Primarii se vor patroni de scoli

marți, 27 martie 2001, 23:00
5 MIN
 Primarii se vor patroni de scoli

Trecerea patrimoniului unitatilor de invatamint in custodia primariilor si transferarea salariilor cadrelor didactice in grija Consiliilor Judetene risca sa dea nastere unui fenomen care a inceput, deja, sa puna pe ginduri conducerea Inspectoratului Scolar Judetean: imixtiunea primarilor in treburile pur didactice ale scolilor. "Primarii au doar competente administrative ce tin de reparatii, curatenie ori alte treburi de genul acesta. In nici un caz un primar nu are dreptul sa se amestece in activitatea didactica a unei unitati de invatamint. Acestia vor face parte, foarte probabil, din Consiliile de Administratie al scolilor, organism care decide si asupra problemelor educative, dar hotaririle vor fi luate prin vot, nicidecum dupa bunul plac al primarilor", ne-a declarat inspectorul general Gheorghi Iorga.
In realitate, treburile nu stau tocmai asa. Consiliul de Administratie al ISJ a aprobat, in sedinta sa de luni, cererea invatatoarei Marita Pavel din Cornii de Sus, comuna Tatarasti, care a solicitat suplinirea unei catedre de romana-franceza la Scoala din Tatarasti. Cazul ar fi fost unul banal daca, intr-o prima faza, profesoara Tinca Darie, directoarea coordonatoare a scolii din localitate, nu ar fi fost chemata "la ordine" de catre primarul Ion Alupoaie care i-ar fi cerut, dupa cum recunoaste aceasta, sa-i dea orele cu pricina sotiei sefului de post nou venit in comuna. De altfel, inspectorul general Iorga a catalogat intimplarea ca fiind un "abuz" al primarului din Tatarasti.
Un alt caz arhicunoscut in lumea invatamintului este cel al Scolii Buda – Rachitoasa. Profesorul Vasile Isac si-a dat demisia, in urma cu aproximativ doi ani, din functia de director al scolii respective, dupa ce a fost acuzat ca a snopit in bataie un elev. Numita cu delegatie, actuala directoare Angelica Nechifor a fost insa nevoita sa faca fata avalansei de reclamatii la adresa ei trimise ISJ de catre Isac, care, fapt recunoscut mai mult sau mai putin tacit de catre conducerea Inspectoratului, este sustinut de catre primarul Ioan Zorila in virtutea unei legaturi de rudenie. "Sicanele pe care mi le face primaria sint mai mult decit evidente. In timp ce celelalte scoli din comuna au primit, anul trecut, cite 10-15 milioane de lei, la Buda s-a dat doar aproximativ doua milioane. Primaria a motivat ca scoala din Buda e pusa pe lista de reparatii capitale finantate de Banca Mondiala, dar acest lucru nu are nimic de a face cu aprovizionarea cu detergenti, becuri ori geamuri. Mai mult, primarul Zorila s-a exprimat ca va inainta o propunere ISJ prin care va cere sa fiu schimbata din functie, desi nu cred ca el e cel care trebuie sa decida cine ocupa functiile de conducere ale scolilor din comuna", ne-a spus directoarea Nechifor.
Exemplele de acest gen ar putea continua cu divergentele existente intre profesorii de la Scoala Osebiti – Luizi Calugara si primarul de aici. Profesoara Dinuta Pandele recunoaste ca "neintelegeri intre scoala si primarie au existat si exista", dar a evitat sa intre in amanunte. Oricum, inspectorul general Gheorgi Iorga s-a aratat hotarit sa solicite presedintelui Consiliului Judetean, Neculai Lupu sa "le atraga atentia primarilor care intentioneaza sa-si depaseasca atributiunile".
Presedintele CJ, Neculai Lupu, a solicitat mai demult descentralizarea anumitor institutii, inclusiv cele din invatamintul preuniversitar. Lupu spunea atunci ca nu e normal ca CJ sa aiba grija doar de intretinerea scolilor, iar institutia judeteana sa nu aiba nici un drept asupra directorilor de scoala. Presedintele CJ exemplifica ca un primar nou-ales nu poate sa-si puna in aplicare promisiunile din campania electorala atit timp cit nu are nici o pirghie asupra directorului de scoala.
Prima persoana care a amintit despre un posibil viitor conflict intre profesori si invatatori, pe de o parte, si primari este ministrul invatamintului, Ecaterina Andronescu. Ea a intervenit in finalul ultimei teleconferinte spunind ca: "ingrijorarea cadrelor didactice ca, in sfirsit, profesorul e la mina primarului este neintemeiata, intrucit modul in care e gindita descentralizarea a avut in vedere tocmai eliminarea acestui aspect". Ministrul a continuat spunind ca in proiectul Legii bugetului sint prevazute sume inclusiv pentru majorarea salariilor bugetarilor, dar sint defalcate si cheltuieli pentru manuale, burse si alte mjloace de invatamint. La rindul sau, si Octav Cozminca, ministrul administratiei publice locale, a cerut sefilor de judete la aceeasi teleconferinta sa atraga atentia primarilor sa nu se implice in problemele de invatamint. "Nu trebuie sa demonstram care-i mai tare sau mai mare", a spus Cozminca.
Se pare insa ca nu toti primarii au aceeasi perceptie vizavi de modul de implicare in problemele didactice si au puncte de vedere diferite. Din raspunsurile primarilor si viceprimarilor reiese un punct comun de vedere: ca aproape toti vor sa controleze prezenta la ore a profesorilor si invatatorilor, lucru care dovedeste ca a cam fost scapat din mina de inspectoratul scolar. Primarul din Parava, Constantin Andrei, vrea sa colaboreze mai strins cu inspectoratul, cerind controale mai dese in comuna. El are de gind chiar sa negocieze un mic tirg: daca inspectoratul ii va rezolva o problema la scoala Dragusani, atunci primaria este dispusa sa repare acoperisul scolii, pentru care are deja materiale adunate. Despre problema in cauza primarul Andrei nu a vrut sa pomeneasca, trimitindu-ne dupa informatii la ISJ, dar, se pare, ca este vorba de un conflict intre un cadru didactic si parinti.
Daca vicele de la Oncesti, Liviu Prosie, considera ca un primar nu se poate amesteca in procesul de invatamint atita timp cit nu are o pregatire de specialitate, nu acelasi lucru gindeste si primarul din Faraoani. Adrian Solomon crede ca prin aceasta descentralizare autoritatea admnistratiei publice locale creste si pare hotarit sa-si exercite controlul pina la urmarirea desfasurarii orelor de curs. Primarul Solomon este nemultumit de rezultatele obtinute anul trecut de elevii comunei atit la examenul de capacitate, cit si la admiterea in liceele din Bacau. "Eu cred ca de asta se tem dumnealor (profesorii – n.r.) pentru ca exista o anume lejeritate in prezenta la ore si respectarea programei, a spus primarul. Le vom cere rezultate si, in functie de acestea, banii vor fi pe masura". Daca seful primariei Faraoani este decis chiar sa sanctioneze cadrele didactice, consultind in prealabil inspectoratul scolar, tot el le va si stimula, mergind pina la acordarea de bonuri de masa sau decontarea transportului. (Edi CUCU, Simona POPA)

Comentarii