Care este virsta optima pentru a incepe clasa I

joi, 13 septembrie 2007, 21:59
3 MIN
 Care este virsta optima pentru a incepe clasa I

Prima zi de scoala este cel mai important eveniment din viata unei familii care are un copil de 6-7 ani. Care este virsta cea mai potrivita pentru clasa intii pare insa sa fie principala dilema a celor mai multi parinti.

Tendintele extreme, fie de a lasa micutii "sa copilareasca" chiar peste virsta de 7 ani, fie, din contra, de a-i da la scoala inainte de virsta maturitatii lor intelectuale, pe motiv "ca sunt precoci", sint greselile cele mai frecvente ale tinerilor parinti. Oricare dintre aceste doua decizii implica riscuri in dezvoltarea copilului si, de aceea, pedagogii ii sfatuiesc pe parinti sa fie foarte atenti cum aleg momentul inceperii scolii.

"Fiecare parinte trebuie sa se gindeasca de mai multe ori pina sa-si dea copilul la scoala", este de parere Gabriela Beraru, institutor la Liceul "Vasile Alecsandri", si asta pentru ca fiecare dintre micutii elevi trebuie sa se adapteze la un nou colectiv, la noi reguli. "Munca depusa de un cadru didactic care are clasa intii este extraordinara. Mai ales in perioada pre-abecedara, care reprezinta de fapt timpul de adaptare. Pot aparea adevarate crize. Copiii pling, vor sa plece inapoi cu mama. Consider ca in clasa intii este nevoie inca de joaca, practic trebuie sa le atragem copiilor atentia despre cit este de frumos la scoala, despre lucrurile noi pe care le pot invata", a mai declarat Gabriela Beraru.

Virsta optima pentru inceputul clasei intii nu este nici 6 si nici 7 ani, ci virsta la care copiii ating maturitatea fizica, afectiva si intelectuala. Aceasta este parerea deopotriva a educatorilor, invatatorilor si psihopedagogilor. "Din experienta noastra, putem spune ca nu toti copiii se maturizeaza la fel. Pentru a putea merge mai departe, micutii trebuie sa se sature de o anumita treapta de invatamint, sa-si doreasca mai mult", a declarat directoarea Gradinitei cu Program Normal nr. 13, Maricica Curcan, care a mai spus ca doar o fetita a plecat in acest an de 6 ani la scoala.

"Noi am recomandat sa mai stea un an la gradinita, dar mama a insistat sa mearga la scoala pentru ca este mai inaltuta si anul viitor sa nu se simta exclusa", a mai povestit Maricica Curcan.

In cazul in care copilul este dat prea devreme la scoala, apare riscul inadaptarii. "Micutii nu reusesc sa fie atenti pe tot parcursul celor 50 de minute cit are ora. Citeva luni conteaza foarte mult", a mai spus educatoarea. "Copilul care nu poate relationa sau nu se poate integra se izoleaza, poate deveni timid. In plus, chiar daca potrivit legii copilul de clasa intii nu poate ramine repetent, ceea ce a pierdut in prima clasa cu greu mai recupereaza ulterior", a declarat Mirela Dracinschi, terapeut de familie.

Ca un revers al medaliei, micutii care sint lasati sa copilareasca prea mult devin plictisiti si dezinteresati de gradinita, ceea ce duce la absenteism. "Pentru toate este o virsta. Este pacat ca un copil sa piarda un an din dezvoltarea lui fireasca", a adaugat Mirela Dracinschi.

Virsta potrivita pentru scoala ar trebui stabilita impreuna cu psihologul

Astfel, decizia de a da copilul la scoala ar trebui sa se ia in colaborare cu educatorul si cu psihologul scolar. "Noi dam sfaturi, dar hotarirea finala apartine parintelui", a declarat Maricica Curcan.

Practic, exista anumite semne care releva cit de pregatit este un prescolar de a trece la treapa urmatoare. "Trebuie sa aiba anumite notiuni, sa stie sa asocieze imagini cu cuvinte, sa aiba notiunea numarului, sa fie doritor sa invete lucruri noi, sa fie curios", a enumerat sefa Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica, Maricica Buzescu, citeva dintre calitatile pe care trebuie sa le aiba un boboc de clasa intii.

In plus, "trebuie sa aiba dezvoltata latura memoriei, sa aiba atentia concentrata, sa detina valori cognitive, intr-un cuvint sa aiba motivatie pentru scoala", a completat terapeutul de familie Mirela Dracinschi.

Comentarii