Bac ’97: unul da, unul ba

miercuri, 26 august 1998, 23:00
2 MIN
 Bac ’97: unul da, unul ba

Jumatate din candidati nu au trecut
Bilantul final a celei de-a doua sesiuni de bacalaureat indica faptul ca din totalul celor 1515 candidati inscrisi au promovat 763 ceea ce inseamna un procent de promovabilitate de 50,32%. Un procent care situeaza judetul Bacau la mijlocul topului national, dar care, in acelati timp, este mai mic decit cel inregistrat dupa primul bac. "Nu stiu daca profesorii au manifestat mai multa sau mai putina exigenta decit in vara. Oricum, nu s-a vrut sa fie dezavantajati nici cei care care au luat bacalaureatul din prima, nici elevii care au promovat acum in conditiile in care mediile de la bac conteaza la admiterea in facultate. Cert e totusi ca elevii au fost slab pregatiti, majoritatea celor care au reusit obtinind medii sub 7,00", a comentat rezultatele bac-ului inspectorul general adjunct, Gheorghe Bilbie, presedintele Comisiei judetene de bacalaureat.
Cele mai slabe rezultate au obtinut elevii care au concurat la centrul de la Liceul "Anghel Saligny" unde, din 268 de elevi inscrisi, au fost declarati reusiti 85, adica un procent de 26%. De altfel, promovabilitatea inregistrata in cele cinci centre din municipiul Bacau a fost de aproximativ 30%, mult mai mica decit cea inregistrata in teritoriu. "Virful" a fost atins la Grupul Scolar "Grigore Cobalcescu" din Moinesti, unde au trecut 110 candidati din cei 115 inscrisi.
Rezultatul contestatiilor se va sti astazi
Dintre cei 752 de oameni picati, aproape 250 au depus contestatii ale caror rezultate vor fi cunoscute astazi. Adjunctul Gheorghe Bilbie si-a exprimat insa mirarea ca cele mai multe contestatii provin de la candidatii care au picat cu medii de 2 si 3, acestia neavind, cel putin teoretic, nici o sansa sa capete medii mai mari de 5,00.
In alta ordine de idei, Gheorghe Bilbie a fost de parere ca elevii care, si de data aceasta, au ratat bac-ul au mai multe sanse sa-l ia la anul, chiar daca se va modifica structura examenului de capacitate. "Pe linga faptul ca bacalaureatul se va da la sapte obiecte, acesta va fi structurat pe trei niveluri de dificultate ceea ce le va permite celor care au picat anul acesta sa-si aleaga dificultatea subiectelor", a opinat Gheorghe Bilbie. (Eduard CUCU)

Comentarii