Bani buni dusi pe apa simbetei din cauza birocratiei

duminică, 02 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Bani buni dusi pe apa simbetei din cauza birocratiei

Fondurile care vin de la Uniunea Europeana pe filiera agentiilor regionale ajung in tara noastra foarte greu. Constantin Apostol, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionale Nord Est (ADRNE), crede ca din cauza intirzierilor procedurilor, Romania isi poate bloca in acest moment programele finantate de PHARE. Apoatol se teme ca cele 18 milioane de EURO pe care Uniunea Europeana este gata sa le dea pentru sustionerea financiara a unor proiecte romanesti ar putea sa nu mai intre in conturile investitorilor si acuza Agentia Nationala de Dezvoltare (ANDR) ca nu-si da mai repede acordul pentru acceptul banilor. Motivul real este insa ca sint prea multe institutii care se ocupa de avizarea proiectelor intrate in cursa si, ca in multe alte cazuri, cu cit sint mai multe comisii, cu atit lucrurile merg mai greu. Apostol sustine ca, dupa ce Agentia Nord-Est a depus documentatia la ANDR, "aceasta zace acolo din luna februarie, intirziind cu sase luni depunerea proiectelor la Uniunea Europeana", ultimul pas inainte de finantarea propriu-zisa. El spune ca pina acum Ministerul Finantelor si Agentia Nationala au aminat sa-si dea avizul pe proiectele trimise din Moldova, invocind "lipsa de proceduri", fara a preciza despre ce proceduri este vorba.
"In aceasta situatie nu este doar Agentia Nord-Est, ci si celelalte sapte agentii din restul tarii, a adaugat directorul Apostol. L-am sesizat si pe premierul Mugur Isarescu, printr-un consilier de-al sau, incercind sa-l avertizam ca, datorita presedintelui agentiei, Liviu Marcu, sintem pe cale sa pierdem 18 milioane de EURO, dar nu s-a luat nici o masura ".
De ce s-a facut reevaluarea proiectelor Cautind o explicatie la Agentia Nationala de Dezvoltare Regionala (ANDR), am aflat ca lucrurile nu stau tocmai asa. Radu Munteanu, secretarul general al agentiei, a recunoscut ca, intr-adevar, cei de la Nord Est au trimis din luna noiembrie rezultatele evaluarii proiectelor, dar UE a intors documentatiile, cerind o reevaluare.
"Europenii ne-au raspuns ca in prima lista sint nereguli, pentru ca apareau ca eligibile societati care aveau datorii la stat si erau propuse spre finantare, ne-a raspuns secretarul general Munteanu. Atunci am decis sa le cerem o reevaluare. Nord Est-ul a facut-o cam intr-o luna si am primit-o pe 24 mai".
Intre cele doua evaluari, facute de Agentia regionala in lunile noiembrie si mai, apare o diferenta. Dintre cele 90 de proiecte trimise prima data, au cazut la reevaluare sase, sustinute de societati din judetele Neamt (2), Iasi (2), Suceava si Vaslui. In schimb, au intrat alte 12 proiecte, care au obtinut un punctaj mai
bun la reevaluare. Dintre norocosi, patru sint din judetul Bacau (SC Mecano-Electric Service SRL, SC Dumi SRL, SC Infostar SRL, SC Logic For SRL), trei din Iasi, cite doua din Neamt si Suceava si unul din Botosani. Directorul Agentiei regionale explica aceste modificari prin aceea ca trei dintre societatile care nu mai apar in a doua lista au dat faliment, iar alte doua au renuntat la proiecte. "Acestea sint doar probleme de forma, a spus directorul Apostol. Eu pun o problema de fond, aceea ca din 16 noiembrie si pina in luna martie 2000, cind ni s-a cerut reevaluarea, documentatiile au stat la ei. In acest timp, solicitantii asteptau ca, potrivit pachetului informativ, sa inceapa contractarea inca din ianuarie – februarie. Iar proiectele inca nu trecusera de Agentia Nationala".
Alt hop: cine cu cine semneaza contractele?
Potrivit datelor furnizate de Agentia nationala, reevaluarea facuta la nivel regional a fost trimisa din nou Delegatiei Comisiei Europene la sfirsitul lunii mai, iar delegatia a transmis pe 12 iunie, la ANDR, aprobarea raportului. In acest timp, sustine secretarul general al ANDR, Radu Munteanu, Agentia nationala a negociat cu Ministerul Finantelor si cu delegatia Comisiei Europene, modelul de contract. Mai nou, dupa caderea de acord asupra acestui model de
contract, s-a ivit o alta problema. Constantin Apostol ne-a spus la sfirsitul saptaminii trecute ca cele patru parti implicate in finantare, adica agentia nationala, agentiile regionale, UE si beneficiarii, nu reusesc sa raspunda la intrebarea "cine cu cine semneaza?".
Apostol sustine ca la negocierile cu UE s-a propus ca partile semnatare sa fie beneficiarul si Agentia regionala, lucru care, spune el, nu convine Agentiei nationale. "Ei sustin ca noi nu putem raspunde penal, desi legea spune ca, pentru orice control, Agentia
regionala raspunde conform legii. Le-am spus ca semneze ei contractele, iar noi sa ne ocupam de monitorizare si implementare, insa nu am primit inca un raspuns". Directorul ADRNE spune ca, alaturi de celelalte regiuni, Nord Est este de acord cu orice fel de proceduri, numai sa se semneze odata contractele. "In momentul de fata se poate bloca tot sistemul, pentru ca deja s-au ajuns licitatiile una pe alta". Pierderea finantarii proiectelor care vin pe partea agentiilor de
dezvoltare regionale ar atrage dupa sine si pierderea urmatoarelor finantari: o licitatie din luna iunie, de 700.000 de EURO, PHARE – 2000 (circa 24 de milioane de EURO), dar si blocarea celorlalte sisteme de finantare europene, programele RICOP, SAPARD si ISPA. UE nu iarta tarile care dau cu piciorul la banii contribuabililor europeni. La temerile exprimate de Constantin Apostol, secretarul general al Agentiei nationale raspunde ca "nu este nici un pericol de a se pierde finantarea, pentru ca termenul limita pentru contractare este 31 decembrie 2000, conform Memorandumului de Finantare incheiat cu Comisia Europeana". Ramine de vazut daca romanii vor fi suficient de abili ca sa nu piarda nici un ban din fondurile nerambursabile oferite de UE. (Simona POPA)

Comentarii