Informatorii: povestea lor

vineri, 24 noiembrie 2000, 00:00
5 MIN
 Informatorii: povestea lor

Colegiul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS) a oferit opiniei publice numele a 38 de candidati care au avut legaturi cu fosta Securitate. Printre ei se regasesc trei politicieni din judetul nostru. Nicolae Sersea (PDSR), Vasile Dragusanu (PD) si Vicentiu Gavanescu (CDR 2000) apar pe lista celor care au colaborat cu fosta Securitate, dar a caror activitate de politie politica nu poate fi argumentata prin documentele aflate la dosar. Toti trei au declarat, la depunerea candidaturii, pe proprie raspundere, ca nu au fost nici agenti si nici colaboratori ai organelor de securitate, ca politie politica. Nici unul dintre ei nu-si declara vreo vina in acest sens, insa, desi apartin unei aceleiasi categorii de colaboratori, implicarea lor a fost diferita.
Un director de intreprindere care a intocmit zeci de rapoarte
Actualul senator Nicolae Sersea (PDSR) candideaza acum pe locul 7 la Camera Deputatilor, loc considerat cu sanse mici de eligibilitate. Senatorul ne-a cautat personal ca sa ne povesteasca modul in care a fost implicat in colaborarea cu fosta Securitate in perioada 1966 – 1989, in calitatea sa de inginer-sef la Schela Zemes, apoi de director. "In acea perioada n-a existat conducator de intreprindere care sa nu fi colaborat, ne-a spus el. Prima data s-a intimplat in 1961, cind a venit la sonda unul care se interesa de activitatea de acolo, apoi am fost contactat direct in 1970, cind mi s-a facut dosarul pentru o plecare in Algeria". Apoi, senatorul a povestit ca Securitatea i-a cerut sa instruiasca sutele de muncitori care plecau la munca in strainatate. "Trebuia sa le spun cum sa se comporte acolo, sa evite discutiile despre regimul din tara si contactele cu persoane dubioase, si-a continuat Sersea marturisirea. In final, eu trebuia sa semnez rapoarte prin care ii giram pe acesti oameni ca au calitati morale deosebite si ca pot pleca sa munceasca in alte tari". La Zemes veneau in practica si studenti straini, din Algeria, Grecia sau delegatii straine despre care securistii ii avertizau din timp pe sefi. "Dupa fiecare din acest eveniment, trebuia sa raportez cum s-a desfasurat vizita, daca s-au intimplat probleme deosebite".
Acelasi lucru s-a petrecut si in cele doua situatii cind directorul Nicolae Sersea a plecat in strainatate, odata in Algeria si a doua oara in Irak, cind a trebuit sa participe la instruiri, apoi a semnat rapoarte despre plecari. Cel care ii cerea toate aceste documente era maiorul Petre Ilas, ofiterul care se ocupa de intreprinderile petroliere.
"Aveti grija la femeile frumoase care va abordeaza!"
Senatorul Sersea isi amintete si situatii amuzante din cursul acestui filaj la care a fost supus: "Odata, am fost avertizat ca s-ar putea sa fiu contactat de o fata frumoasa care sa incerce sa ma atraga. Mi s-a spus ca daca voi avea slabiciune la femeile frumoase, as putea sa patesc ca si colegii mei, care nu rezistasera tentatiilor si apoi nu au mai fost lasati sa plece in strainatate, fata fiind angajata a Securitatii". Nicolae Sersea crede ca a fost permanent "monitorizat" de adevaratii informatori si ca i s-a ascultat telefonul si verificat corespondenta permanent. "Un director nu putea fi recrutat ca si informator, pentru ca erau altii, mai mici, care erau tot timpul cu ochii pe el. Ii banuiam care sint, dar n-am avut niciodata certitudinea".
"Niciodata nu mi s-a fortat mina sa ofer informatii despre o anume persoana, sustine senatorul. Nu am fost angajat si deci nu am primit niciodata bani pentru rapoarte, pe care le-am luat ca pe o obligatie de serviciu". Sersea ne-a mai spus ca nu se simte vinovat cu nimic si ca are curaj sa priveasca in ochi pe oricine, pentru ca el considera ca i-a ajutat pe unii dintre subordonatii sai prin recomandarile facute. "Din acest motiv nu am scris in declaratia de candidatura ca am colaborat cu Securitatea. Daca nu am fost informator, ci doar colaborator, cum era sa scriu?".
Rapoarte despre starea cazanelor si a pompelor
Mai putin implicat sustine ca ar fi Vasile Dragusanu, de pe locul 4 al listei PD pentru Senat. Fost sef al centralei termice de pe linga Intreprinderea de Suruburi din Bacau intre anii 1981 – 1990, Dragusanu a fost contactat sa dea informatii despre locul sau de munca, evaluat ca si punct strategic, cu grad mare de periculozitate. "Toti de la partid si de la Securitate erau pe capul meu, ne-a povestit el. Tin minte ca, in doua rinduri, parca prin anii 1985 si 1987, cind se inasprise regimul, mi s-a cerut sa fac rapoarte despre modul in care sint pregatite instalatiile sa intimpine iarna. Mai concret, trebuia sa scriu, la indicatia unui locotenent Botezatu, care este starea cazanelor si daca pompele sint in buna stare". Dragusanu sustine ca nu a pomenit in nici unul din aceste rapoarte despre vreun coleg de-al sau si nici nu i s-au solicitat informatii de acest gen. El spune ca saptamina trecuta a fost audiat la CNSAS, audiere in urma careia i s-a spus ca "sinteti colaborator, n-ati facut politie politica, puteti candida linistit". Vasile Dragusanu, actualmente consilier local PD, se considera complet nevinovat pentru cele doua rapoarte, de care aproape ca uitase.
Falsul in declaratii din acest caz nu este de natura penala
Cit il priveste pe Vicentiu Gavanescu, candidatul CDR 2000 de pe locul 1 de la Senat pe listele de Bacau, el se considera absolut nevinovat,intrucit nu-si aminteste sa fi semnat vreodata vreun raport sau sa fi purtat vreo discutie. Dupa ce s-a vazut la televiziuni pe lista, senatorul a plecat ieri dimineata la Bucuresti, ca sa se intereseze ce cauta numele lui printre fostii colaboratori. "Domnul Onisoru mi-a zis ca apar in niste documente ale contrainformatiilor din Ministerul Apararii Nationale, din 1959, cind eram militar in termen la graniceri, undeva pe linga Prut. Cica numele meu apare in rapoartele unor ofiteri, ca si colaborator al lor. Eu stiu ca niciodata in viata mea nu am facut acest lucru".
Senatorul Gavanescu si-a mai amintit ca, in anul 1989, cind a plecat la un congres de medicina in Turcia, a fost urmarit tot timpul de un individ micut si i s-a taiat geamantanul, fara sa-i lipseasca nimic. Vicentiu Gavanescu vrea sa-si vada propriul dosar imediat ce i se va permite si sa contacteze pe ofiterii care au semnat ca il cunosc ca si colaborator. "Daca CDR imi va cere, imi voi retrage candidatura, insa voi face un apel la nivel national ca, daca exista vreo persoana persecutata politic din cauza mea, sint gata sa fac orice".
Condiderindu-se o victima, Vicentiu Gavanescu nu a semnat, la depunerea candidaturii, ca ar fi colaborat cu Securitatea. Falsul in declaratii, articolul din Codul Penal care poate fi apelat in acest caz, in care candidatii au dat declaratii autentificate la notar ca nu au avut de-a face cu fosta Securitate, declaratii infirmate de documentele CNSAS, nu este considerat un articol cu prea mare greutate. Un magistrat specialist in Codul Penal ne-a explicat ca Parchetul se poate autosesiza in acest caz, dar ca interpretarea articolului respectiv nu poate aduce decit prejudicii cel mult morale candidatului. "Cel mult, electoratul poate fi avizat sa nu-l voteze, dar asta inseamna ca sa sufere toata lista de candidati, ceea ce n-ar fi corect", a spus magistratul. Oricum, din punct de vedere legal, la aceasta ora, nimeni nu-si mai poate retrage candidatura.
(Simona POPA)

Comentarii