Consortiul dintre „Cuza” si UMF, sub semnul intrebarii

miercuri, 09 iulie 2008, 14:47
2 MIN
 Consortiul dintre „Cuza” si UMF, sub semnul intrebarii

Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie a aprobat demararea procedurilor pentru infiintarea unui consortiu cu Universitatea "Al.I. Cuza". Colaborarea dintre cele doua institutii urmeaza sa fie dezvoltata la nivelul activitatii didactice, a activitatii de cercetare stiintifica, dar va avea in vedere si folosirea in comun a bazei materiale.

Constituirea consortiului dintre cele doua institutii a pornit insa de la premisa ca Universitatea "Cuza" va renunta la proiectul sau mai vechi, initiat de fostul rector Dumitru Oprea, privind infiintarea unei Facultati de Medicina si Farmacie, desi dosarele celor doua noi specializari era deja finalizate si trimise spre aprobare Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamintul Superior (ARACIS). Rectorul institutiei, prof.dr. Vasile Isan, a declarat atunci ca exista ambele facultati deja la UMF si ca institutia renunta deocamdata la idee.

In aceste zile insa, o misterioasa comisie de la ARACIS s-a prezentat la "Cuza", ca urmare a solicitarii cererii de infiintare a specializarii "Farmacie". Contactat telefonic, rectorul Isan a evitat sa ofere un raspuns clar despre rolul acestei vizite, desi a confirmat prezenta comisiei ARACIS la Iasi. "Nu pot sa va ofer nici un raspuns pozitiv, nici unul negativ, ci neutru. Am initiat deja o colaborare cu Universitatea de Medicina si Farmacie in vederea constituirii unui consortiu, pe care vrem sa o dezvoltam, asta este tot ce pot sa va spun", a declarat prof.dr. Vasile Isan, rectorul institutiei.

Numarul de catedre de la UMF, redus la jumatate Senatorii UMF au votat luni si constituirea unei asociatii a universitatilor de medicina si farmacie din tara. "O astfel de asociatie reprezinta crearea unui cadru institutional al universitatilor de medicina si farmacie, in vederea colaborarii pe linie didactica, stiintifica si de implicare in comunitate. Deocamdata s-a aprobat aceasta idee, nu exista un statut, s-a cerut doar parerea Senatului", a declarat conf.dr. Ileana Cojocaru, purtatorul de cuvint al institutiei.

Reprezentantii universitatilor de medicina si farmacie din Iasi, Cluj-Napoca, Tirgu-Mures, Timisoara, Bucuresti si Craiova s-au intilnit la Iasi in cursul saptaminii trecute, pentru a dezbate acest proiect, unde s-a stabilit ca in luna iulie aceasta initiativa sa fie supusa votului Senatelor. Unificarea catedrelor a fost un alt subiect supus votului Senatului.

In urma sedintei, la Facultatea de Farmacie vor fi doua catedre, in loc de cinci, respectiv Catedra de Stiinte Farmaceutice 1 si 2, iar la Facultatea de Bioinginerie trei catedre in loc de patru. La Facultatea de Medicina Generala vor fi de acum 11 catedre in loc de 21.

Dosarul de prelungire a activitatii didactice depus de prof.dr. Carol Stanciu nu a fost nici de aceasta data supus aprobarii Senatului, desi celelalte dosare au fost solutionate inca de pe 19 mai. Motivul invocat a fost ca dosarul nu a fost inca evaluat de comisia de la nivelul universitatii. "Probabil ca va fi supus dezbaterii la urmatoarea sedinta a Senatului, dupa vacanta de vara, in luna septembrie", a mai spus purtatorul de cuvint.

Comentarii