Condamnati

joi, 14 martie 2002, 00:00
4 MIN
 Condamnati

Puscarie, acesta a fost verdictul instantei de judecata in dosarul "Afacerii buletinelor de vot" in care protagonisti principali au fost ex-prefectul Alexandru Simionivici, trimis in judecata sub patru capete de acuzare, si fostul director din cadrul Prefecturii, Mihai Grigoriu. Ambii inculpati au solicitat completului de judecata achitarea. Bazindu-se numai pe probatoriul administrat in timpul urmaririi penale si cercetarii judecatoresti, pe declaratiile zecilor de martori, instanta a decis 4 ani de inchisoare cu executare cu interzicerea unor drepturi timp de 2 ani pentru fostul prefect si un an de inchisoare pentru Mihai Grigoriu. In plus, impotriva fostului prefect s-a dispus confiscarea sumei de 700 de milioane de lei, presupusi a fi mobilul mitei, si plata unor cheltuieli judiciare in valoare totala de peste 6 milioane de lei. Cercetat doar pentru complicitate la infractiunea de luare de mita, fostul director din cadrul Prefecturii, Mihai Grigoriu, a fost condamnat de aceeasi instanta de judecata la un an de inchisoare cu executare si plata unor cheltuieli judiciare in valoare de 2,5 milioane lei.
Dosarul a vizat in primul rind contractul de tiparire a buletinelor de vot pentru alegerile locale din vara anului 2000 in care procurorii au avut suspiciuni ca s-ar fi achitat in mod nelegal catre societatea care a asigurat aceasta operatiune a unei sume de aproximativ 1,4 miliarde lei, suma din care 700 de milioane de lei i-ar fi revenit sub forma de comision fostului prefect. Principalii martori ai acestui proces au fost cei doi actionari de la societetatea "TIPO Erypan", care a tiparit buletinele de vot, Sorin Honceriu si Pantelimon Murgu, scosi de sub urmarire penala, si Mihai Grigoriu, cel care a recunoscut ca a intermediat transportul celor 700 de milioane de lei. Ultima suspiciune a procurorilor a fost legata de modul in care si-a construit vila fostul prefect, cu ocazia descinderii domiciliare acestia descoperind mai multe chitante care s-au dovedit a fi false, iar acuzatia care s-a adaugat a fost de instigare la fals sub semnatura privata. Desi pe durata celor sase termene ale procesului si a urmaririi penale Alexandru Simionovici a respins toate acuzatiile, considerindu-se nevinovat, instanta Tribunalului Botosani a ajuns la concluzia ca exista totusi conturate elementele celor patru infractiuni si au dispus sanctionarea fostului prefect cu inchisoarea. Pus in fata probelor administrate, Simionovici a replicat scurt ca de fapt este victima unor intrigi tesute in jurul sau. "Daca vroiam sa cistig de pe urma contractului de tiparire a buletinelor de vot nu procedam intr-un mod atit de prostesc. Cred ca de fapt acest proces mi s-a intentat pentru a disipa tragerea la raspundere a celor care au stat cu adevarat la baza acestei afaceri mirsave. Iar in privinta modului in care mi-am construit vila, este dreptul meu sa nu dau socoteala la nimeni pentru ca, potrivit art. 24 din Constitutie, caracterul licit al dobindirii averii se prezuma. Daca cineva ma acuza de ceva, sa vina cu dovezi", a spus in fata completului de judecata Alexandru Simionovici.
Al doilea inculpat din acest dosar, Mihai Grigoriu, a fost eroul ultimei zile, pentru ca, exact in cel de al 12-lea ceas, avocatul sau a solicitat instantei schimbarea incadrarii juridice de la complicitate la luarea de mita la complicitate de primire de foloase necuvenite. "Nu am realizat nici un moment ca particip la o asemenea fapta. Am fost acel baiat cuminte care nu face altceva decit sa execute tot ceea ce i se spune", si-a motivat pozitia adoptata Mihai Grigoriu. In ciuda argumentelor prezentate, completul a respins cererea sa si a dispus un an de puscarie.
Totusi, sentinta pronuntata in cursul zilei de ieri a Tribunalului Botosani nu este definitiva, cei doi protagonisti avind dreptul sa formuleze apel in termen de 10 zile la instanta ierarhic superioara, adica Curtea de Apel Suceava. In care completul a anuntat ca se retrage pentru a delibera, Alexandru Simionovici a parasit imediat sala, fara sa mai astepte si decizia instantei. In schimb, neasistat de avocatul ales, Mihai Grigoriu a stat pina a auzit el insusi pedeapsa la care a fost condamnat. La iesirea din sala de judecata, flancat de sotia sa, Mihai Grigoriu a preferat sa nu raspunda la intrebarea cum considera sentinta si daca va face apel, urmind probabil sa se decida zilele viitoare. Ca si Grigoriu, colectivul de avocati care l-au aparat pe Alexandru Simionovici nu au facut nici o referire la sentinta, dar au lasat sa se intrevada posibilitatea unui atac. "Gradul ridicat de dificultate al procesului, adaugat si momentului preluarii cauzei, statutul social deosebit al lui Alexandru Simionovici, implicatiile deosebite in viata economica si politica locala, si-au pus amprenta asupra procesului", au precizat acestia. Termenul in care cei doi pot formula apel expira simbata 23 martie. (Sebastian GHEORGHIU)

Comentarii