Buget crunt pentru Botosani

sâmbătă, 29 decembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Buget crunt pentru Botosani

Toate institutiile si societatile comerciale de sub tutela Consiliului Local vor avea un an financiar greu. Toate domeniile, de la invatamint pina la transportul de calatori si de la cultura pina la asistenta sociala vor avea in 2002 mari dificultati. Intrunit ieri in sedinta extraordinara, Consiliul Local a aprobat bugetul pe anul viitor. Din cauza prevederii unei ordonante de urgenta prin care CL este obligat sa contribuie cu 55% bani pentru acoperirea cheltuielilor cu subventia la caldura, nu mai putin de 88,3 miliarde lei au fost directionate la acest capitol, lucru care s-a rasfrint negativ asupra tuturor celelalte sectoare de activitate.
Prima institutie afectata este chiar primaria, a carei alocatie nu acopera decit 71% din necesar, ceea ce inseamna ca functionarii acesteia vor ramine fara salarii daca nu va interveni nici o rectificare avantajoasa municipalitatii. Scolile nu vor mai avea din ce sa plateasca lumina, apa, caldura, telefonul si gazul in a doua jumatate a anului viitor si, de asemenea, vor avea posibilitatea doar sa isi termine investitiile incepute in acest an, nealocindu-se nici un leu pentru noi reparatii sau intretineri. Cresa municipala si Centrul de Transfuzii primesc doar 78% din necesar, in timp ce pentru cultura sint asigurati sub 50% din banii de care este nevoie. Cel mai afectat domeniu este asistenta sociala careia i s-a alocat doar 30% din necesar, ceea ce inseamna ca ajutoarele sociale, de urgenta si indemnizatiile de nastere se vor diminua considerabil anul viitor.
In plus, in 2002 se vor repara mai putine strazi si trotuare decit in 2001, repatizindu-se mai putin de 10% din necesar, toate celelalte servicii, adica spatii verzi, iluminat, canalizare, apa, gardieni si salubritate avind alocari mult sub ceea ce ar trebui. Pentru transportul cu tramvaiele s-a cerut o suma de 11,5 miliarde lei din care s-a acordat doar 3,6 miliarde lei.
Sedinta de votare a bugetului s-a intins pe durata unei ore si jumatate. Bugetul a fost votat cu 17 voturi "pentru" si opt "impotriva". Amfitrionul opozitiei a fost Gheorghe Ciubotaru care si-a exprimat nemultumirea pentru faptul ca s-a sacrificat intregul buget doar pentru achitarea subventiei la energia termica. "Daca statul stabileste cit este pretul de referinta al gigacaloriei atunci sa plateasca el diferenta. In ultimii trei ani cu subventia care s-a dat la Termica se montau centrale termice de bloc la tot orasul. Nu merita sa sacrificam intregul buget doar pentru aceasta relicva care este Termica", a argumentat Ciubotaru.
Jumatate dintre ceilalti consilieri locali care au luat cuvintul au pus sub semnul intrebarii realizarea sumei de peste 118 miliarde lei prevazuta la venituri proprii si un articol din hotarire prin care primarul este abilitat sa vireze fara aprobarea CL sumele cu destinatei speciala. PSD-istii din Consiliu au tinut sa ia apararea primarului. Primarul Florin Egner a raspuns ca prevederea referitoare la veniturile proprii a fost calculata "dupa o formula matematica" si ca nu este exagerata, adaugind ca toti ceilalti primari post-revolutionari ai Botosaniului au avut abilitatea de a vira fonduri speciale si, probabil pentru a-i imbuna pe consilieri, a afirmat ca "executivul nu face nimic fara consilieri, iar consilierii nu fac nimic fara noi", declaratie despre care a spus ca "trebuie" consemnata de catre ziaristi. Consilierii PSD si cei ai PRM si-au dat mina si au votat "pentru", impotriva votind reprezentantii PD, PNL si ai fostului ApR. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii