Greva la scoala

luni, 21 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Greva la scoala

Peste 200 de elevi ai Scolii "Alexandru Ioan Cuza" din municipiul Bacau au fost scosi ieri de la ore, pentru a protesta impotriva cedarii unui corp al scolii catre fostii proprietari. Situat in strada Oituz nr. 10, imobilul a apartinut, inainte de 1954, cind a fost luat de stat, familiei Veniamin ai carei urmasi, fratii Nicolae si Lascar Veniamin, si-au revendicat in instanta, in primavara anului trecut, proprietatea. Dupa mai bine de zece termene, procesul e pe punctul de a fi cistigat de fratii Veniamin, caz in care aproximativ 870 de elevi ar ramine pe drumuri, in timp ce trei ateliere, doua laboratoare de informatica, biblioteca, contabilitatea si casieria Scolii "Cuza" vor trebuie mutate in alt sediu. In plus, 32 de cadre didactice ar ramine fara catedre.
Actiunea de ieri a elevilor de la "Cuza" a coincis – poate nu intimplator – cu reinstalarea in functia de director a profesorul Ioan Radu. Reamintim ca acesta a fost demis in vara anului trecut, dupa ce a fost acuzat ca a organizat ilegal un concurs de titularizare. Radu a dat in judecata Inspectoratul Scolar si a obtinut in justitie dreptul de a fi repus in functie.
"Curios e faptul ca, pina sa fiu numita ca directoare, fostul director Ioan Radu nu s-a prezentat la nici unul dintre cele sapte termene ale procesului. Eu am aflat ca sintem in litigiu de la un expert care m-a anuntat ca a doua zi vine sa faca o expertiza tehnica a cladirii. Avocata noastra a incercat sa merga pe varianta compensatiilor banesti, dar avocata proprietarilor a refuzat. Mai nou, aceasta a scos la iveala un act prin care dovedeste ca unul dintre fratii Veniamin ar fi fost condamnat de catre comunisti la 25 de ani de munca silnica, ceea ce ar impune retrocedarea cladirii si a pamintului din jurul acesteia, in total 2.420 de metri patrati", ne-a declarat directoarea scolii, Maria Stoica. In plus, conducerea de la "Cuza" nu si-a ascuns teama ca, odata retrocedat imobilul respectiv, proprietarii vor revendica si terenul alaturat, adica actualul teren de sport al scolii.
"Vrem biblioteca inapoi"
Cu pancarde si sloganuri gen "Vrem biblioteca inapoi", "Vrem corpul E", dar si "Hotii! Hotii!" elevii grevisti, condusi de profesori, au luat cu asalt curtea Inspectoratului Scolar. Conducerea scolii a fost primita de inspectorul general Ghiorghi Iorga si adjunctul acestuia, Livia Sibisteanu. Directoarea Maria Stoica a reluat povestea imobilului din Oituz 10, pentru ca toti ceilalti profesori din delegatie sa fie de acord ca problemele in scoala au aparut "de trei ani incoace, adica de cind a fost domnul Radu director", dupa cum s-au exprimat ei. Acestia s-au linistit in momentul in care inspectorul general Ghiorghi Iorga le-a promis ca va lua legatura cu primaria, administratorul scolii, pentru a gasi o rezolvare in cazul retrocedarii corpului E, in timp ce inspectorul general adjunct Livia Sibisteanu le-a destanuit planurile ISJ in legatura cu Radu: "il instalam la ora 11.00 si il suspendam la ora 13.00, datorita plingerii penale pe care scoala a facut-o impotriva lui". Un plan care avea, insa, sa esueze datorita opozitiei Sindicatului Liber din Invatamint (SLI).
Doua ore mai tirziu, Consiliul de Administratie al ISJ se pregatea sa aprobe fara rezerve suspendarea prospatului director Ioan Radu, in baza plingerii penale formulate impotriva lui de catre scoala si in care acesta era acuzat de furt calificat, fals si uz de fals. Supriza a venit dinspre Manole Chiriac, presedintele SLI. "Tot ce s-a intimplat astazi este conform planului pe care eu il stiam inca de joia trecuta. Oficial s-a protestat impotriva retrocedarii imobilului dar, in realitate, profesorii care i-au montat pe copii au dorit sa impiedice revenirea lui Radu pe postul de director", a sustinut Chiriac. Drept urmare, Iorga a solicitat recitirea legii lamuriri suplimentare, care au fost acordate de juristul sindicatului, Vasile Stoica. "Profesorul Radu e acuzat ca ar fi furat un calculator dar, din actele aflate la dosar, nu reiese ca el poate fi considerat hot. Apoi, scoala acuza o fapta pe care Radu a facut-o ca profesor. In acest moment el este director si suspendarea sa poate fi facuta de Inspectorat doar in baza unei cercetari a Inspectoratului", a dat verdictul juristul SLI. In aceste conditii, ISJ a renuntat, cel putin deocamdata, la intentia de a-l suspenda din functie pe Radu, dar a hotarit sa instituie o comisie de cercetare care sa verifice acuzatiile de furt care i se aduc acestuia.
Cit priveste cladirea revendicata, astazi, la Tribunalul Bacau va avea loc judecarea pe fond a procesului. Maria Stoica spune ca Scoala Cuza s-ar multumi ca proprietarii sa primeasca despagubiri pentru ceea ce le cuvine de drept si sa nu li se restituie imobilul in natura. Cum numai valoarea terenului se ridica la sapte miliarde de lei, este clar ca miza este una de proportii. Conducerea scolii isi leaga sperantele de faptul ca Ministerul educatiei si cercetarii a trecut cladirea aflata in litigiu pe o lista propusa Guvernului de imobile care vor fi retrocedate prin masuri reparatorii. Si, de ce nu, pe posibila "sensibilizare" a completului de judecata de catre elevii de-o schioapa, care ieri nu au invatat, ci au mers sa strige: "Vrem biblioteca inapoi!".
(Eduard CUCU)

Comentarii