Onesteni vinduti ca sclavi in Cehia

joi, 04 iulie 2002, 23:00
6 MIN
 Onesteni vinduti ca sclavi in Cehia

Un grup de 14 romani, majoritatea din Onesti, au plecat pe 19 iunie spre Cehia, la munca. Zece dintre ei au ajuns la o ferma dintr-un sat din apropiere de Praga. Dupa doar citeva zile, ei au lasat deoparte toate visele de imbogatire si s-au hotarit sa se intoarca in tara. Doar trei dintre ei au mai ajuns acasa. Altii au ramas fara bani prin Ungaria, in timp ce fratii Adrian si Ciprian Neagu, Mirela, sotia lui Adrian, toti din Onesti, au ramas in Cehia pentru ca nu aveau bani sa se intoarca acasa.
Pentru a pleca in strainatate, ei au apelat la Lucica Patru, din Tirgu Ocna, care isi facea reclama pe postul local de televiziune. Patru a intrat in afaceri relativ curind. El a fost capitan in cadrul Politiei economice, pentru ca, apoi, sa lucreze la firma Molgirom din Tirgu Ocna. Pe numele lui a fost deschis un dosar penal sub acuzatia de fals in acte publice.
De peste un an de zile, Lucica Patru s-a lansat in afaceri de plasare a fortei de munca in strainatate. Pentru plecarile in Cehia el a incheiat un contract cu Vasile Cosneanu, basarabean, stabilit in Iasi, a carui firma, Exelcomns SA, este acreditata sa plaseze forta de munca. Unul dintre ultimele grupuri de muncitori trimisi in strainatate a avut ca destinatie Cehia, unde urma sa munceasca in constructii si agricultura. Inainte de a pleca, ei au platit cite 50 Euro lui Patru. Lucica Patru sustine ca acesti bani au fost pentru transport, asigurare medicala etc, iar el urma sa primeasca partea lui de la Cosneanu, abia la o saptamina dupa ce onestenii ajungeau la munca.
Daca la plecare, onestenilor li s-a spus ca vor primi 400-500 Euro lunar, iar cazarea si masa sint asigurare, acolo au dat de cu totul alta situatie. "Dupa peste trei zile de drum obositor, timp in care am fost mutati din tren in tren si din masina in masina, cind am ajuns acolo si am aflat ca nici vorba de masa gratuita", povesteste George Baitaciuc, unul din cei care a reusit sa se intoarca acasa. In cele din urma, cei de la ferma unde urmau sa munceasca onestenii s-au indurat si le-au cumparat trei piini, singura mincare timp de trei zile pentru zece oameni.
Intre Vera si Olea
Suspiciunile onestenilor au aparut inca de la Arad. Pina aici ei au fost adusi de Lucica Patru, care s-a intilnit la Arad si cu Vasile Cosneanu. Cei doi i-au predat apoi "ghidului", o cehoaica pe nume Vera. Odata ajunsi la Praga, Vera a dat mai multe telefoane. Cei care erau apelati erau clientii, patroni din zona care aveau nevoie de forta de munca ieftina. Primii care au fost luati au fost patru constructori, dupa care restul grupului a fost dus intr-un sat, Vitov, aproape de Praga. Satul, dupa cum au inteles onestenii, era stapinit de o familie de ucrainieni, care avea mai multe ferme in proprietate. Olea, mama familiei, i-a luat in primire pe onesteni, de la Vera careia ia dat 200 $. "Olea a inceput imediat sa urle la noi, sa ne schimbam si sa trecem la munca", povesteste George Baitanciuc. "Dupa ce ca am dat 200 $ pe voi, mai vreti si mincare?", ar fi tipat ucrainianca la onesteni. Dupa doar trei zile ei s-au hotarit sa scape de acolo. Banii pe care i-ar fi cistigat, in realitate, nu le-ar fi ajuns nici pentru mincare. Mai mult, ei erau obligati sa-si plateasca si cazarea. "Munca nu era grea, trebuia sa culegem cirese, dar cu cit ne plateau nu am fi ajuns niciodata sa stringem bani, spune Nelu Radu.
Ei au fost convinsi sa fuga de o familie de romani, care stateau acolo de mai bine de un an. Oamenii mincau macaroane fierte si nu puteau sa plece pentru ca nu aveau nici pasapoartele, care erau luate de politistii din comuna, iar de bani nu mai vorbim. "Plecati acum, cit mai puteti", le-au spus acestia onestenilor, in prima seara. Ei i-au avertizat ca, ca peste citeva zile, vor fi imprastiati pe la alte ferme, de unde vor scapa mai greu. Dupa doar doua zile, sase dintre ei si-au strins lucrurile si au plecat. "Am calculat sa iesim pe poarta cu citeva minute inainte de plecarea autobuzului, sa nu mai aiba timp sa ne prinda din urma", povesteste George Baitanciuc. El, impreuna cu Nelu Radu si Gheorghe Munteanu, a ajuns acasa, in timp ce alti trei au ramas fara bani, in Ungaria. "Vreau ca lumea sa stie ce se intimpla acolo si ca cineva sa faca ceva pentru a-i aduce si pe ceilalti acasa, ramasi acolo, fara nici un ban, la cheremul ucrainienilor", spune George Baitanciuc.
Scuza simpla: "niste puturosi!"
"Niste puturosi cum n-am vazut, asta sint aia care s-au intors, niste puturosi", au fost primele vorbe ale lui Vasile Cosneanu, ieri, cind a fost intrebat de soarta celor trimisi in Cehia. El ne-a declarat ca nici gind sa le dea banii inapoi "unor puturosi". El a recunoscut in schimb ca oamenilor nu li se asigura mincarea. "Dupa o saptamina li s-ar fi dat sa manince, ca sa vedem mai intii daca muncesc", a explicat Vasile Cosneanu. Principiul este cine munceste primeste mincare, cine nu, nu are nimic si plateste si cazarea". Dar el nu a putut explica ce vina au oamenii ca nu pot lucra, de exemplu, cind ploua. La rindul lui, Lucica Patru, spune ca nu are nici o vina. "Eu am contract cu Vasile Cosneanu, care a spus ca nu da banii de transport inapoi si, daca e nevoie, se judeca cu oamenii". Lucica sustine ca ar fi insistat pe linga basarabean, dar acesta i-a spus ca nu are bani. "Am gaura de 10.000$, ca mi-am luat loc de casa in buricul tirgului, de unde sa le dau bani", spune Patru ca a fost ultimul argument al basarabeanului.
Lucica Patru a mai organizat plecari si in Spania, insa la Tirgu Ocna lumea ii cunostea trecutul si nimeni nu s-a incumetat sa plece. Economist de meserie, Patru are un dosar penal pentru fals. Pe data de 5 noiembrie 1998, el a completat in fals foi de varsamint ale Bancii Comerciale Romane, a semnat si a stampilat in locul functionarilor. !n plus, a falsificat stampila notarului public Constantin Vrinceanu din Onesti si a aplicat 13 stampile false ale unor societati din zona, tot de el confectionate. In dosarele existente acesta se justifica prin faptul ca "trebuia sa piarda mult timp pe la Bacau si pentru asta le-a falsificat". Un dosar greu din trecut se afla pe masa judecatorilor, fals intelectual, uz de fals, fals material in inscrisuri oficiale, care au acelasi autor: Patru Lucica.
In cursul diminetii de ieri, George Baitanciuc a contactat telefonic Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau pentru a-si povesti patania. Aici a fost sfatuit sa faca o sesizare scrisa, fiind asteptat astazi la sediu. "Noi am trimis un echipaj la punctul de lucru al firmei din Tirgu Ocna, de unde a fost racolat muncitorul, dar nu s-a gasit nici urma de firma. Noii propritari ai sediului ne-au spus ca sediul este in comuna Helegiu si ca mai au un punct de lucru in Bacau. Astazi vom continua verificarile pina ce se va face lumina in acest caz", ne-a declarat Ion Barbu, inspector sef la ITM Bacau. El ne-a mai spus ca firma plasatoare de forta de munca in strainatate a mai fost verificata anul trecut, cind a primit acreditarea de functionare, dar ca verificarile au fost axate pe dotarile existente, deoarece la acel moment firma nu facuse nici o plasare.
Controlul s-a finalizat cu avizul favorabil al Inspectiei Muncii. (Cristian BIBIRE, Mariuca BOBOSA, Claudiu TANASESCU)

Comentarii