Greva foamei la Sanatoriul din Slanic Moldova

vineri, 09 februarie 2001, 00:00
3 MIN
 Greva foamei la Sanatoriul din Slanic Moldova

11 angajate din Sanatoriul Balnear Slanic-Moldova s-au baricadat ieri in doua saloane ale institutiei sanitare, hotarite sa faca greva foamei pina cind isi vor primi salariile restante de sase luni. Criza pe care o traverseaza sanatoriul a aparut in luna septembrie 2000, cind finantarea repartizata de Casa Judeteana de Asigurari (CJA) pentru tot semestrul doi al anului a fost epuizata inca din august, aproximativ 350 de milioane de lei fiind cheltuite pe investitii si modernizari. Directorul din acea vreme a sanatoriului, dr. Gheorghe Palaloga, a motivat ca a cheltuit banii pentru ca in contract nu era specificata perioada pe care ei se aloca, iar pina atunci finantarea de la asigurari se facea lunar.
Cadrele medicale din sanatoriu au inceput un lung sir al demersurilor care au ramas fara un rezultat concret. Porniti cu jalba in protap la CJA, la Directia de Sanatate Publica (DSP), la Comisia de Sanatate a Consiliului Judetean si la prefectul Catalin Mardare, protestatarii de la Slanic nu au primit nici un raspuns care sa le clarifice situatia. "Am fost dusi cu vorba tot timpul. Toti cei care aveau menirea sa detensioneze criza nu au facut nimic concret, ci si-au batut joc de noi purtindu-ne pe drumuri. Decit sa murim lent fara nici un leu in buzunar mai bine facem greva foamei si murim mai repede", declara asistenta Niculina Sevastre, lidera de sindicat din Sanatoriul Balnear.
Cei 35 de angajati ai sanatoriului de la Slanic se afla nu doar in situatia de a nu-si putea primi salariile restante de sase luni, ci sint obligati sa munceasca in continuare gratis. Deoarece activitatea medicala din ultimul semestru al anului 2000 justifica doar o jumatate dintre banii primiti de la casa de asigurari, cealalta jumatate trebuie restituita institutiei finantatoare. "Avem de dat inapoi casei 170 de milioane de lei pentru care trebuie sa venim zilnic la serviciu, chiar daca noi nu primim salariu. Sintem lasati sa murim de foame pentru o datorie pe care nu noi am facut-o", adauga asistenta Sevastre. Ultima intilnire a salariatilor din sanatoriu cu sefii casei de asigurari, ai DSP si ai Comisiei de Sanatate a avut loc pe data de 5 ianuarie, iar ceea ce parea atunci singura solutie de rezolvare a crizei a ramas doar la nivelul vorbelor. Ca sa poata acumula un numar mai mare de servicii medicale pe care casa de asigurari sa le poata deconta, la Sanatoriul Balnear trebuia infiintata o linie de garda care sa stea la dispozitia tuturor locuitorilor din Slanic. Desi actiunea era legala, prevazuta in legea sanatoriilor balneare, ea nu a fost dusa la bun sfirsit de catre DSP, institutie care trebuia sa faca demersurile de avizare la Ministerul Sanatatii.
Daca astazi Sanatoriul Balnear nu va primi bani pentru plata unei parti a salariilor restante, celor 11 greviste ale foamei li se vor alatura si restul angajatilor. Grupul grevistelor foamei care s-au baricadat in salaonele sanatoriului este monitorizat de un medic de familie care urmareste starea de sanatate a celor care refuza sa mai manince. Deocamdata, restul personalului care nu a intrat in greva asigura asistenta de urgenta a protestatarilor. "Pentru ca nu avem Salvare, iar eu sint singura persoana din sanatoriu care are masina proprietate personala am sa stau linga ele pentru a asigura transportul la spital in caz de urgenta", declara Olga Purice, asistenta sefa a Sanatoriului Balnear. Dupa prima zi de greva a foamei, protestatarele se simt deja rau, acuzind dureri de cap si ameteli. (Cezara DUTA)

Comentarii