Coalitie salvatoare

luni, 25 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Coalitie salvatoare

Cunoscutul om de afaceri Gelu Tofan va prelua 2.000 de hectare de teren agricol din judetul Botosani, suprafata care va fi cultivata cu griu si lucrata pe baza unor tehnologii peformante. Acesta este de fapt marele cistig al intilnirii organizate la sfirsitul saptaminii trecute de catre Asociatia Patronala din judetul Botosani.
Oamenii de afaceri locali au fost invitati sa dialogheze cu parlamentarii si oficialii locului pe tema dezvoltarii economice a judetului Botosani. Putini dintre oamenii de afaceri au onorat invitatia, insa lipsa acestora a fost compensata de prezenta cunoscutului om de afaceri Gelu Tofan si lui John Baker, voluntar in Corpul Pacii al SUA. Intilnirea a urmarit gasirea unor raspunsuri la intrebari legate de produsele si serviciile care care au cel mai mare potential si pot genera profit, produsele cerute la export, industriile care pot crea cele mai multe locuri de munca, precum si produsele recunoscute pentru calitatea lor. "Vrem sa gasim impreuna raspunsuri la problemele economico-sociale din judet. Am dori ca astfel de intilniri sa puna bazele unor colaborari dintre oamenii politici si oamenii de afaceri, pentru ca fiecare pe directia lui sa incerce rezolvarea unor probleme ale judetului. Daca intilnirea de astazi va avea macar o propunere care sa insemne crearea unor locuri de munca, va fi ceva. Din pacate, nu exista un dialog coerent intre noi si oamenii politici, dar nici intre oamenii de afaceri intre ei. Ma bucura prezenta lui Gelu Tofan, care compenseaza absenta altora. Greutatea unui asemenea om de afaceri, prezenta lui, da un plus de credibilitate, de incredere, in organizarea unor astfel de intilniri", a spus Gheorghe Ciubotaru, presedintele Asociatiei Patronale.
Si prefectul judetului a aratat, in interventia sa, ca astfel de intilniri sunt importante, reamintind ca prima sa actiune in calitate de reprezentat al guvernului in teritoriu a fost intilnirea cu oamenii de afaceri din judet. Deputatul Mihai Balta i-a rugat pe cei prezenti sa inainteze propuneri pe marginea legislatiei economice, care sa poata fi promovate in sistemul legislativ. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean, Ioan Aniculaese, una din principalele probleme ale judetului este aceea ca prea putin agenti economici au acces la finantari acodate in baza unor proiecte. "Putini agenti economici pot concepe proiecte care sa corespunda cerintelor finantatorilor. Pot sa spun insa ca, in ciuda acestor greutati, urmeaza sa intre in judet 64 miliarde de lei, la un numar de 25 de agenti economici, ceea ce inseamna ca vor fi create aproximativ 700 de locuri de munca", a spus Aniculaese. Totodata, presedintele CJ este de parere ca ceea ce lipseste la aceasta data in judet este un "incubator de afaceri", unde sa fie pregatiti oameni care sa poata realiza proiecte, in baza carora sa fie obtinute finantari. Tocmai de aceea oamenii de afaceri i-au solicitat lui Gelu Tofan sa impartaseasca din experinta sa. "Sunt lucruri care se simt, se gindesc, dar nu se spun. Am o experienta destul de bogata ca membru fondator al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. In 10 ani de zile, mi-am facut o ideea despre cum ar trebui sa functioneze astfel de organizatii pentru a fi eficiente. Daca nu punem degetul pe rana si nu ne ducem la sursa problemelor, vom ramine doar la intilniri la care nu se va rezolva nimic. Oamenii de afaceri sunt la fel de dezbinati ca oamenii politici, foarte rar au convenit sa traga intr-o anumita directie", a spus Gelu Tofan. Acesta a adaugat ca isi pune mari sperante in intilnirea oamenilor de afaceri, in influenta pe care acestia o pot avea la nivel national, daca stiu sa fie uniti. In completarea celor spuse de cunoscutul om de afaceri, presedintele Asociatiei Patronale a precizat ca oamenii de afaceri locali trebuie sa colaboreze cu atit mai mult cu cit el considera ca legislatia tarii nu reprezinta o piedica in calea derularii unor afaceri. Deputatul Gheorghe Marcu a aratat in interventia sa ca autoritatile locale au un cuvint important in activitatea agentilor economici. "Trebuie sa umblam la sistemul legislativ pentru mediul economic romanesc. Judetul Botosani se afla intr-o pozitie geografica defavorizata, dar decalajul economic nu se va putea rezolva decit printr-un supliment de munca, din partea fiecaruia dintre noi", a adaugat acesta.
Cu o propunere interesanta a venit consilierul municipal Gelu Ciubotaru, care a solicitat parlamentarilor ca legea privind fiscalitatea sa fie supusa dezbaterii publice. Totodata, Gelu Ciubotaru a declarat ca, prin legea privind impozitul pe venitul global, poate fi stimulata productia. Cei prezenti au fost de acord ca este pagubos pentru judet de a se tot declara ca suntem un judet sarac si o zona defavorizata. Dintr-o harta a geniilor, realizata de Gelu Tofan reiese ca judetul Botosani are o concentrare mare de oameni valorosi. "Avem suficiente exemple care arata ca nu suntem un judet sarac, dar trebuie sa recunoastem ca suntem un judet care are inca multe nevoi", a spus deputatul Viorica Afrasinei. In finalul intilnirii, Gelu Tofan a aratat ca problema numarul unu este mediul politic ostil, coruptia, legislatia incilcita, economia subterana. "Propun ca aceasta noua lege a fiscalitatii sa fie supusa dezbaterii publice. Avind in vedere repetatele esecuri, legea trebuie dezbatuta, pentru a se simplifica lucrurile din punct de vedere al fiscalitatii in Romania. Realitatea este cea care valideaza o lege si ar fi important ca ea sa fie analizata si de cei pentru care este facuta", a concluzionat Gelu Tofan. Dupa intilnire, Gelu Tofan a analizat cu Gheorghe Ciubotaru, managerul Electroalfa, posibilitatea realizarii aici a unor componente pentru tractoarele care urmeaza a fi produse la Botosani. (Virginia CONSTANTINIU)

Comentarii