Sisteme de comunicare ca in Star Trek la Universitatea „Al. I. Cuza”

luni, 09 februarie 2009, 17:24
3 MIN
 Sisteme de comunicare ca in Star Trek la Universitatea „Al. I. Cuza”

Universitatea "Al.I. Cuza"  detine un grup de laboratoare ultraperformante pentru cercetare si studiu la distanta, in retea, in care s-au investit 1,5 milioane de euro.

Practic, studentii si profesorii pot intra in orice moment in legatura cu colegi si dascali din tari precum Japonia, Spania, Franta, Marea Britanie sau Belgia. Mai mult, pe linga cele 9 sali de videoconferinta fixe, se adauga o valiza "minune", care permite conectarea in timp real oricui o foloseste, de oriunde si oricind. La asta se adauga, in cadrul aceluiasi proiect, un detector de minciuni achizitionat pentru cercetatorii si studentii de la Psihologie, dar care va putea fi si inchiriat. La fel si celelalte dispozitive.

Achizitiile au fost realizate de Universitatea "Cuza" in cadrul platformei de formare si cercetare interdisciplinara MediaEc, din fondurile Ministerului Educatiei.

Mercedes de 26.000 de euro si detector de minciuni

"Sistemul de videoconferinte cuprinde 10 noduri, 9 fixe si unul mobil. In luna decembrie 2008 am primit ultimele echipamente din cadrul proiectului. Sint importante pentru studentii nostri, fie ca este vorba despre cei de la studii universitare sau postuniversitare, pentru ca putem vorbi despre o interactiune in timp real, cu alte universitati din lume, din reteaua Blackboard. De asemenea, putem deplasa sistemul mobil de videoconferinta la Agigea sau Potoci, iar studentii pot urmari intr-una din salile noastre diverse aplicatii de acolo, ca si cum s-ar petrece exact in fata lor", a explicat in citeva cuvinte profesorul Laurentiu Soitu, directorul platformei de formare si cercetare interdisciplinara MediaEc.

De altfel, prima transmisiune a avut loc in luna septembrie, iar de atunci au loc aproximativ doua astfel de convorbiri lunar. Unul dintre dispozitivele de ultima generatie este sistemul de videoconferinta mobil. "Arata si are greutatea unei valize normale si contine totul pentru ca o persoana sa poata intra in contact cu alte persoane de oriunde. Chiar si din avion", a explicat Adrian Istricinschi, inginerul de sistem din cadrul platformei interdisciplinare.

In plus, universitatea a achizitionat tocmai pentru mobilitate si un microbuz tip Mercedes cu 7 locuri, in valoare de aproximativ 26.000 de euro. O achizitie surprinzatoare din cadrul platformei interdisciplinare este si detectorul de minciuni, care urmeaza sa fie pus in functiune in perioada imediat urmatoare.

"In cadrul acestei platforme sint trei facultati care colaboreaza: Filosofia, Psihologia si Economia. Fiecare dintre cele trei facultati a promovat o serie de achizitii specifice. Detectorul de minciuni face parte din laboratorul de expertiza a competentelor si capacitatilor de munca si va ajuta cercetarilor colegilor de la Psihologie", a mai precizat Laurentiu Soitu.

Salile si sistemul mobil pot fi inchiriate contra cost

Toate aceste echipamente vor putea fi inchiriate si de persoane din afara universitatii. "Chiar joi, in urmatoarea sedinta a Biroului Senat, vom propune o lista de preturi, atit pentru sistemul mobil de videoconferinta, cit si pentru celelalte dispozitive. In Iasi mai exista o singura sala de videoconferinta, cu doar 4 locuri, in cadrul Bibliotecii Central Universitare, care este inchiriata cu 150 de euro, la care se adauga cite 60 de euro pentru fiecare ora. Salile noastre au capacitati intre 16 si 200 de locuri. Cum este si firesc, colegilor din universitate care vor solicita utilizarea salilor in scop didactic nu li se va aplica nici un tarif", a mai declarat Laurentiu Soitu.

Proiectul MediaEc face parte din coordonata Planului National de Cercetare – Dezvoltare – Inovare pentru perioada 2007 – 2013. Finantarea de un milion jumatate de euro de la Ministerul Educatiei si dotarile din cadrul proiectului au fost facute in ultimii doi ani, ultimele echipamente fiind primite in decembrie 2008.

Comentarii