Un inginer energetician a umplut Sascutul de struti

duminică, 10 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Un inginer energetician a umplut Sascutul de struti

Inginerul Corneliu Apostol s-a intors in Sascut acum citiva ani, dupa ce viata l-a pus la grele incercari si dupa ce a fost disponibilizat de la intreprinderea de elicoptere Ghimbav. Corneliu Apostol, de profesie inginer energetician, intre timp a devenit tinar pensionar si asa s-a vazut in situatia de a se apuca de altceva decit ce facuse o viata intreaga. "Am fost inginer la Carom Onesti – spune el. De acolo am plecat la Brasov. Am avut o afacere cu un american, dar nu a mers si mi-am dat seama ca, de fapt, nici nu era afacerea mea. Am ajuns la Sascut si am crezut ca ma pot apuca de altceva, care sa fie numai al meu. Aveam pamint, dar la virsta mea era greu sa-l mai muncesc. Cum intre timp am cunoscut un doctor din Ungaria, care crestea struti si care mi-a dat doua oua de strut, am zis ca merita sa incerc ceea ce prin partea locului, la Sascut, pare ceva inedit".
Primii doi struti au avut mama o curca
Corneliu Apostol a purces la treaba in propria batatura de proaspat gospodar sascutean, impreuna cu sotia. Investitia nu a fost mare: un tarc de "sapte pe douazeci", un cotet ceva mai incapator pentru iarna si o moara de porumb au fost primele dotari. Acum doua luni, a primit cadou ouale de strut. Cum aveau nevoie de clocitoare, familia Apostol s-a gindit ca n-ar fi rau sa foloseasca o curca, dintre cele care tocmai cazuse closca. Ouale erau insa mari, iar curca statea pe ele ca pe Everest. Atunci le-a venit ideea sa ajute biata pasare si au tot rotit ouale sub ea. "Lumea din sat aflase ce faceam si a inceput sa creada ca nu sintem normali – spune Corneliu Apostol. Tot invirteam ouale, dar nici curca nu se lasa. Pe margini puneam niste flanele, sa pastram caldura, iar cind chiar credeam ca nu mai putem face nimic, in a patruzeci si patra zi, a eclozat primul pui. A doua zi si al doilea. A fost mare eveniment". Asta s-a intimplat acum citeva saptamini.
Mama curca si-a iubit puii ca ochii din cap. Strutii cresteau intr-o zi cit altii in sapte si au ajuns in citeva zile cit curca. Atunci, mama i-a abandonat si si-a vazut de niste pui mai pe masura, iar strutii au crescut numai cu sotii Apostol. "Ei cred ca sintem parintii lor – ne-a mai spus Corneliu Apostol. Abia asteapta sa venim printre ei, iar cind ne vad scot un fel de suierat ca de arbitru, dar nu atit de strident".
Se cauta piata pentru o afacere inedita
Primii doi pui i-au incurajat pe crescatorii din Sascut, care au adus curind, tot din Ungaria, alti 40 de pui. Din acest moment, afacerea a inceput sa se miste, 14 pui au si fost vinduti in comuna, cu 250 de marci germane bucata. Corneliu Apostol spune ca multi crescatori ar putea sa incerce si ei. Anul trecut, la Lichitiseni, cineva a crescut un timp patru struti, dar i-a vindut cu 15 milioane de lei bucata, pentru ca se temea ca nu se vor inmulti. Este important sa incepi sa obtii tu primele oua si primii pui, sa scazi cheltuielile si sa-ti gasesti piata de desfacere. Desi nu are inca "antamat" ceva, Corneliu Apostol spune ca piata occidentala este ideala si avida de carne de strut, lipsita de colsterol. Dar de la strut se foloseste absolut tot: pielea – mai buna ca aceea de bovina, oasele si penele, pentru a nu mai spune de carne. "Strutul se creste usor – sustin crescatorii din Sascut. Maninca precum pasarile noastre: tot ce e verde, dar si urluiala pe care o obtin cu moara de porumb. Nu se imbolnavesc usor si suporta bine iernile romanesti". Corneliu Apostol crede ca oricine poate incerca, pentru ca un strut se creste mai usor chiar decit porcul sau vaca. (Petru DONE)

Comentarii