Bacalaureatul s-a incheiat cu alergari si batai de minge

vineri, 05 iulie 2002, 23:00
3 MIN
 Bacalaureatul s-a incheiat cu alergari si batai de minge

Sfirsitul examenului de bacalaureat a fost in judetul Bacau unul in forta. Peste 3.400 de candidati din totalul celor 4.000 care au ramas in cursa dupa consumarea primelor probe au ales educatia fizica ca ultima proba a bac-ului. Desi unii elevi au recunoscut ca au optat pentru "sport" in ideea de a mai scapa de invatat sau de a se asigura de o nota mai mare, profesorul Gheorghe Rata, inspector de specialitate in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), a fost extrem de ferm: vor exista si note mici. "Baremurile sint acceptabile, dar asta nu inseamna ca toata lumea va lua numai note de 9,00 si 10", ne-a declarat inspectorul Rata. Inceputa inca de la ora 7,00 a zilei de ieri, proba de educatie fizica a bacalaureatului s-a derulat aproape fara nici un incident, candidatii primind un ajutor nesperat din partea vremii, care i-a ferit de caldurile sufocante dn ultimele zile. De altfel, Ministerul Educatiei si Cercetarii a luat toate masurile de precautie, stabilind un program de derulare a probei cuprins intre orele 7,00 – 10,00 si 17,00 – 19,00. Vremea racoroasa a facut insa ca acesta sa nu fie respectat ad literam, multe centre de examen terminind proba in jurul amiezii.
Universitarul Alexandru Neagu vrea bareme pentru maiestrie sportiva
Singurele probleme ale ultimei zile de bac au venit dinspre Onesti, unde universitarul iesean Alexandru Neagu, presedintele centrului de examen de la Liceul "Grigore Moisil", s-a plins ca nu a putut controla proba de educatiei fizica din cauza lipsei unui sistem de notare foarte clar. "Eu nu am putut sa controlez in nici un fel modul de desfasurare al acestei probe. Am incercat sa obtin lamuriri de la inspectorul de specialitate, profesorul Gheorghe Rata, insa, in ciuda promisiunilor, n-am reusit sa aflu nimic, ne-a declarat Alexandru Neagu, care sa aratat extrem de nemultumit de lipsa unor sisteme clare de notare si de lipsa de colaborare cu inspectorul de specialitate. Presedintele de la "Mosil" a mai reclamat faptul ca cei patru profesori din comisia de examinare n-au primit numirile oficiale si ca unul dintre acestia, devenit indisponibil, a fost inlocuit fara aprobarile necesare. Cu toate acestea, profesorul Neagu spune ca nu se indoieste de valoarea sportiva a candidatilor, printre care s-au numarat si gimnastele Andreea Isarescu si Irina Achim, si nu are de gind sa conteste notele foarte bune obtinute de catre candidati.
De cealalta parte, inspectorul Gheorghe Rata sustine ca i-a explicat profesorului Nargu cum se noteaza partea de maiestrie sportiva a probei de educatie fizica, dar a lasat sa se inteleaga ca universitarul iesean este nitel exagerat. "I-am explicat domnului presedinte ca la maiestrie sportiva se pun doua note, pentru tehnica si pentru evolutia de ansamblu a candidatilor. De altfel, acest lucru este prevazut si in regulamentul de bacalaureat. Domnul profesor dorea, probabil, sa existe un barem in care sa se spuna ca daca copilul tine capul in partea dreapta primeste un numar de puncte, iar daca il tine in partea stinga primeste alt numar de punte. Cit priveste inlocuirea profesorului examinator, i-am comunicat domnului presedinte telefonic schimbarea efectuata. Mi-a cerut un fax, i l-am trimis, timp in care candidatii au asteptat ca domnul profesor sa primeasca hirtia mult dorita, in loc sa sustina concursul", ne-a explicat inspectorul Gheorghe Rata.
Simona Ciuche trage cortina bac-ului bacauan
Cortina examenului de bacalureat va cadea abia astazi, cind Simona Ciuche sustine, pentru a doua oara, proba scrisa de limba romana. Dupa emotiile create de pierderea primei teze de limba romana de catre membrii comisiei de examen, Simona "s-a impacat cu ideea ca va trebui sa dea inca o data aceasta proba, dupa cum ne-a marturist acum doua zile. Azi, ea va avea alte subiecte. Indiferent de rezultat, Simona va intra, cu siguranta, in analele bacalaureatului. Tot astazi, Inspectoratul Scolar va demara ancheta asupra celor doi profesori – supraveghetori, Gabriela Melinte si Lorena Nitu, de la clasa in care a dat examen Simona Ciuche. Cercetarile vor fi efectuate de o comisie de cercetare din care fac parte inspectorul Petru Botezatu, profesoara Margareta Neacsu, director la Colegiul National "Vasile Alecsandri" si profesorul Neculai Alexandrescu de la Liceul Pedagogic. (Eduard CUCU, Romeo SALBATECU)

Comentarii