Caragiale mai scrie o piesa la Onesti: "D’ale carnavalului"

luni, 09 iulie 2001, 23:00
4 MIN
 Caragiale mai scrie o piesa la Onesti: "D’ale carnavalului"

Cazul "scrisorii pierdute" de la Liceul "Dimitrie Cantemir" din Onesti a pus pe jar Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), care, ieri, a cerut lamuri comisiei de bacalaureat de la liceul onestean. Membrii acesteia au confirmat, cel putin din punct de vedere al semnatarei biletului cu pricina, informatiile pe care "Monitorul" le avea inca de duminica: misiva a fost scrisa de profesoara Adriana Cazan, director adjunct la Liceul "Spiru Haret" din Moinesti, care a indeplinit functia de vicepresedinta a comisiei de la "Cantemir" si era adresata profesoarei Maria Luca, subosrdonata sa de la "Haret" si membra a comisiei de corectare de la "Cantemir".
De altfel, ea recunoscut ca e autoarea scrisorii, dar a negat vehement ca aceasta ar avea vreo legatura cu bacalaureatul. "Nici nu mai stiu cind am scris biletul, dar tin minte ca l-am scris in masina, in timp ce intentionam sa plec de la liceu ("Spiru Haret", n.r.) spre Inspectoratul Scolar. Atunci mi-am adus aminte ca nu am trecut in catalog niste note ale unor elevi de-ai mei si, prin bilet, am rugat-o pe doamna Luca, care este de aceeasi specialitate cu mine, sa treca ea notele respective. Pe de alta parte, ca vicepresedinte de comisiei de bacalaureat, as fi avut dreptul sa stau in clasa in care se corecta, deci nu vad de ce as fi apelat la un bilet, pe care sa-l mai fi si semnat. Acest bilet se referea la niste corigente de la liceul "Haret", nicidecum la bacalaureatul de la Cantemir", ne-a declarat profesoara Cazan.
Aceasta varianta e infirmata de profesoara Maria Bobosa, una dintre cele doua membre ale comisiei de corectare, care a sustinut ca biletul a fost inminat profesoarei Maria Luca, cea de-a doua corectoare, de catre Adriana Cazan in timp ce ele corectau tezele de la disciplinele socio-umane ale candidatilor de la "Cantemir". Aceasta a sustinut, insa, ca biletul respectiv nu a fost singurul aspect care ar putea ridica semne de intrebare vizavi de ceea ce s-ar fi intimplat la Onesti.
"Simbata, in jurul orei 12, eu si doamna Luca eram la Colegiul «Petru Poni» pentru a corecta lucrarile de aici, unde a venit domnul inspector Zaharia (Dan Zaharia, inspector teritorial, n.r.), care ne-a cerut sa mergem la «Cantemir» sa corectam tezele deoarece comisia vrea sa afiseze rezultatele. I-am raspuns domnului Zaharia ca timp este sufiecient, in conditiile in care rezultatele trebuiau afisate duminica, dat totusi am ajuns la «Cantemir» in jurul orei 14. Aici nu ni s-au dat borderouri de lucru, ceea ce ne-a obligat sa punem punctajul intermediar pe foi de hirtie. Ne-am apucat, totusi, de treaba si, pe la 18,30, a venit doamna presedinta si a intrebat cum merge treaba si i-am spus ca totul e in ordine, cu exceptia a doua teze de la psihologie pe care le-am notat cu 3,00, respectiv 3,80. Doamna presedinta nu a spus nimic, dar a parut destul de suparata. Ceva mai tirziu a venit doamna Cazan si i-a adus biletul doamnei Luca, insa aceasta a refuzat sa se conformeze cererii din bilet. Presiunile au continuat si dupa ce am predat tezele presedintei de comisie si am completat borderourile finale, cei din comise cerindu-ne ciornele pe care am lucrat, sustinind ca tezele sint de cinci. Mai mult, comisia nu ne-a dat voie sa semnam cataloagele si chiar ne-a cerut sa dam note explicative pentru lipsa borderourilor de lucru. De la «Cantemir» am plecat lsa corectam tezele de la Liceul «Nadia Comaneci», unde, pe la opt, opt si jumatate a venit domnul Zaharia, m-a scos din sala de corectare pentru a ma duce la «Cantemir» sa semnez cataloagele. Odata intoarsa la «Comaneci», pe la ora 22, a trebuit sa o duc pe doamna Luca la spital pentru ca, din cuaza tensiunii in care am lucrat, i s-a facut rau", ne-a marturisit profesoara Bobosa.
Comisia contraataca
De partea cealalta, atit lectorul Niculina Iacob, presedinta comisiei, cit si profesorul Marian Tutunea, directorul Liceului "Cantemir", au acuzat comisia de corectare, in special pe Maria Bobosa, ca au corectat "cu picioarele pe masa", dupa cum s-a exprimat Tutunea. Presedinta Iacob a recunoscut ca l-a trimis pe inspectorul Zharia sa le aduca pe cele doua profesoare de la Colegiul "Petru Poni", dar spune ca lipsa borderourilor de lucru s-a datorat refuzului acestora de a indica ce fel de borderouri le trebuie. "Profesoara Teodora Sotcan (cea de-a doua vicepresedibta de comisie, n.r.) le-a condus in salile numarul 1 si 5, dar ele au spus ca prefera sa lucreze in aceeasi sala si asa le-am lasat. Am intrat de citeva ori in sala sa vad cum decurge corectarea si, la sfirsit, am cerut borderourile de lucru pentru a face confruntarea cu notele din borderoul final, dar au refuzat sa mi le dea pentru ca nu aveau nimic in acest sens. De altfel, au solicitat sa intocmeasca pe loc borderourile cu pricina. Domnul Zaharia le-a cerit nota explicativa asupra modului in care au corectat, dar au refuzat sa faca acest lucru. Oricum, modul de corectare al celor doua profesoare mi-a ridicat semne de intrebare si am cerut Inspectoratului sa aprobe recorectarea tututor tezelor de la socio-umane. Mi se pare nefiresc ca opt teze din noua la filosofie sa fie de zece, pentru a nu mai spune de greselile din boderouri sau despre faptul ca doamna Bobosa a uitat sa treaca nota pe o teza", a spus presedinta comisiei de "Cantemir".
Chemati la Inspectoratul Scolar, membrii comisiei de la Onesti au sustinut aceeasi varianta si in fata inspectorului general Ghiorghi Iorga. De altfel, acesta a inclinat sa dea dreptate profesoarei Adriana Cazan si universitareai Niculina Iosub. O deciziei finala va fi luata, insa, in cadrul Consiliului de Administratie programat sa se desfasoare astazi sau miine. (Eduard CUCU)

Comentarii