Programul Phare si-a stabilit prioritatile in Regiunea Nord – Est

luni, 04 iunie 2001, 23:00
2 MIN
 Programul Phare si-a stabilit prioritatile in Regiunea Nord – Est

Zonele de concentrare a fondurilor de finantare din programele Phare pentru anul 2001, pentru restructurarea industriala, au fost conturate numai in jurul localitatilor urbane, mediul rural fiind de regula unul fara potential industrial. Regiunea Nord – Est a fost impartita, dupa acest criteriu, in doua zone mari: zona de Nord si zona de Centru – Sud. Precizarile au fost facute la recenta sedinta a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Nord – Est, de la Bacau, de directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord – Est (ADRNE), Constantin Apostol.
Chiar si in aceste conditii – a declarat Constantin Apostol -, se urmaresc numai anumite obiective si se accepta finantari numai pentru anumite comunitati urbane. Astfel, prioritate sectoriala vor avea dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, proiectele care vizeaza resursele umane – formarea profesionala, infrastructura regionala, infrastructura la nivel local, dezvoltarea serviciilor sociale si dezvoltarea turismului. "Noi avem doua zone de finantare – a precizat Constantin Apostol -, zona de Nord, cu localitati din judetele Suceava, Botosani si Iasi (Suceava, Radauti, Falticeni, Botosani, Darabani, Saveni, Hirlau), o zona centrala si de Sud – cu localitatile Tirgu Frumos, Pascani, Piatra Neamt, Tirgu Neamt, Roman, Bicaz, Bacau, Buhusi, Comanesti, Moinesti, Darmanesti, Onesti, Slanic Moldova, Tirgu Ocna si Birlad".
Din totalul localitatilor urbane au fost date deoparte cele care sint in zone defavorizate si au fost omise localitatile Iasi, Vaslui, Husi si Negresti, care sigur vor crea anumite probleme. "Din discutia pe care am avut-o la Ministerul Dezvoltarii – a mai precizat Constantin Apostol -, pentru aceste zone vom cauta sa generam programe speciale, finantate de Guvern. Ceea ce s-a discutat in Consiliul Regional, este ca in momentul de fata aceste zone constituie o prioritate ca intr-o anumita perioada de timp o anumita localitate urbana sa-si stabileasca propriile strategii si sa-si defineasca anumite prioritati pe termen mediu si lung". Directorul general al ADRNE a atras atentia ca este momentul sa sa infirmam convingerea ca Romania nu este capabila sa absoarba fondurile Uniunii Europene sau ale diversilor finantatori externi.
Bani mai multi pentru zonele defavorizate
Pentru eliminarea disparitatilor regionale, in Romania a fost preluat si finantat de guvern un proiect pilot pentru imbunatatirea mediului de afaceri si inlaturarea problemelor sociale. In acest sens, au fost definite doua zone in Romania, pentru programe speciale: judetul Hunedoara si toata Regiunea Nord – Est. Suma alocata initial era de 200 de miliarde de lei, dar in urma disponibilitatii si a dialogului cu reprezentantii Ministerului Prognozei si Dezvoltarii si ai Ministerului de Finante, aceasta suma a fost majorata la 304 miliarde de lei. Ea se va adresa proiectelor mari, celor care au capacitatea de a intretine afaceri de un nivel mai ridicat. In prezent, se lucreaza la pachetul informativ, iar programul va fi lansat dupa ce va fi adoptata o hotarire de guvern in acest sens, in lunile iunie – iulie. Grant-ul (partea nerambursabila) si finantarea vor fi de cite 50%, jumatate fiind partea beneficiarului. Grant-ul va fi de maxim 5 miliarde de lei, o suma semnificativa. (Petru DONE)

Comentarii