Subprefectul Vlase e prea tinar

marți, 16 ianuarie 2001, 00:00
2 MIN
 Subprefectul Vlase e prea tinar

Guvernul Nastase a comis o greseala din primele zile, aprobind un act care incalca, pentru cel putin inca trei luni, Legea administratiei publice locale. Inainte de adoptarea hotaririi de numire in functie a subprefectului Gabriel Vlase, nu s-a verificat mai intii daca persoana aleasa indeplineste sau nu conditiile prevazute de lege pentru aceasta functie. In cazul prefectului si a subprefectului, Legea administratiei publice locale nu impune decit doua conditii. Articolul 4 din amintita lege stipuleaza ca cei doi "trebuie sa aiba studii superioare si virsta de cel putin 30 de ani".
Lucrurile ar fi trecut neobservate daca deputatul Viorel Hrebenciuc nu s-ar fi laudat simbata cu media scazuta de virsta a echipei de la Prefectura, ca fiind cea mai tinara din tara. "E o medie de sub 36 de ani, deoarece subprefectul Vlase nu are inca 30 de ani impliniti", a declarat Hrebenciuc. Vazind interesul ziaristilor pentru acest subiect, Hrebenciuc, care se stie ca in calitatea sa de presedinte al organizatiei PDSR a avut un cuvint greu de spus in alegerea viitoarei echipe de la Prefectura, a cautat o solutie rapida de a se justifica. "Nu-i nici o problema, ii dam o derogare de patru luni, pina implineste virsta", a spus vicepresedintele Camerei Deputatilor. Mai surprins de situatie a parut a fi ministrul Dan Matei Agaton, care nu stia despre existenta unei limite de virsta in lege. "N-ar trebui sa fie o limita de virsta", a spus Agaton, desi legea a fost adoptata de chiar PDSR in actuala forma in anul 1991 si apoi readoptata in 1996, inainte de a se schimba puterea.
Intrebat ce se va intimpla daca numirea subprefectului va fi contestata, Hrebenciuc a dat un raspuns in stilul propriu: "Cine sa conteste? Si daca va contesta cineva, pina sa se judece contestatia, Vlase implineste 30 de ani!".
Cel mai nevinovat din aceasta incurcatura este insusi subprefectul Gabriel Vlase, a carui singura "vina" ar fi aceea ca nu s-a nascut cu trei luni mai devreme, intrucit el implineste 30 de ani pe 3 aprilie. "Consider ca daca un om e competent, conteaza mai putin virsta lui", ne-a declarat el ieri, adaugind ca "n-ar trebui sa existe limita de virsta, ca in cazul primarilor". Totusi legea alegerilor locale prevede o limita de 23 de ani pentru a fi consilier sau primar.
Legal vorbind, o contestatie la hotarirea Guvernului o poate face oricine, iar de judecat, cade in sarcina Curtii de Apel Bucuresti, insa e putin probabil ca s-ar incumeta cineva sa conteste o hotarire de guvern pe un asemenea motiv. (Simona POPA)

Comentarii