Occidentul ne ia produsele "bio" de la gura

luni, 22 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Occidentul ne ia produsele "bio" de la gura

– Lumea vorbeste tot mai insistent de produsele agricole biologice, ecologice sau organice. Ce este agricultura biologica si cit de impamintenit este , la noi, acest concept?
– Agricultura biologica este un sistem aflat in inteconexiune cu mediul si se bazeaza pe activitatea biologica realizata intr-un sol agricol in care nu intervin substante chimice de sinteza pentru fertilizarea acestuia si nici pentru managementul bolilor si daunatorilor in perioada de vegetatie a plantelor cultivate pe unitatea de sol agricol. Sistemele de productie biologica se bazeaza pe standarde de productie specifice si precise, care urmaresc sa ajunga la agroecosisteme optime, sustinute social, ecologic si economic. Scopul principal al agriculturii biologice este de a optimiza sanatatea si productivitatea comunitatilor independente din viata solului, cum sint plantele, animalele si oamenii. Agricultura biologica se dezvolta in lume de 28 de ani si a aparut la mici producatori. Au aparut piete organizate oficial, chiar sate si zone bio, iar acum sint organiziatii si producatori mari.
– Cu alte cuvinte, acest gen de agricultura poate fi o replica la chimizarea excesiva a mediului si denaturarea produselor agricole?
– Intr-un sistem de agricultura biologica, practicile utilizate nu pot asigura ca produsele sint complet lipsite de reziduuri, deoarece intervine poluarea generala a mediului, care este in interconexiune cu sistemul. Dar produsele bio sint cert mai curate, mai bune si mai sanatoase. Ele sint produse certificate, prin urmare stii exact ce maninci sau ce folosesti.
– Care este, in acest context, scopul si rolul societatii pe care o conduceti si pentru ce ati venit la Bacau?
– Societatea Bioagrocert Bucuresti este, in Romania, una dintre putinele formatoare de sisteme de certificare pentru produsele agriculturii biologice si de formare a operatorilor de pe aceasta piata. Noi putem asigura pregatirea operatorilor pentru inspectie, certificare si consultanta in agricultura biologica. Formam sistemul si certificatorii, formatorii, procesatorii si comerciantii in spiritul legislatiei romane, dar si europene si internationale din acest domeniu. Bioagrocert a luat fiinta acum un an, dar noi avem o experienta de peste zece ani in domeniu. In prezent, pregatim sistemul romanesc pentru acreditarea la Serviciul International de Acreditare Organica – IOAS, pentru a reusi sa patrundem cu produsele noastre biologice pe toate pietele recunoscute. Zona Bacau are un potential foarte bun.
– Cit de departe sintem de aceasta piata acum?
– Practic, prin fortele noastre nu avem acces. De fapt, Romania nici nu are un export de produse agricole recunoscut decit prin echivalente de sistem. Desfiintarea fostului Inspectorat General de Standardizare a facut ca produsele noastre sa ajunga pe piete derizorii. IGS era recunoscut international, acum nu mai avem cu ce sa-l inlocuim. De aceea facem eforturi sa cream un sistem care sa-l inlocuiasca. Cantitativ, Romania vinde produse agricole, dar numai sub certificare straina. Ungaria vecina este cel mai mare exportator de produse bio din Europa de Est. Noi sintem, in schimb, cel mai mare producator, occidentul sta cu ochii pe noi, dar noi platim pentru marca. Avem cea mai curata agricultura poate si pentru ca saracia nu ne-a permis sa chimizam atit de mult. Masurile fitosanitare in acest domeniu sint foarte dure, dar la noi nimeni nu verifica produsele, desi avem laboratoare si specialisti, dar nu si relatia inspector – certificator. Romania are insa un potential agricol foarte mare. Deocamdata, ni-l folosesc tot strainii, care au si infiintat ferme bio aici, dar au venit numai sa exploateze acest potential, nu sa-l si formateze. Ridicol este ca uneori produsele ajung chiar la noi, dar cu preturi pe masura. (Petru DONE)

Comentarii