Baietii de baieti de dupa blocurile Botosaniului

miercuri, 06 decembrie 2000, 00:00
5 MIN
 Baietii de baieti de dupa blocurile Botosaniului

Deschiderea granitelor de dupa 1989 s-a repercutat imediat si asupra muzicii, patrunderea pe piata a tot mai multor formatii si genuri deschizind o noua etapa in domeniu, cintaretii de "usoara" fiind inlocuiti treptat cu tot soiul de trupe, cu nume mai mult sau mai putin cunoscute. Astfel au fost promovate si la noi stiluri precum hip-hop, R&B, rap, house si alte asemenea. Punindu-li-se modelele in fata la posturile de radio si televiziune specializate, tinerii botosaneni au format la rindul lor formatii anvangardiste.
Genul hip-hop, al baietilor rasi in cap si imbracati cu pantaloni cit sacul este demn reprezentat la Botosani de trupa "Hip-o-cratic". Ionut Gheorghita – Sonatu, Ciprian Nechifor – Oratoru, Ciprian Macovei – A-Grale si Radu Vorniceanu – Vraci, liceenii de clasa a XI-a si a XII-a, au infiintat formatia la inceputul anului 2000, pe plan local avind o ascensiune rapida si fiind solicitati sa cinte la mai toate balurile din oras. "Noi cintam «underground east cost» si ne intereseaza mai mult calitatea decit cantitatea sau banii, facem totul din placere. In Botosani sint multe trupe de rahat care vor sa cinte dar nu au nici o treaba, ii xeroxeaza pe ceilalti. Promovam cintarea life, sintem impotriva play-back-ului. In Romania vin aproape toti si iti mesteca guma in fata microfonului. Ne-am saturat de astia. Eu, de exemplu, nu consider muzica BUG Mafia ceva de calitate", spune Vraci, care la 17 ani este cel mai tinar membru al formatiei. Intre realizarile "hipocraticilor" se numara un concert impreuna cu toate trupele de gen din municipiu si colaborarea cu persoanele din conducerea Palatului Copiilor. In ceea ce priveste piesele, ei le compun pe un calculator Pentium 3, care nu este al lor, ci al unui prieten, in acest fel reusind totusi pina acum sa scoata cinci melodii. Una dintre acestea doresc sa o trimita in capitala, la A&A Records, pentru a fi inclusi in compilatia nationala "Marfa". "Dupa cum se stie Hipocrat a fost un mare medic. «Hip-o-cratic» inseamna tamaduirea sufletului prin muzica", explica originala denumire cel al carui supranume este tocmai Vraci. Si cum doctorii au un juramint si "hipocraticii" il au pe al lor. Iata-l: "Nu vreau gramezi de bani/ Joc poker pe chibrituri". Cind nu cinta acestia deseneaza blocurile din Bucovina in stil graffitti. "Statea unul si se uita la ce am scris si ne intreba pe noi ce inseamna ca el nu intelegea", povesteste A-Grale, adolescent la care cracul ginsilor se regaseste pe undeva prin apropierea genunchilor.
Asemanator fenomenului din Statele Unite si in Botosani hip-hop-ul este dominat de doua mari curente: vestic, care promoveaza consumul bauturilor alcoolice, distractiile, drogurile si cel estic care se opune tuturor acestor lucruri. Daca "Hip-o-cratic" face parte din al doilea curent, Thug-boyz sunt demni reprezentanti ai primului. Vlad Marosac – Makra (18 ani) si Mihai Buzuc – Magnum (16 ani) au respectat sirguinciosi conceptele vestului la infiintarea formatiei. "Am avut o intentie separata inca din 1999. Apoi, in vara acestui an, ne-am intilnit, stateam afara, eram beti si am inceput sa facem versuri. Primele au fost: «Viata de cartier este la fel/ Incet, incet te ridici la alt nivel/ Baietasii vor sa fie cit mai sus/ Si totdeauna gasesc ceva de spus»", este povestea de inceput a trupei Thug-Boyz istorisita de Makra. Din cauza muzicii preferate, baietii au avut ceva probleme in promovarea propriilor piese. "Am incercat sa cintam la balul de la Industrial 1, dar din cauza unei profe de chimie care nu suporta deloc muzica noastra am dat-o in bara. A auzit cuvintul puscarie si nu i-a placut", mai spune Makra. La capitolul realizari baietii stau cam prost, deocamdata avind contabilizate doar doua inceputuri de negative si alte trei piese inregistrate amator. La refrene mai sint acompaniati de Muchachos si Gorila. Cit despre porecle, Vlad, a carui statura iti aminteste de Ghita Muresan, spune: "Toti ma strigau Calul pina intr-o zi cind unul mi-a zis «bai, tu esti inalt ca o macara». De atunci Macara mi-a ramas, k am pus ca sa fie mai interesant. Magnum vine de la pistolul cu aceasta marca". Daca relatia cu celelalte formatii de acest gen este una cordiala, pentru rockeri, Makra, care ne-a atras atentia ca supranumele sau se citeste "macara", iar al colaboratorului "muceaceos", lanseaza un mesaj special: "Nu va doresc decit bip, bip, bip".
Curentul anvangardist din muzica botosaneana este reprezentat si de formatiile folk. Ionut Caraene, Dan Gaina si Iuliu Knihinschi cinta impreuna din luna septembrie a acestui an, luind la rindul lor parte la citeva baluri, ei punind astfel in practica ceea ce pina mai ieri faceau prin parc. Cu toate ca au deja aproape o suta de zile de cind concerteaza in aceasta formula, compunind deja si patru melodii, formatia nu are inca un nume. "La un spectacol am avut numele Semaforul, dar acum nu avem nici un nume, nici macar unul provizoriu. Avem, ceva instrumente dar ne-ar mai trebui. Deocamdata cintam din placere", ne spune Ionut. Baietii sint fani ai formatiilor Vama Veche, Holograf si Iris. Generatia 3000 este port-stindardul muzicii disco botosanene. Catalin Caseriu, de 17 ani, elev la Liceul Economic, singurul reprezentant al sexului puternic din grup, care cu greu si-a amintit numele partenerelor, Ramona, Dana si Loredana, ne spune: "Ne-am intilnit la un bal, preferam acelasi stil si astfel am infiintat formatia. Deocamdata cintam melodii din repertoriul national pentru ca nu avem nici banii, nici aparatura si nici timpul necesar pentru a compune. Inregistrarea unei melodii costa in jurul a 200.000 lei. Dupa terminarea liceului vom incerca sa scoatem o caseta. Deocamdata ne preocupa scoala. Cu baietii de hip-hop nu am nimic, nu prea se inteleg ei intre ei", spune Catalin.
Alaturi de trupele vocale si instrumentale in oras mai exista si altele care doar danseaza. BSG, adica Big Sexy Germanii, este singura din municipiu care promoveaza stilul break-dance. "Numele ne caracterizeaza. Inainte evoluam cu denumirea A3 si eram sase baieti. Inainte de balul de la Electro din acest an ne-am pus acest nume", spun verisorii Adolf si Adrian Radmacher, elevi in clasa a XII-a la Liceul Electrocontact. Ei au inceput sa danseze din 1997, in trupa Casei de Cultura a Sindicatelor, ulterior luind treaba pe cont propriu. Si-au inregistrat aproape toate aparitiile pe scena, si, pentru ca fetele sa se ingramadeasca la autografe, merg frecvent la o sala de culturism. "De cite ori apar, Germanii sint in centrul atentiei. Mor dusmanii cind venim noi", afirma cei doi.
Dincolo de frecusurile existente din pricina genurilor diferite pe care le promoveaza, majoritatea trupelor anvangardiste din oras se inscriu pe aceeasi linie: tineri de liceu, aparatura lipsa si posibilitati financiare reduse pentru promovare. Daca una dintre acestea va reusi sa razbata pina in capitala, devenind la rindul sau exemple pentru ceilalti, urmeaza sa vedem. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii