MEC a aprobat noile criterii de admitere la facultate

luni, 03 martie 2008, 20:15
3 MIN
 MEC a aprobat noile criterii de admitere la facultate

Institutiile de invatamint superior au mina libera sa inceapa lucrul pentru admiterea la facultate in anul universitar viitor. Ministerul Educatiei a stabilit atit cifra de scolarizare pe domenii de studiu, cit si criteriile generale de organizare si desfasurare a admiterii.

Fiecare universitate de stat sau particulara va stabili propriile metodologii de admitere cu criterii specifice legate de formele si probele de concurs, care vor trebui facute publice cu cel putin jumatate de an inainte de prima sesiune de admitere, dintre cele maximum doua posibile. Ministerul impune din acest an ca, pentru studiile universitare organizate intr-o limba de circulatie internationala, examenul sa contina obligatoriu o proba de competenta lingvistica.

In afara de absolventii romani de bacalaureat, criteriile de admitere vor fi aplicate in aceleasi conditii si pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor apartinind Spatiului Economic European si ai Elvetiei. De asemenea, ordinul ministerial prevede sa nu fie facute diferente nici in privinta taxelor de scolarizare. Un candidat declarat admis poate beneficia de finantare de la buget o singura data, pentru fiecare din cele trei cicluri de studii universitare.

Atentie la acte!

Candidatii care pe parcursul liceului s-au evidentiat prin distinctii obtinute la concursurile internationale de la diferite discipline, recunoscute de Ministerul Educatiei, au dreptul de a fi admisi pe locuri finantate de la buget. Ei pot urma astfel cursurile a doua specializari.

In plus, universitatile pot stipula in metodologiile proprii conditii speciale de admitere si pentru absolventii de liceu care au obtinut premii la concursurile nationale.

Elevii care au promovat examenul de bacalaureat in sesiunea iunie – iulie sau august – septembrie 2008 pot prezenta la inscrierea la facultate, in locul diplomei, adeverinta eliberata de liceu in care se mentioneaza media generala de la bacalaureat si mediile obtinute in anii de liceu. Ei trebuie sa fie atenti insa ca au obligatia de a depune, in termenul impus de metodologia fiecarei universitati, diploma de bacalaureat in original.

„Neprezentarea documentului in original, din vina exclusiva a candidatului admis, atrage neinmatricularea in universitatea respectiva", se arata in ordinul de ministru.

Cuantumul taxelor de inscriere pentru organizarea si desfasurarea admiterii vor fi stabilite de senatele universitatilor, care vor stabili si categoriile de candidati care vor fi scutiti de plata acestei taxe.

Cu siguranta, copiii personalului didactic isi vor putea depune dosarele de inscriere fara a plati taxa, o singura data in cadrul unei institutii de invatamint superior. Media minima de admitere la studii universitare de licenta trebuie sa fie minim 5.

Stiintele sociale si politice au cele mai multe locuri fara taxa La universitatile iesene, cele mai multe locuri finantate de la buget le vor avea Universitatea „Al.I. Cuza", respectiv Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi".

Concret, la „Cuza" sint alocate 3.360 de locuri, dintre care 685 pe domeniul stiinte sociale si politice, 675 pentru stiinte economice si 620 pentru stiinte exacte.

Un numar apropiat de locuri fara taxa vor putea fi ocupate si la Universitatea Tehnica – 2.950, dintre care 2.888 sint la stiinte ingineresti, restul la arhitectura.

La Universitatea de Medicina si Farmacie, Ministerul a alocat pentru anul universitar viitor 600 de locuri fara taxa, in timp ce la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara vor fi 462.

La cea de-a cincea institutie de invatamint superior ieseana, Universitatea de Arte „George Enescu", vor putea intra la buget, in anul intii 300 de studenti.

Comentarii