Super-elevii de la Iasi

miercuri, 07 mai 2008, 23:35
10 MIN
 Super-elevii de la Iasi

Pe ecranul montat in holul principal al Colegiului „Emil Racovita" se succed chipurile premiantilor la olimpiadele nationale. Scoala s-a gindit sa promoveze in acest fel virfurile, elevii model, de care isi va aminti si peste ani. Alaturi de elevii de la Colegiul "Racovita", colegiile National si "Costache Negruzzi", Liceul de Informatica si Seminarul Teologic isi au reprezentantii lor in batalionul olimpicilor din Iasi, editia 2008. Un batalion mai puternic decit in anii trecuti. Asta deoarece pe linga disciplinele cu traditie in performante exceptionale, asa cum sunt matematica, fizica, chimia ori biologia, se adauga si altele, mai putin reprezentate la acest nivel: filosofia, geografia si chiar limba rusa. "Ziarul de Iasi" a vorbit cu 16 olimpici. Jumatate au fost sau asteapta sa fie selectati in loturile care vor reprezenta Romania la competitiile internationale. Ceilalti sint primii pe tara la diferite discipline. Sint cei mai buni performeri ai Iasului.

 

Vladimir, din Basarabia, olimpic din primul an la Iasi: "Doamna imi gateste si de aceea pot invata"

Vladimir este unul dintre tinerii care a aflat secretul obtinerii de rezultate exceptionale si nu sta pe ginduri cind vine vorba de a-l impartasi. Pentru a fi performer, a spus el in cel mai firesc mod, „un elev trebuie sa si aplice cunostintele pe care le are, nu doar sa le tina pentru el; sa le si inteleaga, nu sa le invete pe de rost; sa fie creativ si descurcaret". Aceasta este cheia succesului vazuta prin ochii lui Vladimir Rumleanschi, elev in clasa a IX-a la Colegiul National si primul elev din ultimii aproape 20 de ani calificat la olimpiada internationala la geografie. Asta nu inseamna ca i-a fost usor.

Vladimir este cetatean moldovean si studiaza la Iasi. El recunoaste ca nu ar fi reusit sa se pregateasca atit de mult daca nu ar fi avut o gazda „de treaba". „Asta este a doua gazda. Doamna imi gateste si de aceea pot invata. Prima nu ma ajuta", a spus Vladimir, care abia asteapta ca surioara lui mai mica sa termine anul viitor clasa a IX-a, ultima clasa de gimnaziu in Republica Moldova, si sa vina si ea la Iasi. Va repeta aceasta clasa la Iasi, cum si el a facut, dar nu ii pare deloc rau.

Pregatirea de performanta cere sacrificii, iar olimpicii ieseni sint constienti de acest lucru. „Sint necesare citeva ore in fiecare zi studiului pentru performanta. Apoi te obisnuiesti si lucrezi de placere", este de parere Georgiana Gilca, eleva in cl. a XI-a la Colegiul „Emil Racovita" si componenta a lotului largit din care vor fi alesi reprezentantii Romaniei pentru olimpiada internationala la biologie.

Colegul ei de liceu si de lot, Alexandru Istrati, cl. a X-a, explica si mai simplu: „Nu prea am timp liber, insa cind ma simt obosit, ma culc". Cu totii recunosc astfel ca un studiu individual sustinut este foarte important. „Am aflat abia acum cit de mult pot lucra si s-a vazut. Conteaza foarte mult sa nu fii in an cu examene nationale, astfel incit studiul sa fie canalizat", este de parere Ioana Zamfir, eleva in clasa a IX-a la Colegiul „Costache Negruzzi", prima pe tara la chimie.

Cum se imparte succesul: profesori, deprinderi, familie, pasiune

Elevii recunosc si meritul dascalilor lor. „Cel putin in primii ani de studiu, profesorii sunt baza. Te ghideaza. Apoi iti formezi si tu deprinderile", este de parere Tudor Frunza, elev in clasa a XII-a la Colegiul „Costache Negruzzi" si calificat in lotul largit de la chimie. Metodele de studiu sint dintre cele mai diverse. „Mie mi se pare important sa lucrezi cu alti doi trei elevi odata. Explicind, inveti mai usor", a constatat Alexandru Catana , elev in clasa a VII-a la Colegiul „Emil Racovita", care a obtinut premiul intii la matematica.

Aceeasi metoda, dar in varianta virtuala, o foloseste si Vlad Tudose, elev in cl. a XII-a la Liceul de Informatica „Grigore Moisil" si component al lotului care se pregateste pentru olimpiada internationala de informatica. „Bazele au fost puse de dascali, insa acum folosesc foarte mult site-urile de pregatire. Este vorba despre infoarena si .campion. Sint propuse subiecte de catre fosti olimpici, iar noi propunem solutii. Forumul in care se fac schimburile de experienta si gasim explicatii la orice intrebare sint foarte solicitate. Ginditi-va cit de utile sint astfel de aplicatii. De exemplu, la olimpiada nationala de informatica, solutiile a citorva sute de participanti au putut fi date in 3-4 ore. Totul se intimpla in timp real", a explicat Vlad Tudose.

Uneori pregatirea trebuie privita interdisciplinar, alteori ajuta mult si familia. „Am sprijinul tatalui meu", a declarat Stefana Anita, eleva in clasa a VIII-a, la Colegiul National, prima pe tara la matematica. Tatal Stefanei este un reputat profesor de matematica iesean. O pasiune de familie este si in cazul Alexandrei Eva, care a obtinut premiul intii la olimpiada nationala de geografie. „Eu si Mihail (n.r. fratele mai mare al Alexandrei, de asemenea premiant la concursurile nationale ale acestei discipline) indragim geografia. El este acum student la Iasi, la facultatea de profil. Cu siguranta insa disciplina nu se afla printre pasiunile fratelui meu mai mic", a spus glumind Alexandra, eleva in clasa a XII-a la Colegiul „Costache Negruzzi".

Arina Baibarac: "O mare marte din fizicieni au fost si filosofi"

Cei mai multi dintre olimpici au in spate ani buni de studiu la disciplinele la care au facut performanta. Este si cazul Arinei Baibarac, eleva in clasa a XII-a la Colegiul „Costache Negruzzi". Ani la rind ea a obtinut rezultate exceptionale la concursurile nationale si internationale de fizica. Performanta sa extraordinara din acest an nu are insa nimic in comun cu fizica.

Arina este prima eleva din judet care reuseste sa se califice la olimpiada internationala de filosofie, care in acest an se va desfasura chiar la Iasi. „A ajuns la un moment de maxim si si-a dat seama ca poate face si altceva. S-a indreptat spre filosofie. Ma bucura foarte mult performanta sa", a declarat Rodica Perjoiu, profesoara sa de fizica. „Nu este o diferenta atit de mare intre cele doua discipline. O mare parte dintre matematicieni, fizicieni au fost si filosofi. In filosofie totul este surprinzator. Citesti un autor, gasesti un punct de vedere cu care poti fi sau nu de acord, citesti un altul si descoperi alte adevaruri. Totul este contradictoriu", a declarat Arina.  

Andra Constantinescu s-a canalizat pe matematica din clasa a IV-a
Daca ar fi sa expediem in cifre efortul elevilor ieseni, acesta ar putea fi contabilizat in functie de cele 7- 8 ore pe zi alocate studiului de catre Andra, in sustinerea primita de Costel din partea celor 10 frati pe care ii are si in performanta obtinuta de Marina invatind alaturi de celelalte sase colege de camin. A

ndra Constantinescu a dezvoltat o pasiune pentru matematica inca din clasa a patra si de sase ani face performanta. Eleva in clasa a zecea la Colegiul „Costache Negruzzi", Andra a obtinut in acest an calificarea in lotul largit din care vor fi selectati elevii care vor participa la olimpiada internationala. Ea s-a intors de altfel, in 2006, cu o medalie de aur de la balcaniada de profil, iar anul trecut a facut parte din lotul largit.

Azi olimpici, miine preoti

Costel Rotaru provine dintr-o familie numeroasa din Piatra Neamt. Costel, care ne-a spus ca se plictiseste daca nu are o carte in mina, este elev in clasa a IX-a la Seminarul Teologic „Sf. Vasile cel Mare" si are o pasiune extraordinara pentru greaca veche. Este primul pe tara la aceasta disciplina. Marina Savca, eleva in clasa a IX-a a Colegiului „Emil Racovita", e prima pe tara la limba rusa. Venita in acest an scolar din Republica Moldova, Marina imparte camera de camin de la Grupul Scolar „Constantin Brincusi" cu alte 6 eleve.

In acest an, Iasul va fi reprezentat si la nivel international la limba rusa. Pasionat de literatura ruseasca pe care o citste chiar in original, Mihail Echimov, elev in clasa a XIII-a la Seminarul Teologic „Sf. Vasile cel Mare", provine dintr-o familie de rusi lipoveni din judetul Constanta. „La noi, in comuna Ghindaresti populatia este in proportie de 95% formata din lipoveni", a declarat elevul care nu se sfieste sa spuna ca de multe ori il prinde si miezul noptii invatind.

Vorbitor de limba rusa, inca din familie, Mihail va participa la olimpiada internationala de la Moscova care se organizeaza doar o data la 4 ani, la sectiunea de limba materna.

Avantajul limbii studiate de mic il resimte si Stefan Oprea, cel mai bun elev la nivel national, la limba germana. Stefan este in prezent elev la Colegiul „Costache Negruzzi", in clasa a XII-a, dar primii sase ani de scoala i-a facut in Germania, la Köln. „El este modest, insa a terminat cu media 1", a declarat Adam Koriloff, directorul adjunct al Colegiului „Negruzzi".

Asta inseamna, potrivit sistemului de notare din Germania, media maxima. „Acolo nu era stresul notelor, dar m-am obisnuit, chiar daca destul de greu. Ca o diferenta, in Romania, risti ca din prea multa materie, sa pierzi din vedere esentialul, iar in Germania, risti sa nu ajungi la esential", a declarat Stefan.  

"La practica stam prost"

Daca ar fi sa vorbeasca de un handicap, olimpicii cred ca acesta il reprezinta dotarea precara a laboratoarelor, mai ales la disciplinele experimentale. „La practica stam destul de prost. Lotul largit face pregatire doar teoretica. Doar lotul restrins se pregateste si practic", a spus Georgiana Gilca, despre situatia de la biologie. In plus, laboratoarele contin aparatura veche, uzata moral. „La Cluj de exemplu este un laborator bun, si totusi inca nu este la nivelul celor din strainatate", a mai declarat Georgiana.

Performerii ieseni isi doresc astfel sa aiba toate conditiile pentru a-si mari competentele. Pregatirea practica este vazuta ca un punct slab si de catre Andrada Ianus, eleva in ultimul an de liceu la Colegiul National si una dintre reprezentantele Romaniei la olimpiada internationala de fizica. „Exista un concurs de fizica intre scolile din Romania si cele din Ungaria si asa am observat ca dotarile lor sint superioare. In general, la mai toate concursurile, ne descurcam foarte bine la partea teoretica, dar mai putin bine la cea practica. De exemplu, anul trecut, la olimpiada internationala, experimentul a vizat difractia si interferenta si am ramas uimita de modalitatea ingenioasa in care organizatorii au construit materialele pentru examinare. Chiar daca era vorba despre microunde, totul era la o scara imensa si putea fi evidentiat foarte clar", a declarat Andrada, olimpica cu state vechi.

Un liceu particular din Bucuresti, aspirator de olimpici

Cunoscind vulnerabilitatile invatamintului de stat, Liceul International de Informatica din Bucuresti incearca sa ii atraga pe cei mai buni olimpici din Romania, tocmai prin conditii. „Au burse, indulgenta din partea celorlalti profesori, clase speciale competitive formate doar din olimpici la o anumita disciplina, profesori implicati si dotari", spune Georgiana Gilca, ofertata de unitatea particulara de invatamint din capitala.

Intrebati daca sint tentati si ei sa plece la Bucuresti, olimpicii intervievati spun ca vor ramine la Iasi. „Inca pot face performanta si aici. Pe deasupra imi formez si o cultura generala. ma voi specializa mai mult pe un domeniu, la facultate", a declarat Andra Constantinescu.

Cu gindul la Occident

Cu gindul la Europa sau Statele Unite, olimpicii ieseni se gindesc sa faca performanta si dupa finalizarea liceului. In cercetare. „Am fost deja acceptat de Universitatea din Lille. Imi place mult Franta si nu-mi va fi greu. Mi se pare un lucru bun sa o iei de la zero. Am cautat mai multe universitati, am vizionat cursuri si am vazut laboratoarele. Mi-am depus CV-ul, au fost luate in considerare rezultatele obtinute la olimpiadele internationale si cele din timpul anilor de studiu. Am dat si un test la franceza", a spus Andrei Ungureanu, elev in clasa a XII-a la Colegiul „Emil Racovita", unul dintre elevii care vor reprezenta Romania la olimpiada internationala de chimie de unde si anul trecut s-a intors cu o medalie.

Andrada Ianus, si ea in cl. a XII-a la Colegiul National, olimpica internationala la fizica premiata si anul trecut, spune ca a aplicat si ea la doua universitati din Statele Unite si asteapta raspunsul. Desi inca nehotarita, Arina Baibarac, care in acest an are o performanta deosebita la filosofie, a fost deja acceptata la universitatea din Bremen. Ar dori sa studieze stiintele politice. Ceilalti elevi de clasa a XII-a au optat pentru studii superioare in Romania. „Am colegi si prieteni aici. Vom forma o echipa de performanta", a declarat Vlad Tudose, elevul care ar putea reprezenta in acest an Romania la olimpiada internationala de informatica si care prefera facultatea de profil de la Iasi, acolo unde este student Adrian Airinei, performerul la informatica din anii trecuti.

Alexandra Eva considera o optiune Facultatea de Economie din Bucuresti, iar Stefan Oprea, pe cea de Drept. Tudor Frunza este hotarit pe Medicina. Desi doar in clasa a zecea, Andra Constantinescu se gindeste totusi ca universitatile din strainatate au mai multe avantaje. „Cred ca m-as plafona aici. Am vorbit si cu prieteni care studiaza in strainatate si cu prieteni care studiaza in Romania. Aici invata si lucruri inutile, ori care le stiu deja. In strainatate iti alegi singur cursurile, apoi te specializezi pe ce doresti. Consider ca sint mai multe optiuni in strainatate pe care le poti face cu matematica. De exemplu, broker pe Wall-Sstreet sau cercetator. Si in Romania poti deveni cercetator, dar de un nivel mult mai jos", a declarat Andra.

Olimpicii ieseni de clasa a XII-a vor intra in mai putin de doua saptamini in bacalaureat. Printre ei va fi si Eugenia Rosu, eleva a Colegiului „Costache Negruzzi", care in aceasta perioada se afla in Macedonia la Balcaniada de Matematica.

Comentarii