Elevi britanici voluntari reamenajeaza o scoala din Iasi

miercuri, 29 octombrie 2008, 18:16
2 MIN
 Elevi britanici voluntari reamenajeaza o scoala din Iasi

Helen si Mitesh sint doi tineri din Marea Britanie pe care i-am gasit dind de zor cu var. Ei sint voluntari si stiu ca activitatea lor de a ajuta la reamenajarea a trei sali de clasa de la Scoala Speciala "Constantin Paunescu" din Iasi inseamna mult pentru elevii cu deficiente ai scolii. Fac asta cu bucurie, fara presiune, ca o modalitate mai deosebita de distractie. Si musai pe muzica. Lor li s-au alaturat si elevi ai Liceului "Vasile Alecsandri". De altfel, cele trei unitati de invatamint, colegiul britanic, scoala speciala si Liceul "Alecsandri", sint parteneri educationali de mai bine de 10 ani.

Cei 12 tineri din Marea Britanie sint gazduiti in familiile elevilor de la "Alecsandri", iar unii dintre ei se afla chiar la a doua vizita in Romania. Este si cazul lui Mitesh, un tinar de 17 ani de origine indiana. A venit la Iasi de data aceasta impreuna cu fratele lui si sint gazduiti de familia lui Radu. „Am fost acum patru ani, cind nu am avut program de voluntariat, ci doar am vizitat. S-au mai schimbat lucrurile in bine. Vad gradina reamenajata", a observat Mitesh.

Tinerii din Marea Britanie au fost uimiti despre cum in familiile iesenilor totul este gatit de casa. "Mincarea este gustoasa. Am incercat un soi de salata de pui, cu maioneza si legume (n.r. – salata de boeuf)", mi-a spus colega lui Mitesh, Helen, o nemtoaica de 16 ani, care a venit in Romania la indemnul fratilor ei mai mari, ambii inclusi in programul de schimb de experienta in anii trecuti.

Tinerii au mai observat ca in Iasi sint foarte multe biserici si ca traficul este ingrozitor. "Eram intr-un tramvai care s-a izbit de o masina. Mi s-a parut foarte curios", marturiseste Mitesh. Pe de alta parte, Helen este de-a dreptul ingrozita de modul in care a condus un taximetrist, in urma cu doua seri.

Pentru elevii britanici, activitatile de voluntariat reprezinta adevarate bonusuri la bacalaureatul international pe care vor trebui sa il sustina, mai ales pentru ca educatia din insula pune accent pe activitati comunitare. "Toti elevii implicati in proiect sint cistigati, le stimulam in primul rind comunicarea", explica Sabina Preduchin, coordonatoarea de proiect din partea Scolii "Paunescu".

Activitatile din acest an din cadrul proiectului de voluntariat "O sansa pentru copiii cu nevoi speciale" se va incheia miine.

Comentarii