Ce au cerut iesenii de la ministrul Educatiei

vineri, 02 martie 2012, 22:30
4 MIN
 Ce au cerut iesenii de la ministrul Educatiei

Ministrul Educatiei, Catalin Baba, a desfasurat vineri un adevarat maraton in unitatile de invatamint din judet, incepind de dimineata cu Universitatea „Al.I. Cuza" si sfirsind cu liceul care are acelasi patron spiritual, „Cuza". Prezenta ministrului la Iasi a reprezentat un prilej pentru cadrele didactice, elevi si parinti de a pune intrebari sau de a-si exprima diverse nemultumiri. „Si pentru ca ni se ofera acest privilegiu, am sa inchei spunindu-va ca nemultumirea si tristetea momentului este legata de olimpiadele scolare, de faptul ca se merge pe o uniformizare intre judete foarte mari, asa cum este judetul Iasi, si cele care au o treime din populatia scolara a acestuia. In scoli care au deja un palmares sau potenta ar fi pacat sa limitam posibilitatea de competitie mai indirjita si pozitiva la nivel national prin acel fatal un loc sau doua locuri (pentru fiecare clasa la etapele nationale ale olimpiadelor, n.r.)", a semnalat ieri Camelia Gavrila, in timpul vizitei ministrului la Colegiul „C. Negruzzi". La Liceul „V. Alecsandri", mama unei fetite de 6 ani i-a reprosat acestuia faptul ca initiativa clasei pregatitoare a fost luata in pripa. „Stiam de anul trecut ca se face clasa pregatitoare, dar m-a surprins ca este obligatoriu ca aceasta sa fie la scoala, si nu la gradinita. Eu fusesem cumva prinsa cu ideea ca va functiona in cadrul gradinitelor, si probabil mai multi parinti. Ideea introducerii clasei pregatitoare este buna, numai mi se pare ca a fost luata in pripa si ca se face un experiment pe copilul meu", a spus femeia. „Ce pot sa va spun dumneavoastra e ca nu se face un experiment. Toate studiile de psihologie arata ca este mult mai important sa incepi mai devreme decit sa termini mai tirziu. Legea Educatiei a intrat in vigoare in februarie anul trecut, iar de atunci ministerul a tot pus pe tapet aceasta clasa pregatitoare", a replicat Catalin Baba. Senatorul PDL Mihaela Popa s-a plins ministrului ca muncipalitatea nu a alocat deloc fonduri pentru lucrarile de extindere de la Liceul „V. Alecsandri", demarate in 2006. Popa a fost profesor la liceul de mai sus. La Liceul „Al.I. Cuza" din Tatarasi, deputatul PDL Marius Spanu a adus in discutiile cu ministrul catalogul electronic, implementat recent si in unitatea din colegiul sau. Din rindul cadrelor didactice, o profesoara de discipline socioumane i-a cerut ministrului sa reduca birocratia din sistem. „Sintem bombardati, anul acesta ca niciodata, cu un numar coplesitor de sarcini scolare, concretizate in multe kilograme de hirtii. Profesorii continua sa isi faca treaba, continua sa accepte programe de austeritate si asa mai departe. Nu trebuie sa intelegeti ca cerem bani. De unde nu este, nici Dumnezeu nu cere, numai ca, daca la bani nu se poate umbla, atunci s-ar putea umbla la numarul sarcinilor scolare. Cu cit avem mai multe hirtii de facut, cu cit randamentul nostru la clasa scade", i-a semnalat profesoara Georgia Zmeu ministrului Baba.

La Inspectoratul Scolar, ministrul a tinut o conferinta de presa in cadrul careia, printre altele, a facut si precizari in legatura cu situatia rectorilor Vasile Astarastoae si Ion Giurma. „In contextul neemiterii unei sentinte definitive, nu exista nici o baza legala ca ministrul sa refuze numirea unui rector. In cazul ANI, domnul rector Astarastoae este in proces, in cazul DNA, din cite am inteles, inca nu s-a incheiat faza de instrumentare a dosarului. Lasind la o parte situatia UMF si exprimindu-ma intr-o situatie generala, daca un rector va avea vreo sentinta definitiva, este obligatia ministrului sa il demita. La Universitatea Tehnica din Iasi, domnul rector Giurma are, potrivit Legii Educatiei, 30 de zile ca sa isi rezolve incompatibilitatea. Daca in 30 de zile ministerul va constata ca nu s-a intrat in legalitate, va actiona in consecinta, inclusiv prin denuntarea rectorului", a punctat ministrul Catalin Baba.

Ce a discutat Baba si cu Isan

Ministrul Educatiei, Catalin Baba, s-a intilnit vineri cu rectorul celei mai vechi universitati din tara. Acesta a discutat cu Vasile Isan intr-o sedinta de aproximativ o ora. „Am discutat despre o evaluare a scolilor doctorale, despre probleme care sint generale pentru intregul invatamint superior romanesc si nu specifice Universitatii «Cuza». Am inteles ca exista o intentie de a incerca sa deblocheze posturile din invatamintul superior si, in acelasi timp, posturile din institutiile de cercetare. In masura in care bugetul alocat ministerului ar permite solutionarea unor probleme, domnul ministru s-a aratat preocupat. Cred ca a venit si cu solutii… Drept sa va spun, nimeni nu are solutii universal valabile si cu atit mai putin persoane care sint numite de citeva saptamini. Cred ca este bine sa fim mai sobri si mai realisti, si asta mi-a placut in discutia cu domnul ministru", a precizat rectorul Isan. Universitatea „Petre Andrei" a primit in cursul zilei de ieri vizita unui alt ministru, cel al Afacerilor Externe. Cristian Diaconescu s-a intilnit cu studentii, prilej cu care le-a dat sfaturi legate de profesia sa. „Diplomatia este o profesie care se cistiga in timp, dar care se poate pierde imediat, uneori din cauza unei erori de evaluare, alteori chiar din cauza unei greseli de exprimare. Sa nu cadeti in capcana de a crede ca diplomatul este acea persoana care are raspuns la orice, pentru simplu motiv ca oricum nu este pus in situatia de a spune adevarul", le-a explicat Cristian Diaconescu.

Comentarii