Ministerul baga reforma si in gradinite

vineri, 22 octombrie 1999, 23:00
2 MIN
 Ministerul baga reforma si in gradinite

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a elaborat un program de reorganizare a invatamintului pre-primar, actualul invatamint prescolar, care prevede ca, de la 1 ianuarie 2000, gradinitele vor functiona doar cu doua grupe de virsta, respectiv grupa 3-5 ani si grupa 5 – 7 ani. Astfel, ministerul a renuntat la actuala organizare a invatamintului prescolar, care presupunea existenta a patru tipuri de grupe de copii: mica (3-4 ani), mijlocie (4-5 ani), mare (5-6 ani) si pregatitoare (6-7 ani).
"In prezent, structura grupelor de gradinita este extrem de neomogena. Datorita scaderii natalitatii, multe grupe mici sau mijlocii sint formate din copii de virste diferite. In plus, doua treimi din totalul grupelor sint mari sau pregatitoare, ceea ce a determinat ministerul sa adopte o masura de omogenizare a invatamintului pre- primar", ne-a explicat Isadora Radu, inspector de specialitate in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ). Concret, la nivelul judetului, la sfirsitul anului scolar 1998 – 1999, numarul grupelor mari si pregatitoare era de aproximativ 15.000, in timp ce grupele mici si mijlocii ajungeau la aproximativ 5.500, la toate acestea adaugindu-se circa 3.300 de grupe combinate.
Noul program al MEN isi propune sa-i aduca pe copiii de pina la sapte ani in gradinite, in conditiile in care, in cazul judetului Bacau, mai putin de trei sferturi din totalul posibililor prescolari merg la gradinita. Isadora Radu crede ca situatia este motivata atit de neconcordanta dintre datele obtinute in urma ultimului recensamint al populatiei si cele din teren, dar si de lipsa banilor pentru plata educatoarelor. De altfel, ea a recunoscut ca, anul acesta, Inspectoratul Scolar s-a vazut nevoit sa refuze infiintarea a citorva zeci de catedre de educatoare in mediul rural, tocmai din cauza lipsei fondurilor necesare. (Eduard CUCU)

Comentarii