Morminte medievale in centrul Bacaului

marți, 01 august 2000, 23:00
2 MIN
 Morminte medievale in centrul Bacaului

Gardianul care insotea plutonul de oameni in zeghe ne-a povestit ca scheletele nu erau in sicire, dar deasupra lor se afla o bucata de lemn, care ar putea reprezenta podul unui momint.
Craniile pline de pamint si oasele au fost depozitate pe iarba, si zecile de bacauani care au trecut grabiti prin zona nici macar nu le-au bagat in seama. Abia prezenta unui aparat de fotografiat a stirnit curiozitati si lumea s-a adunat sa vada minunea.
Detinutii au continuat sa sape timp de doua ore de la prima descoperire si prin pamintul afinat se puteau zari cu usurinta resturi de sticla, cioburi de portelan si chiar fragmente de ceramica, care au luat contact cu lopetile. Intr-un final, reprezentantul firmei Amici a anuntat Muzeul de istorie Bacau si arheologii au venit sa faca primele constatari.
Cornel Vivi Cioarec, specialist in istorie medievala la Muzeul de istorie Bacau, ne-a declarat ca este vorba despre fragmente de oase din doua morminte medievale, cel mai probabil din secolele al XV-lea – al XVI-lea. Un zid de caramida rosie si resturile de sticla si ceramica gasite in partea extrema a santului indica prezenta unei crame sau a unui beci, pe care arheologii il plaseaza la sfirsitul Evului mediu (sfirsitul secolului al XVII-lea – inceputul secolului al XVIII-lea).
"In zona exista ruinele unui fost cimitir medieval, despre existenta caruia stiam si care, cel mai probabil, se intinde pe sub actuala strada a Unirii, in dreptul trecerii de pietoni. Cit priveste beciul, acesta este situat ceva mai sus decit cimitirul, la oarecare distanta si, din pacate, muncitorii au trecut prin bolta acestuia", ne-a declarat Cornel Cioarec. Ieri, specialistii au luat ramasitele umane si le-au dus la muzeu, unde urmeaza sa le cerceteze. Potrivit lui Cornel Cioarec, arheologii vor incerca in urmatoarele zile sa stabileasca, pe cit posibil, limitele cimitirului si sa identifice mai bine pozitia si modul de constructie al cramei.
Zona din centrul orasului este un important sit arheologic
Descoperirea de ieri nu este o curiozitate pentru arheologi si istorici, care spun ca zona de linga Biserica Sfintu Nicolae pezinta un interes deosebit pentru specialisti. In 1966, in urma unei intimplari similare cu cea de ieri, muncitori care sapau la canalizare au scos la iveala primele vestigii. S-au gasit atunci schelete cu bratele incrucisate, fragmente ceramice identice cu cele de la Curtea Domneasca, monezi de pe vremea lui Alexandru cel Bun si Stefanita Voievod. Au fost descoperite si ruinele unei biserici vechi, construita, cel mai probabil, de negustorii din Scheii Brasovului, dupa cum ne-a declarat Eugen Sendrea, seful Oficiului pentru patrimoniu Bacau.
Sapaturi arheologice sustinute au inceput, insa, cinci ani mai tirziu, in 1971, cind s-au gasite morminte vechi, de la inceputul secolului al XV-lea, si pietre de mormint inscriptionate in chirilica, inele monezi, obiecte de bijuterie si ceramica. In zona pot oricind aparea curiozitati si s-ar putea spune ca ieri a avut loc un nou episod din restabilirea istoriei locale. (Florin CRACIUN, Nicoleta BICHESCU)

Comentarii