Curatenie de mintuiala in scolile din Bacau

vineri, 18 august 2000, 23:00
6 MIN
 Curatenie de mintuiala in scolile din Bacau

Primaria Bacau a facut cunoscut, in urma cu doua zile, prin vocea directorului economic Florin Pascan, ca lucrarile de igienizare a scolilor in vederea inceperii anului scolar vor necesita 16 miliarde de lei. O suma care, cel putin la prima vedere, lasa impresia ca, in sfirsit, elevii bacauani vor incepe noul an scolar in clase varuite proaspat si avind la dispozitie grupuri sanitare fara nici un risc de contaminare. In realitate, dupa cum spunea directorul Pascan, lucrarile se fac pe datorie, pe motiv ca bugetul din acest an este insuficient. Banii urmeaza a fi platiti in martie anul viitor. Lucrarile care se fac acum sint pe masura.
Cit despre modul in care au fost slectionate firmele care se ocupa de igienizarea scolilor, acesta a ramas un mister. Insusi directorul Florin Pascan sustine ca nu detine amanunte in acest sens. Domnia-sa ne-a trimis, pentru informatii suplimentare, la biroul "Investitii" al Primariei, insa telefonul de aici ori suna ocupat, ori nu raspundea nimeni.
Clase cu usi crapate si bai cu gresie
In cazul scolilor din cartierele Gheraiesti si Serbanesti, doar problema grupurilor sanitare are sanse sa fie cit de cit rezolvata, desi lucrarile au inceput foarte tirziu. "Intensa" activitatea de igienizare se reducerea, in timpul raidului efectuat de noi, la Scoala nr. 9 din Gheraiesti, la varuirea unei clase de catre doi muncitori. "Azi (joi, n.r.) e a doua zi in care se munceste, desi promisiunile au fost ca igienizarea va incepe la inceputul saptaminii. Pina acum am sunat de trei ori la sediul societatii trimisa de primarie sa ne faca igienizarea pentru a vorbi cu patronul acesteia, dar a fost de negasit. Sotia acestuia mi-a dat asigurari ca totul va fi gata pe 1 septembrie, dar, personal, nu-mi vine sa cred", ne-a declarat profesoara Beatrice Cristofor.
Ajuns la fata locului dupa vreo jumatate de ora, domnul Enache, patronul firmei "Multiservice", cea care se ocupa de asa-zisa igienizare a Scolii nr. 9, a recunoscut ca lucrarile au inceput foarte tirziu, dar a promis ca totul va fi gata pina la 1 septembrie. "Totul" insemnind varuirea unei singure clase din cele sapte ale scolii, igienizarea si faiantarea grupului sanitar si punerea de gresie in toaleta de la gradinita nr. 10, aflata in incinta scolii. Un perete dintr-o clasa sta sa cada din cauza infiltratiilor de apa, multe usi sint crapate, iar peretii duc dorul unui vopsele proaspete. Cit despre dezinsectie sau deratizare, acestea par "lucruri sfinte" cu care scoala nr. 9 nu s-a mai intilnit de vreo sase ani de zile. Cu toate acestea, scoala din Gheraiesti isi va intimpina elevii cu clase curate. "Facem tot ce putem ca sa incepem anul in niste conditii cit de cit omenesti. Daca de varuit nu se poate, macar sa fie curat", ne-a declarat Virginia Zaharia, una din femeile de serviciu, care, joi, trebaluia de zor intr-un din clasele care nu vor vedea var in acest an.
Cu familia la igienizare
Elevii Scolii nr. 7 din Serbanesti se pot declara fericiti pentru ca au parte de niste profesori gospodari, igienizarea realizata anul trecut cu bani proveniti din fonduri proprii dovedindu-se a fi durabila. Poate din aceasta cauza igienizarea realizata, acum, pe banii primariei, se reduce la repararea grupurilor sanitare si la varuirea unei singure clase. In rest, munca femeilor de serviciu a ramas de baza, in momentul vizitei noastre una dintre acestea chemindu-si in ajutor si familia.
Cum holurile scolii nu au mai fost varuite de cinci ani de zile, iar dezinfectia e un vis frumos, profesoara Steluta Mihalcea, directoarea Scolii nr. 7, a invatat sa de descurce singura. "As fi preferat ca primaria sa-mi spuna ca am la dispozitie o suma anume si sa ne fi lasat sa dramuim singuri banii. Anul trecut am adus un om care, la un pret destul de mic, a varuit aproape toate clasele, lucrare care tine si acum. Acum, numai repararea grupurilor sanitare prin intermediul unei firme trimise de primarie a costat 43 de milioane de lei. Au venit doi oameni care nici nu stiu cum se numeste firma la care lucreaza", ne-a declarat directoarea Mihalcea, care a incheiat cu un alt mare of: "Scoala nu a cunoscut de 43 de ani, de cind este construita, nici o reparatie capitala si lemnaria, in special ferestrele, lasa serios de dorit", a spus directoarea de la "7".
Faptul ca sistemul realizarii lucrarilor din scoli prin intermediul unor terte firme trimise de primarie poate da nastere la multe semne de intrebare a fost confirmat si de cei de la Scoala nr. 9. "Anul trecut, o firma ne-a curatat sobele, insa la intocmirea devizului am aflat cu suprindere ca in scoala s-ar fi montat si citeva oglinzi de cristal sau s-ar fi varuit citeva sute de metri patrati", ne-a marturisit profesoara Beatrice Cristofor.
"Primaria percuteza foarte greu"
Gradinita nr. 11 din acelasi cartier Serbanesti era, la ora documentarii noastre, un adevarat santier. Cu toate ca pina la debutul anului scolar a mai ramas doua saptamini, Grigore Dalban, administratorul societatii "Market", firma care se ocupa de Gradinita nr. 11 si Scoala nr. 3, a promis ca reparatiile vor fi gata la timp. "Chiar daca timpul este extrem de limitat, vom termina pina la 1 septembrie. Problema este insa, alta: primaria percuteaza foarte greu in ceea ce priveste igienizarea scolilor. Intelegem ca bugetul e sarac si tocmai de aceea acceptam sa lucram pe datorie, dar si primaria ne-a solicitat extrem de tirziu sa ne apucam de treaba", a spus Grigore Dalban.
Impartite pe unitati de invatamint, cele 16 miliarde de lei par a nu inseamna mare lucru, explicatia cvasipermanenta oferita ca motiv pentru limitarea lucrarilor de igienizare la repararea grupurilor sanitare si varuirea unei clase fiind lipsa de bani. De altfel, acelasi Grigore Dalban ne-a marturist ca pentru a putea schimba usile de la toaleta Gradinitei nr. 11, care aratau ca dupa razboi, primaria i-a cerut ca mai intii sa le fotografieze pentru a putea motiva investitia.
Pe lista neagra a DSP
Scolile nr. 7 si 9 se afla, de altfel, pe lista neagra a Directiei de Sanatate Publica (DSP), lista ce cuprinde unitatile de invatamint in care igienizarea a inceput de abia la inceputul saptaminii si pe care se mai gasesc scolile nr. 1 si 6 si caminele liceelor Economic si "Letea".
DSP a inceput actiunea inspectare a unitatilor de invatamint din judet inca de la inceputul lunii august, tocmai pentru ca deschiderea noului an scolar sa nu fie pusa in pericol de lipsa autorizatiilor sanitare de functionare. Initiativa DSP a fost insa zadarnicita de faptul ca in marea majoritate a gradinitelor, scolilor si liceelor din judet igienizarea este in plina desfasurare, ceea ce-i obliga pe inspectorii DSP sa astepte pina la terminarea lucrarilor de curatenie din unitatile de invatamint ca sa poata decide daca respectivele scoli pot obtine autorizatia de functionare. "La unitatile care au inceput de mai multe saptamini igienizarile mai avem timp sa facem inspectiile. Sint insa citeva scoli care au inceput lucrarile de curatenie abia pe data de 14 august si nu sint sanse ca acestea sa fie terminate astfel incit pina la inceperea anului scolar sa putem definitiva si noi etapele pentru autorizare", declara dr. Angela Aflorei, director adjunct DSP-Bacau.
Unitatile de invatamint care nu vor obtine autorizatia sanitara de functionare pina la data de 1 septembrie nu vor fi inchise, insa in aceste scoli inspectorii DSP vor intensifica modalitatea de control inopinat. Controalele vor urmari in special stadiul curateniei de la grupurile sanitare si alimentarea cu apa curenta chiar si din recipiente cum ar fi butoaiele si bidoanele.
Anul trecut, dintr-un total de peste 800 de unitati scolare din judet, 132 nu au obtinut autorizatia sanitara.
(Cezara DUTA, Eduard CUCU)

Comentarii