La Scoala "Cuza", clasele se dau pe bani

marți, 18 septembrie 2001, 23:00
5 MIN
 La Scoala "Cuza", clasele se dau pe bani

Parintii elevilor din clasa a III-a D a Scolii "Alexandru Ioan Cuza" din Bacau acuza conducerea unitatii de invatamint ca repartizeaza salile de clasa preferential, in functie de sumele mai mari sau mai mici pe care parintii le varsa in contul scolii. Acuzatia, grava, a ajuns si pe masa inspectorului general Gheorghi Iorga.
Numarul insuficient de sali de clasa de la Scoala "Al. I. Cuza" reprezinta o problema care, la fiecare inceput de an scolar, stirneste nemultumirea parintilor. Conducerea scolii a incercat sa amelioreze situatia si a inchiriat spatii in diverse unitati de invatamint din preajma. Elevii de la "Cuza" au invatat la Colegiul National "Ferdinand I", la Liceul "Gheorghe Vranceanu" sau in caminul Liceului Economic. Anul acesta s-a pastrat doar varianta "Ferdinand", unde Scoala "Cuza" a primit 11 spatii de invatamint in incinta fostelor ateliere ale liceului, acum amenajate ca sali de clasa.
De fiecare data, batalia pentru a invata intr-o clasa din cladirea scolii a fost crincena, in conditiile in care numarul elevilor inscrisi la "Cuza" depaseste cu mult capacitatea unitatii de invatamint. Parintii copiilor care au fost nevoiti sa invete prin vecini au vorbit, in fiecare an, de repartizari ale claselor in functie de marimea sumelor date de parinti in contul scolii. In acest an, parintii elevilor clasei a III-a D au luat taurul de coarne. Ei acuza in mod fatis conducerea scolii ca repartizeaza salile de clasa numai dupa ce primesc bani, sub forma de sponsorizari.
"Stim ca aceasta scoala nu dispune de spatiu suficient, dar nu intelegem de ce, pentru a invata dimineata trebuie sa sponsorizezi foarte mult. De fapt, cine da mai mult invata in scoala, dimineata, cine nu, invata dupa-amiaza, incepind cu orele 14,30, in Colegiul «Ferdinand». Am discutat cu doamna directoare Stoica, care ne-a promis ca toate clasele de-a III-a si de-a IV-a vor invata la «Ferdinand», dar nu s-a tinut de cuvint. In scoala invata in acest moment clase de-a III-a si a IV-a, dar numai cei care au sponsorizat corespunzator", se scrie in memoriul semnat de 16 parinti ai elevilor de la clasa a III-a D.
Ei sustin ca se stie ca trebuie sa dai bani ca sa intri intr-o clasa si sint nemultumiti ca acest lucru a devenit un criteriu pentru distribuirea salilor de clasa.
"Parintii mi-au fortat mina"
Profesoara Maria Stoica, directoarea Scolii "Al. I. Cuza" spune ca, initial, a propus colegilor doua variante de repartizare a claselor: invatamint in trei schimburi, care ar fi permis tuturor claselor sa functioneze in scoala, ori invatamint in doua schimburi, ceea ce ar fi implicat necesitatea unor clase la Colegiul "Ferdinand". "Cadrele didactice au optat, in marea lor majoritate, pentru invatamintul in doua schimburi. In aceste conditii, clasele a intiia, a doua si a opta au fost repartizate dimineata, in timp ce dupa-amiaza am repartizat clasele V-VII. Patru dintre acestea au ramas insa pe dinafara, ceea ce m-a obligat sa le aduc dimineata. Cit priveste clasele a III-a si a IV-a, le-am spus invatatorilor inca din luna mai ca vor invata dupa-amiaza la Colegiul «Ferdinand». Singura care nu a inteles situatia a fost doamna Toma, invatatoare la clasa a III-a C, cu care, de altfel, m-am si certat pe marginea acestei probleme. Odata cu venirea din vacanta, parintii mi-au fortat mina, aratindu-mi o chitanta potrivit careia au depus intr-un cont al scolii suma de 20 de milioane de lei. Recunosc ca avem nevoie de bani pentru a ne pune centrala in corpul vechi al scolii, dar nimeni nu a cerut vreun leu parintilor", sustine directoarea Stoica.
Aceasta a mai spus ca presiunile din partea invatatorilor si a parintilor nu s-au oprit aici. "In dorinta de a linisti cit de cit apele, am inaintat propunerea transformarii in sala de clasa a laboratorului de biologie, care trebuia refacut. Cum starea acestuia era destul de proasta, m-am gindit ca ideea nu va avea nici un rezultat, dar parintii de la clasa a IV-a B au acceptat imediat varianta si au renovat laboratorul. Dupa calculele noastre, investitia s-a ridicat la aproximativ 60 de milioane de lei", a adaugat directoarea de la "Cuza".
Chiar daca a venit sau nu din initiativa parintilor, practica sponsorizarilor de la Scoala "Cuza" a devenit o obisnuinta. Reteta este simpla: dai bani, copilul invata dimineata. Dai bani, copilul invata in cladirea scolii, si nu in fostele ateliere de la "Ferdinand". Nimeni din conducerea scolii nu poate explica diferenta care se face intre copiii de aceeasi virsta, altfel decit prin intermediul banilor. Desi in Romania invatamintul este gratuit, s-a ajuns in situatia anormala ca o clasa de-a III-a sa invete dimineata, alta dupa-amiaza, in functie de buzunarele parintilor
Solutia de moment
Nemultumiti, parintii elevilor de la a III-a D au ajuns ieri la conducerea ISJ. Chemata de inspectorul general Ghiorghi Iorga, directoarea Stoica a explicat inca o data, de fata cu parintii, modul de repartizare al claselor. Inspectorul general adjunct Livia Sibisteanu a fost de acord ca elevii de gimnaziu nu pot invata la "Ferdinand", insa a inaintat varianta rotirii claselor de primara, astfel incit fiecare clasa sa functioneze o perioada la fostul liceu "George Bacovia". Ideea a multimit pe toata lumea si conflictul a luat, cel putin pentru moment, sfirsit.
Inspectorul general Ghiorghi Iorga a pus insa punctul pe "i" si a adus in discutie cauza discutiilor intreminabile de la "Cuza": inscrierea, in fiecare an, a unui numar de elevi mult peste capacitatea scoli, multi dintre acestia fiind din afara zonei aflata in custodia celor de la "Cuza". Directoarea Stoica a fost de acord ca acest lucru s-a intimplat, dar a sustinut ca ea a respins anul acesta peste 30 de dosare de inscriere. Un numar nesemnificativ, fata de cei 2.200 de elevi care invata la "Cuza". "De la anul nu vom mai accepa inscrierea elevilor, decit in limita spatiilor din scoala. Vom merge chiar si pina la mutarea in bloc a claselor la alte scoli", a concluzionat seful ISJ. Problema de fond, cea a repartizarii claselor pe criterii financiare, nu a fost, insa, rezolvata. (Eduard CUCU)

Comentarii