„Nunta ca la restaurant” in cantina Liceului MIU

miercuri, 15 octombrie 2008, 19:12
5 MIN
 „Nunta ca la restaurant” in cantina Liceului MIU

Cine doreste sa organizeze o nunta cu cheltuiala mai putina, poate opta pentru cantina Colegiului Tehnic "I.C. Stefanescu". Aici, nu e nevoie sa contacteze conducerea scolii, ci e de ajuns sa il gaseasca pe domnul Chirila. El isi asigura clientii ca deindata ce sala este ornata, "nici nu-ti mai dai seama ca esti intr-o cantina scolara". Clientii trebuie sa plateasca doar meniul, caci domnul Chirila are "contract de inchiriere cu scoala", dupa cum ne-a spus chiar el. Curios insa, directoarea spune ca nu a auzit de nici un domn Chirila si argumenteaza ca oricine poate inchiria una dintre salile cantinei pentru mese festive contra sumei aproximative de 14 milioane de lei vechi. "Se intimpla rar ca sa inchiriem cantina. Mai ales pe timpul vacantei", spune directoarea Colegiului Tehnic "I.C. Stefanescu", Dolores Voinea. Pe de alta parte, domnul Chirila sustine ca sala e ocupata cu nunti pina in luna august a anului viitor, deci trebuie sa ne grabim pentru o eventuala rezervare. Salile cantinei "I.C. Stefanescu" par sa fie miza unei adevarate "afaceri".

"Eu am contract cu scoala, ei nu vor sa se mai complice"

"Va fi pina intr-un milion jumatate meniul anul viitor", ma asigura domnul Chirila incercind sa ma convinga sa vin sa fac nunta la una dintre salile cantinei Colegiului Tehnic "I.C. Stefanescu".

Desi nu este administratorul cantinei, toata lumea m-a indrumat sa vorbesc cu el. "Scoala nu se mai ocupa. Eu am contract cu scoala pentru ca sa fac mesele acestea, ei nu vor sa se mai complice. Le platesc chirie", mi-a explicat domnul Chirila, dorind sa imi inspire increderea.

Totul pare sa fie usor de aranjat. "Lucrez cu o firma din Bacau la ornamente. Sint cei mai buni. Lucreaza si cu hotel Traian, si cu Ciric. Cind o sa vedeti ce pot ei face, nu o sa mai vreti o alta firma", ma asigura domnul Chirila.

Cit despre meniu, in pret intra patru feluri de mincare, doua cafele, un litru jumatate de apa minerala si jumatate de litru de suc, la doua persoane. Desigur se poate umbla la meniu si pot intra prajiturile si tortul. "Alimentele le cumpar chiar eu si sint proaspete. Iau probe din fiecare fel de mincare dupa nunta, preventiv, pentru ca nu am avut niciodata probleme. Sint sincer multumit sufleteste de cum ies nuntile", a mai spus el.

Cu domnul Chirila, organizarea nuntii este ca si rezolvata. Anul acesta, intreg meniul a costat in jur de 120 de lei. Nuntile pot fi chiar si de 300 de persoane, pentru ca nuntasii incap lejer intr-una dintre cele doua sali ale cantinei.

Scaunele cu huse albe si funde din culori variate, un balon deasupra mesei mirilor, sint alte argumente pe care le aduce domnul Chirila in discutie. "Nimic nu este diferit fata de un restaurant. Doar ca se cheama cantina MIU", argumenteaza el. Pentru o nunta modesta de 150 de persoane, luind in calcul doar meniul, se string lejer 18.000 lei, adica 180 de milioane lei vechi.

Directoarea sustine ca nu il cunoaste pe domnul Chirila

Cum si cu cine imparte domnul Chirila acesti bani nu se stie foarte clar, dar e clar ca pentru el organizarea de nunti e o afacere, din moment ce se ocupa cu asta. In ce fel s-a inteles directoarea liceului cu domnul Chirila, iarasi nu se stie. Conducerea colegiului tehnic infirma existenta vreunui contract de inchiriere permanent cu o firma care sa se ocupe de mese festive.

"Oricine, chiar si dumneavoastra puteti sa veniti sa solicitati inchirierea uneia dintre cele doua sali ale cantinei. In functie de activitatile noastre, noi acceptam sau nu solicitarea. Firma care aduce insa mincarea pentru o eventuala masa festiva trebuie sa detina autorizatie sanitara veterinara, ca sa ne asiguram ca alimentele care intra in cantina sint bune, iar cineva din personalul scolii verifica acest lucru. Aici se opresc atributiile noastre. Sala o inchiriem la un numar de ore, de exemplu de la 6 seara, la 6 dimineata, se calculeaza estimativ curentul si alte cheltuieli si se stabileste pretul. Acesta este in jur de 14 milioane de lei vechi, iar suma trece prin contabilitate", a declarat Dolores Voinea, procedeul prin care orice iesean poate inchiria una dintre salile cantinei scolare de la Colegiul Tehnic "I.C. Stefanescu".

Inchirierile trebuie sa aiba acordul consiliului de administratie

Cu toate acestea, directoarea spune ca astfel de mese festive au loc chiar rar, desi domnul Chirila ne spusese contrariul. "Veniturile extrabugetare noi le cistigam din altceva. De exemplu, din vinzarea produselor realizate la atelierele scolii. De Sfinta Parascheva, liceul nostru pregateste an de an un stand cu tricotaje, ii moderne, asternuturi, veste de stofa. Anul trecut, de exemplu, am achizitionat trei calculatoare dupa Sarbatorile iasului", a mai precizat directoarea Voinea.

Potrivit legii, in spatiile din cantinele scolare pot fi inchiriate pentru mese festive, atita timp cit nu este perturbat programul de masa al elevilor. "Pentru inchirieri ocazionale este necesara decizia consiliului de administratie al scolii. Nu este nici o problema, doar ca trebuie asigurata masa elevilor interni. Pentru inchirierile permanente, cu schimbarea destinatiei spatiului, este necesar avizul conform al Ministerului Educatiei si aprobarea consiliului de administratie al Primariei", a precizat Sabina Manea, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Scolar Judetean.

Unii sceptici din scoala spun ca diferite sume de bani cistigati din nunti s-ar duce direct in buzunarele persoanelor din conducere si de la serviciul de contabilitate, insa circuitul clar al sumelor de bani este greu de dovedit.

La cantina Colegiului Tehnic "I.C. Stefanescu" servesc masa peste 600 de elevi, care platesc pentru trei mese pe zi o suma modica: 9,5 lei. "Avem noroc ca de patru ani ne-am mentinut aceiasi furnizori, care au ramas foarte intelegatori. Avem si elevi de la scolile din apropiere care vin sa ia masa la noi pentru ca este ieftina si foarte gustoasa. In plus, mai salvam din pretul elevilor pentru ca personalul nostru pune conserve pe iarna", a incheiat directoarea Dolores Voinea.

Comentarii