Conducerea Liceului „Vasile Alecsandri“ se razboieste cu vinzatorul de prajituri de la poarta

miercuri, 21 noiembrie 2007, 20:16
3 MIN
 Conducerea Liceului „Vasile Alecsandri“ se razboieste cu vinzatorul de prajituri de la poarta

Chioscul alimentar din curtea Liceului „Vasile Alecsandri" este motiv de disputa intre conducerea unitatii de invatamint si firma care isi desfasoara activitatea acolo. Unii parinti si conducerea liceului se pling ca acel chiosc functioneaza in ilegalitate.

Lipsa contractului cu scoala, produsele scumpe si de o calitate indoielnica sint principalele motive pentru care societatea comerciala ar trebui sa isi inceteze activitatea, in opinia parintilor ai caror copii invata aici. Pe de alta parte, Cristian Ciornia, patronul firmei, spune ca actualul director al Liceului, Eugen Mircea, este cel care „agita apele".

Chiosc cu toaleta, dar fara apa

Parintii mai multor copii de la Liceul „Vasile Alecsandri" se pling de conditiile existente la chioscul din imediata apropiere a scolii, de unde cei mai multi elevi isi procura pachetelul. „Nu este apa curenta, dar exista toaleta. Va imaginati ce igiena pot avea cei ce umbla cu produsele de patiserie care se vind acolo. In plus, aceste produse sint aduse cu portbagajul unei masini", a declarat indignata una dintre mamicile care au copilul acolo.

Temporar, si Autoritatea de Sanatate Publica, sesizata de conducerea unitatii de invatamint, a inchis pe 8 octombrie chioscul. „Societatea comerciala si-a reluat activitatea in locatia de linga scoala cu clauza sa nu mai produca in incinta chioscului. Am impus sa existe apa potabila. Cit despre transportul produselor, vom verifica modul in care acestea sint aduse", a declarat Manuela Trifan, inspector-sef in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica.

Cu toate acestea, chiar sefa inspectiei sanitare a recunoscut ca intr-un chiosc fara sursa de apa personalul nu se poate spala pe miini, nu poate face curatenie, iar bolile pe care le pot transmite astfel sint de natura digestiva. „De la inceputul anului scolar, doi elevi din clasa a sasea au fost internati la Spitalul de Copii cu diagnosticul de toxiinfectie alimentara", a intarit directorul liceului, Eugen Mircea.

Administratorul societatii comerciale sustine insa ca elevii nu sint supusi nici unui pericol. „De cind am deschis chioscul in apropierea scolii si pina acum, nu s-a imbolnavit nici un copil. Trebuie sa se dovedeasca daca elevii au fost internati din cauza produselor cumparate de la chiosc. Noi folosim doar prajituri congelate, preparate, in functie de cerere, pe loc, tinute la temperaturi optime si transportate cu masini frigorifice", a declarat Cristian Ciornia, administratorul chioscului. Totusi, aici se vindeau zilele trecute eclere, negrese, tarte, colaci polonezi si strudele cu mere, pe linga produse ambalate si sucuri.

ISJ da dreptate scolii

Conducerea unitatii de invatamint considera ca acel chiosc functioneaza in prezent ilegal. „Contractul cu scoala a expirat de la 1 septembrie. In plus, a fost amplasat la o distanta mult prea mica de scoala, la un metru jumatate, si ia din frumusetea unei lucrari de patrimoniu realizata in 1966.

Amplasamentul este de asemenea ilegal, pe terenul scolii, fara aprobarea acesteia, si fara aprobarea ISJ. In planul de urbanism initial, chioscul ar fi trebuit sa fie in coltul celalalt, spre Biserica Armeana. Investitorul a profitat de o autorizatie de extindere data de pe vremea cind era directoare doamna Ciobanu, si a trecut pe terenul scolii", explica actualul director al Liceului „Vasile Alecsandri".

Pe de alta parte, Cristian Ciornia a dat in judecata unitatea de invatamint pentru a-si recupera banii investiti in constructia de pe terenul administrat de scoala. „Pina nu se finalizeaza litigiul, putem vinde in continuare acolo. Directorul liceului are propriile interese sa nu ne prelungeasca contractul. Doreste probabil sa aduca o alta firma", a mai declarat Cristian Ciornia.

„Scoala nu a acceptat valoarea investitiei ca pe o investitie proprie, iar in contract este stipulat provizoratul chioscului si ca prelungirea contractului se poate face pina la cel mult 4 ani. Cum chioscul functioneaza din 2003, ne-am indeplinit obligatiile contractuale. Spatiul ar trebui eliberat de catre chirias cel putin in starea in care l-a primit", a expus argumentele legislative pe care mizeaza directorul Mircea.

Inspectoratul Scolar Judetean da dreptate scolii. „Amplasarea constructiei blocheaza imaginea scolii. Un astfel de chiosc nu ar fi trebuit sa isi aiba locul in centrul orasului, iar acum, cind contractul a expirat, rezolvarea situatiei ar fi trebuit sa fie simpla. Orice contract de inchiriere cu o scoala are caracter provizoriu, iar agentul economic ar fi trebuit sa isi calculeze riscurile", a declarat sefa ISJ, Camelia Gavrila.

Comentarii