Gabriel Leahu promite an scolar cu trei semestre

sâmbătă, 06 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Gabriel Leahu promite an scolar cu trei semestre

Numirea profesorului Gabriel Leahu in functia de secretar de stat in cadrul Ministerului Invatamintului si Cercetarii (MIC) a devenit, ieri dupa-amiaza, certa in proportie de 99%. In virsta de 44 de ani, profesorul Leahu a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii "AL. I. Cuza" din Iasi in 1980, pentru ca in urma cu trei ani sa devina doctor in istorie. Titular al Liceului "Vasile Alecsandri", posibilul oficial al MIC este autor a nu mai putin de opt carti de specialitate, ultima – "Africa in corespondetele diplomatice romanesti – 1880 – 1905" – urmind sa fie lansata imediat dupa vacanta.
Pe linie politica, profesorul Leahu a parasit, in 1999, fostul Partid Alternativa Romaniei in favoarea PDSR. "Am plecat din PAR dupa un clinci cu presedintele Varujan Vosganian in momentul in care i-am reprosat ca nu mi se pare normal sa aflu de actiunile partidului din ziare. Apoi n-am fost de acord cu pozitia PAR adoptata in legatura cu razboiul din Kosovo si cu problema nationala, in general", ne-a declarat acesta.
Din punct de vedere strict profesional, secretarul de stat Gabriel Leahu va incerca sa readuca structura anului scolar la forma sa clasica, adica cea cu trei trimestre si debutul scolii pe 15 septembrie. "Aceasta formula ofera o mult mai mare coerenta actului didactic. Pe de alta parte, intentionam sa repunem in drepturi inspectia scolara ca modalitate de indrumare, dar si de control, sa punem ordine in noianul de decizii, note, notificari si adrese emise de minister, care, uneori, se bat cap in cap, si sa readucem reforma pe coordonate romanesti. De exemplu, fostul Minister al Educatiei a impus moda curriculumului, cind toata lumea stia de plan de invatamint. Mai mult decit toate insa, vom incerca sa pastram o legatura mai strinsa intre birourile ministerului si scoli", a explicat el. Despre mult discutatul subiect al manualelor alternative, profesorul Leahu crede ca "doua-trei manuale pentru fiecare filiera sint suficiente", in timp ce bulibaseala numita "inscriere la licee" va continua, cel putin anul acesta, sa existe. "In acest moment nu se poate face nimic din acest punct de vedere, dar ideea este ca examenul de capacitate sa aiba doar rol de examen de absolvire a invatamintului obligatoriu. Credem ca admiterea la liceu e bine sa se faca pe baza unui concurs clasic, in care rolul de corectori sa revina profesorilor din fiecare liceu, ceea ce ar pune in joc prestigiul liceului si ar elimina tentativele de frauda", a incheiat cel care, foarte probabil, va coordona invatamintul preuniversitar din Romania. (Eduard CUCU)

Comentarii