Campion mondial la tras cu urechea

miercuri, 19 decembrie 2007, 19:53
5 MIN
 Campion mondial la tras cu urechea

Iasul este unul dintre polii radioamatorismului romanesc si mondial. Cu multiple medalii la campionatele nationale si internationale, radioamatorii ieseni trimit zilnic zeci de mesaje in eter, codificate, prietenilor din intreaga lume. Mai exista telegrafie? Ar intreba cu scepticism multi dintre iesenii prinsi in mreaja tehnologiilor moderne de comunicare. „Mai exista probe olimpice ca trasul cu arcul sau sulita? Da. La fel este si telegrafia. Un sport care isi pastreaza prospetimea si care antreneaza mintea", a replicat instructorul telegrafistilor de la Iasi, Cristian Popovici. Numai ca la Iasi, este pe cale sa moara. Multi dintre tinerii campioni sint gata sa renunte. Campionul mondial la telegrafie viteza din acest an, Andrei Bidirliu ar vrea sa fie recunoscut ca maestru al sportului. Palmaresul il indreptateste sa aspire la aceasta titulatura. „Noi investim timp si multa munca, dar nu avem nici un beneficiu. Nici financiar nici de alt tip. Chiar si taberele nationale de telegrafie s-au desfiintat", a declarat aproape descurajat baiatul de aproape 16 ani.

 

Andrei Bidirliu isi dedica vacantele in exclusivitate antrenamentelor

Pentru inca un an, Andrei mai poate concura la categoria de juniori I, apoi cine stie… Cu tristete, profesorul Cristian Popovici face o inventariere. „Din vechiul nucleu de campioni au mai ramas putini. Acum acesti copii sint la facultate, iar unii la mastere in strainatate. Speram ca la anul sa reusim sa refacem echipa", a declarat antrenorul privind peretii incaperii pe care sint lipite pozele campionilor.

Andrei Bidirliu se lauda cu sapte ani de telegrafie. A aflat de club de la actualul sau antrenor, care anual merge in scoli si ii indeamna pe copii sa imbratiseze acest hobby. „Din 1000-1500 de tineri pe care ii testam la inceput, doar 1% se dovedesc apti de performanta. Copiii de aici sint mici extraterestri pentru ca isi lucreaza sistemul nervos central si ajung sa capteze si cite 130 de biti pe secunda, in timp ce o ureche normala, din 16 biti pe secunda, retine doar 4", a povestit Cristian Popovici despre elevii sai.

Rezistenta psihica, viteza de reactie, indeminare, memorie auditiva selectiva. Acestea sint doar citeva dintre calitatile pe care trebuie sa le aiba un bun radioamator. Andrei a avut in 2007 cel mai bun an. Dupa ce a cucerit medaliile de bronz de la Receptie si Transmitere, doua dintre probele de la Campionatul Mondial, a reusit sa obtina aurul si titlul de campion mondial la proba de simulare trafic radio. Asta dupa ce in tara a fost desemnat campion absolut la toate probele. „Am in total 24 de medalii adunate in toti anii in care am participat la concursuri", se mindreste Andrei, care indrageste cel mai mult chiar proba la care a iesit campion mondial.

„Este cea mai dificila proba. Se transmite un apel in eter, iar din raspunsurile pe care le primesti si care se suprapun trebuie sa fii capabil sa selectezi unul singur. Eu am aflat de proba aceasta mai tirziu decit ceilalti colegi de ai mei si nu am crezut ca pot tine pasul. Cred ca asta m-a ambitionat", a povestit baiatul care spera sa obtina anul viitor si medalia care ii lipseste, aceea de campion european.

„Tragic e ca acesti copii nu sint recompensati"

Andrei Bidirliu este elev in clasa a noua la Liceul de Informatica „Grigore Moisil", iar pentru a ajunge la performanta din acest an a lucrat mult. „Ca la orice sport, exista competitii de pregatire si cantonamente. In timpul anului scolar lucrez mai ales in week-end, iar in vacante mai tot timpul. Cu o pauza de o duminica din cind in cind", a mai spus Andrei care a primit printr-o sponsorizare echipamentul de care avea atita nevoie pentru a lucra si acasa.

Participarea clubului la competitii este extraordinar de costisitoare pentru puterea clubului iesean. „Costurile de participare ale echipei ietene la Campionatul mondial care a avut loc la Belgrad au fost de 340 de milioane de lei vechi, din care 100 de milioane de lei i-am primit de la Consiliul Local si Consiliul judetean. In rest a trebuit sa ne descurcam. Am fost 17 oameni in 4 masini mici. Sportivii ieseni au obtinut 15 din cele 25 de medalii primite de echipa Romaniei", a declarat Cristian Popovici, profesorul care incearca sa nu-i faca pe copii sa resimta greutatile financiare cu care se confrunta clubul si care pentru excelenta telegrafiei iesene si-a mai luat doua slujbe, din care finanteaza o parte din cheltuieli.

„Mai tragic este ca acesti copii nu sint recompensati pentru efortul lor. Daca Agentia Nationala pentru Sport le-ar oferi premii in bani, asa cum se intimpla in cazul altor sporturi, atunci as scoate din piatra seaca si eu sa ii premiez cu inca jumatate din suma de la ANS", a mai spus antrenorul Popovici.

„Pe podium, eram impietrit. Cinta imnul Romaniei si stiam ca nu ma reprezint numai pe mine, ci intreaga tara", a mai spus Andrei Bidirliu. Competitiile de anul viitor incep in luna februarie, la Iasi unde se va desfasura Cupa Unirii.

Campionatul national va fi la Ploiesti, iar cel european in Italia. „Pentru concursurile de anul viitor am avea nevoie de aproximativ 20 de mii de euro. Deocamdata, nu stim de unde o sa facem rost de acesti bani", a declarat cu tristete antrenorul Popovici. Tara noatra este a treia forta mondiala in radioamatorism, dupa Rusia si Belarus.

„In aceste doua tari se investeste enorm pentru specialistii in telegrafie. Radioamatorii se implica in cazurile de urgenta, fiind printre singurii care pot actiona in astfel de situatii. De exemplu, la revolutia din ’89 statia de aici de la Palatul Copiilor a functionat in continuu. Acum nu mai este utilizabila. La fel, la evenimentele din 11 septembrie din Statele Unite, tot radioamatorii au fost primii care au raspindit informatiile. Practic, este vorba despre o forta, care nu este neaparat vizibila", a mai spus Cristian Popovici.

Antrenorul precizeaza ca in Romania sint aproximativ 6000 de radioamatori, dintre care doar jumatate activi in servicii precum protectia civila sau in Reteaua Nationala de Urgenta.

Andrei ar vrea sa aiba beneficii pe urma efortului lui, insa recunoaste ca telegrafia l-a ajutat sa-si faca multi prieteni cu care mai discuta in eter, le trimite cite un CQ, adica un apel general, iar de fete se desparte cu un 73, care in limbajul telegrafistilor inseamna „sarutari".

L-am lasat in laboratorul de la palatul Copiilor cu o viitoare campioana. Daniela are 10 ani si vrea sa fie antrenoare, ca si domnul profesor. Este abia la inceput si abia invata de Romeo, Julieta sau Zoulou, numele cu care Cristian Popovici a botezat semnele codului pe care copiii il invata la inceput, tocmai ca sa ii atraga ca intr-o poveste.

Sase copii au fost antrenati la Palatul Copiilor sa auda de zeci de ori mai bine decit restul lumii

Andrei Bidirliu nu este singurul tinar iesean cu rezultate exceptionale la Campionatul Mondial de Telegrafie de la Belgrad din acest an. Ionut Cristian Haldan a obtinut 5 medalii, printre care si cea de vicecampion mondial la Receptie.

In competitia feminina de la aceeasi proba s-a distins Vasilica Trofin care a obtinut tot argint. Sora sa geamana, Ionela Trofin si-a adjudecat titlul de vicecampioana mondiala la proba de Receptie indicative, obtinind si bronzul la Transmitere. Junioara mica Adelina Astefani a obtinut bronzul la probele de receptie si transmitere.

La competitie a mai participat si junioara Alexandra Popa care s-a clasat pe locul 7 la individual general. Doua medalii au fost obtinute si de seniorii ieseni, Mihai Costache, argint si Gabriela Ivan, bronz.

Comentarii