp, parca nici eu nu-mi dau seama exact cum s-a intimplat. Cunosteam romani plecati la studii si am aplicat in Statele Unite si, mai tirziu, la Bremen. Imi aduc si acum aminte cum m-au condus parintii la Bucuresti in 2004 sa iau autocarul spre Germania, cu doua genti in care au incercat sa-mi puna tot ce credeau ei ca inseamna „acasa". Am fost inconjurata la Jacobs University Bremen de alti studenti romani, marea lor majoritate fosti olimpici in diferite discipline, toti acum raspinditi in variate tari ale lumii, tineri absolut exceptionali cu care incerc sa pastrez legatura. Cind am descoperit in ce anume vreau sa ma specializez mi-am dat seama ca Universitatea din Oxford e cel mai bun loc din Europa pentru a urma un doctorat in domeniu. Am primit o bursa prestigioasa din partea Cancer Research Centre UK care sa ma sustina si sa-mi asgure independenta necesara sa incerc sa-mi definesc propria pozitie in cercetare ghidata de un tinar profesor incredibil de talentat. E ciudat cit de repede a trecut timpul…", spune tinara. Anca spune ca urmarea unei forme de invatamint superior fara o vocatie sincera nu iti asigura succesul scontat. „Pentru ca nu ai alternative de nici un fel din pricina unei economii ce lasa de dorit, nu ai altceva ce sa faci dupa liceu decit sa mergi la facultate, uneori incep sa cred ca nu conteaza ce facultate faci atit timp cit esti student la ceva. Iar mentalitatea asta scade drastic standardele si genereaza un cerc vicios, in care studentul se face ca merge la cursuri doar de dragul trecerii timpului, iar profesorul constata lipsa de interes. Bineinteles cunosc nenumarate exceptii de oameni cu adevarat dedicati. Studiile din orice fel sint un privilegiu, faci asta pentru ca vrei, pentru ca esti sincer interesat si curios, pentru ca vrei sa intelegi mai multe despre lume, si indirect despre tine insusi. Ar trebui ca noi romanii sa devenim oameni mai buni, mai putin agresivi, mai putin incapatinati in opiniile noastre, sa intelegem ca «destept» si «smecher» nu e ala care se descurca prin orice mijloace, ci omul sincer si pasionat, incintat de viata pur si simplu", spune Anca.

Plecata de 7 ani

Plecata de sapte ani din tara, Anca nu are nici o persoana publica din Romania actuala catre care sa aspire. Respecta orice tinar cercetator roman si pe George Palade (n.r. – singurul roman preamiat cu Nobel), „un gigant care va aduce mereu onoare Romaniei". Premiul pe care l-a cistigat Anca Madalina Farcas a facut-o pe mama ei sa viseze ca exista posibilitatea ca la un moment dat tinara cercetatoare sa se intoarca in tara. Totusi, ea nu a crezut ca premiului i se va da o mare importanta, fapt pentru care nu si-a anuntat parintii cind a primit vestea. Ieseanca vine acasa doar de doua ori pe an, cite doua saptamini, de Craciun si in vacanta de vara.

Comentarii