Bacalaureatul de toamna: proba la romana i-a pus pe jar pe elevi

luni, 30 august 2010, 22:45
4 MIN
 Bacalaureatul de toamna: proba la romana i-a pus pe jar pe elevi

Prima proba scrisa a bacalaureatului de toamna a ridicat probleme mari celor 1.553 de candidati care nu au reusit sa promoveze examenul in sesiunea de vara. Cu toate ca inspectorii de limba si literatura romana sustin ca subiectele cu care tinerii s-au confruntat ieri au fost de dificultate medie, subiectul III putindu-le asigura o nota minima de trecere, elevii sint de alta parere.

Varianta 5 se pare ca nu a fost una cu noroc pentru absolventii de liceu care au iesit mult mai repede din salile de examinare. Cinci dintre candidati au fost eliminati pentru frauda, trei dintre ei provenind de la Liceul "Ion Neculce" din Tirgu Frumos si cite unul de la Colegiul "E. Racovita", respectiv de la "D. Leonida". 

Cum trebuiau tratate subiectele

Cu toate ca prima proba scrisa a bacalaureatului de toamna ar fi trebuit sa se incheie la ora 12, cu o ora inainte tinerii deja incepeau sa paraseasca salile de examinare. In judet au fost organizate zece centre de examen pentru aceasta proba, printre care si la liceele "Gh. Asachi", Colegiul "Emil Racovita", pentru clasele de seral, Liceul "D. Mangeron" sau "Anghel Saligny".

Pentru primul dintre cele trei subiecte textul nestudiat a fost selectat din creatia dramatica a lui Camil Petrescu, din opera "Mioara". Au fost formulate noua cerinte care au vizat cunostintele de limba romana si pe cele din domeniul comunicarii. Subiectul al II-lea le-a solicitat candidatilor redactarea unui text de tip argumentativ despre importanta lecturii in viata, pornind de la o afirmatie a lui Nicolae Manolescu.

"Subiectul al III-lea, eseul de 2-3 pagini, a avut in vedere prezentarea viziunii despre lume reflectata intr-o nuvela studiata. Exista posibilitatea alegerii intre creatii precum Alexandru Lapusneanul de C. Negruzzi, Moara cu noroc de I. Slavici, In vreme de razboi de I.L. Caragiale sau La tiganci de M. Eliade. Speram ca subiectul al treilea sa le asigure candidatilor obtinerea notei minime de promovare, daca au abordat si celelalte subiecte", a precizat Mihaela Apetroae, inspector de specialitate in cadrul ISJ Iasi.

"Ma astept sa pot copia acolo"

Cu toate acestea, tinerii au optat pentru un alt autor, Mihail Sadoveanu. "La nuvela am scris mult despre Sadoveanu, ca alti autori nu mai stiam", explica unul dintre tinerii care a participat ieri la proba scrisa in centrul de la Colegiul Tehnic "Gh. Asachi".

Nici colegii sai se pare ca nu au fost prea inspirati atunci cind au vazut subiectele. "Partea intii mi s-a parut usoara, cea de-a doua relativ usoara, iar cea de-a treia, nuvela, a fost cea mai grea", spune un alt tinar care nu a reusit sa sustina bacalaureatul in vara din cauza ca nu avea incheiata situatia scolara.

"Ma astept la un sase. Ultima parte nu am facut-o. Mai dau bacul si la matematica zilele urmatoare. Ma astept sa pot copia acolo", afirma optimista o alta eleva de la "Asachi". Un coleg de-al sau, iesit din examen dupa nici doua ore, spune ca "nu se astepta la nuvela", dar mai are de invatat pentru alte doua probe, matematica si fizica.

Tinerii de la Colegiul "E. Racovita", cu toate ca au terminat studiile la seral, au fost mai bine pregatiti pentru proba de limba si literatura romana. "Am facut bine, cred, dar am scris cel putin la toate subiectele. De trecut, trec", spune unul dintre candidatii care au picat in sesiunea din vara.

Colegul sau, insa, a avut nesansa de a intirzia la proba scrisa la limba romana din prima sesiune a bacalaureatului, de aceea a trebuit sa se prezinte acum. "Prima data nu m-am sincronizat cum a trebuit si am intirziat 20 de minute la limba romana. Nu m-au mai primit in examen. Subiectele mi s-au parut relativ usoare, pentru ca am invatat. Fara interes nu poti face nimic", sustine tinarul de 21 de ani care, dupa ce va lua bac-ul, vrea sa se inscrie la Facultatea de Biologie. 

Rezultate modeste la evaluarea competentelor

Tot in cursul zilei de ieri au fost afisate si rezultatele la probele de evaluare a competentelor, care au avut loc in perioada 23 – 27 august. Acestea nu sint deloc imbucuratoare. Dintre cei 62 de elevi inscrisi, doar sase au facut dovada ca sint utilizatori experimentati ai limbii lor materne, romana. 33 sint utilizatori avansati, iar 23 cunosc limba romana doar la un nivel mediu.

La proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba straina au participat 80 de candidati dintre cei 114 inscrisi. Majoritatea au optat pentru limba engleza, anume 55, 24 pentru limba franceza si unul singur pentru limba rusa.

Proba D, cea de evaluare a competentelor de utilizare a calculatorului, a fost sustinuta saptamina trecuta de 162 de elevi. Doar doi dintre acestia au putut dovedi ca sint experimentati in lucrul cu calculatorul, 10 au fost calificati ca avind un nivel avansat, iar 81 ca avind un nivel mediu. 69 dintre candidati, insa, nu aveau decit cunostinte de incepator.

Comentarii