Revolta la Helegiu

vineri, 02 noiembrie 2001, 00:00
5 MIN
 Revolta la Helegiu

Primaria din Helegiu a fost luata cu asalt ieri, 1 noiembrie, de circa 100 de proprietari de padure care se considera nedreptatiti pentru ca punerea lor in posesie asupra averii mostenite din parinti intirzie de mai bine de zece ani. Printre cei revoltati de situatia in care s-a ajuns, dupa atita timp, sint si membrii Asociatiei "Obstea Padurilor", creata cu putin timp in urma in aceasta comuna, tocmai datorita tergiversarilor la care proprietarii de drept au asistat, dar si ca raspuns la cerintele ultimelor prevederi legale. Cei mai muti dintre proprietarii revoltati sint tarani din satele Deleni si Dragugesti, care sustin ca vad padurea "topindu-se" sub ochii lor, furata de lotri care nu au fost prinsi aproape niciodata si impacientati ca au ajuns in prag de iarna si nu stiu cum vor face rost de lemne pentru incalzire. "Problemele sint cu atit mai grave cu cit oamenii au devenit constienti de dreptul de proprietate care li se incalca de mai bine de zece ani – a spus presedintele Asociatiei Obstea Padurilor, Gheorghe Gavrila. Am infiintat asociatia proprietarilor pentru a gestiona in regim silvic fondul forestier proprietate privata, insa de nenumarate ori cererile noastre catre autoritati si reprezentantii Romsilva au ramas fara raspuns. Ne aflam dupa un sir lung de aminari, care i-au determinat pe oameni sa puna, acum, problema retrocedarilor cu mai multa fermitate decit oricind".
Taranii revoltati au amenitat ca inchid primaria
Proprietarii de paduri din Helegiu s-au adunat in fata Primariei inca de dimineata. Ei i-au cerut primarului Constantin Coman sa anunte Prefectura ca nu vor pleca de acolo pina cind nu vine cineva competent cu care sa stea de vorba. "Ne-am saturat de cite ori am batut drumurile pina la Bacau si chiar pina la Bucuresti – spunea Neculai Bodea, din Deleni. Acum avem asociatia proprietarilor, in toata regula, si vrem padurea care ni se cuvine". In comuna Helegiu sint aproape 1.500 de hectare de padure, insa Comisia judeteana de aplicare a Legii fondului funciar a recunoscut documente numai pentru aproape 1.200 de hectare. Primarul comunei si presedintele Asociatiei Obstea Padurilor sustin ca sacii cu documente si doare au zacut cel putin un an la Comisia judeteana, insa multe dosare au fost respinse ca incomplete. "Am intocmit cererile dupa tipicul legii – a precizat Gheorghe Gavrila. Degeaba le-am depus in octombrie 2000, pentru ca, in acest an, Comisia judeteana le-a trimis inapoi la comuna".
Pentru ca autoritatile s-au lasat greu, oamenii au avut suficient timp sa-si aduca aminte de toate necazurile. Nu era om sa nu doreasca sa-ti spuna ceva in legatura cu pamintul sau, cu padurea sau cu modul in are i-au tratat cei din Primarie de-a lungul anilor. "Ne-au furat toti si, acum, ne fura si unii dintre noi. Pentru ca padurea nu mai are nici un stapin – mai spuneau taranii din Helegiu. Te duceai la padurar sa reclami ceva, imediat se facea ca actioneaza, dar n-am vazut pe nimeni legat ca fura din padure. Iar dealurile noastre sint acum rase ca in palma. Daca mai dureaza o luna-doua, nu mai avem nimic".
Taranii cu revolta, autoritatile cu legea
In jurul prinzului, la Helegiu au ajuns secretarul Comisiei Judetene de Fond Funciar, Gheorghe Hura, si directorul general al Directiei Silvice Bacau, Neculai Arsinte. "Aici ramineti – au strigat taranii, agitati de aparitia lor. Sa stam de vorba". S-a facut roata in jurul oficialilor si a inceput, ca in toate aceste ocazii, valul de revendicari si reprosuri. "Noi vrem padurile pe vechile amplasamente, nu dintr-un capat anume, cum vreti voi" – strigau unii. Altii se uitau chioris spre padurari: "Nu sinteti in stare sa gestionati padurea, lasati-ne pe noi". "Cit ne mai aminati cu punerea in posesie? Noi vrem miine!" – au cerut, raspicat, citiva. Aproape doua ore a durat dialogul incrucisat cu oamenii revoltati. "Nu putem fi acuzati atit de direct – a opinat Neculai Arsinte. Exista o comisie de punere in posesie, singura care poate lua hotariri. Noi sintem doar tehnicieni si credem ca stim sa ne facem meseria". Oameni cu experienta revoltelor de acest gen, taranii din Helegiu nu s-au lasat cu una cu doua. "Nici nu vom pleca de aici – a spus, insa, Gheorghe Hura -, pina nu vom stabili masuri exacte, cu termene precise, penru ca vrem sa gasim solutii odata pentru totdeauna la aceste probleme".
Ultimul termen, peste doua saptamini
Una dintre primele initiative ale Asociatiei Obstea Padurilor a fost sa infiinteze o echipa de "controlori" ai traficlui cu lemne din padure. Membrii echipei au primit legitimatii in toata regula, semnate si parafate, iar controlorii chiar au si incheiat citeva procese verbale pentru cei prinsi in flagrant. "Este o initiativa buna – a apreciat secretarul Comisiei judetene de fond funciar. Dar ea trebuie sustinuta de organele de ordine, care trebuie sa constate si sa aplice legea". Gheorghe Hura a apreciat ca, pe acest fond, situatia se poate rezolva, cel putin pentru ziua de ieri, daca toate parile prezente la fata locului vor incheia un proces verbal, in care sa se oblige sa grabeasca aplicarea celor mai bune solutii. "Cred ca trebuie sa ne concentram asupra a trei probleme esentiale – a spus Hura. Prima priveste verificarea tuturor cererilor inca nevalidate, a doua sa fie predarea amplasmentelor catre proprietari, iar a treia sa fie rezolvata de Directia Silvica, fata de acuzele aduse de proprietari padurarilor si Ocolului silvic Livezi".
Asa s-a si procedat. Reprezentantul Prefecturii, al Directiei Silvice, consilieri locali si reprezentanti ai Asociatiei Obstea Padurilor au convenit ca, pina pe 8 noiembrie, comisia locala de fond funciar sa puna la punct documentatia necesara, dupa care Comisia judeteana sa analizeze, pe 13 noiembrie, cererile ramase nevalidate. In jurul acestei date, poate incepe si predarea amplasamentelor catre proprietari. In schimb, Directia Silvica Bacau a dispus inspectarea tuturor cantoanelor silvice din zona, verificarea hotarelor si limitelor amplasamentelor si a propus constituirea unei comisii mixte, formata din proprietari, silvicultori si politisti, pentru stoparea furtului de lemne. (Petru DONE, Cristian BIBIRE)

Comentarii