Cu agricultura nu se face avere

joi, 27 septembrie 2001, 23:00
3 MIN
 Cu agricultura nu se face avere

Agricultura nu este vazuta ca un domeniu care sa ofere investitorilor un profit substantial. La aceasta situatie concura mai multi factori, cum ar fi ciclul lung de productie, fluctuatia preturilor produselor agricole, uneori in limite apreciabile si, nu in ultimul rind, cresterea preturile la motorina, ingrasaminte si masini agricole, care influenteaza negativ costurile. Cine seamana griu, in conditiile in care respecta toate verigile tehnologice, isi investeste banii fara a sti la ce pret isi va valorifica productia, asta in situatia in care cultura nu i-a fost calamitata de seceta sau grindina. Cu toate acestea, sint destui oameni care se incapatineaza sa incerce sa scoata bani din agricultura. Pentru acestia este foarte important sa-si faca un plan de culturi prin care sa obtina o rata a profitului de macar 10-15%. De regula, se merge pe culturile traditionale (porumb, sfecla de zahar, cartof, floarea soarelui), dar sint si producatori care s-au specializat pe plante medicinale, tutun sau legumicultura, considerate mai rentabile. Un profit acceptabil in agricultura este conditionat de cresterea productivitatii si, implicit, de mecanizare, ori tocmai in cazul unor culturi profitabile in absenta mecanizarii este nevoie de un volum mare de munca manuala. Mai trebuie facuta diferenta intre cei care practica o agricultura de subzistenta pe suprafete mici si acei care fac agricultura performanta. Un mic producator agricol, ce detine in medie 2,5 ha, va cultiva terenul astfel incit sa-si asigure necesarul de produse pentru familie si nu neaparat pentru comercializare. Unii specialisti considera ca o ferma agricola este rentabila in conditiile in care are in exploatare minim 50 de ha.
O cultura considerata profitabila este sfecla de zahar, judetul Botosani detinind una din cele mai mari suprafete cultivate din tara. Anul acesta, ca urmare a valorificarii productiei de pe un hectar cultivat cu sfecla de zahar, se pot obtine aproximativ 20 de milioane de lei, insa pentru aceasta suma trebuie avute in vedere si costurile care difera, in functie de producator. "La doua culturi, considerate de producatori mai rentabile, si anume floarea soarelui si fasolea, anul acesta a scazut productia datorita deprecierilor cauzate de ploi, astfel incit productia estimata la fasole se pare ca nici nu va acoperi nevoile pietei. O cultura foarte profitabila, dar care nu prea este luata in considerare de producatori este lucerna, cu o productie medie de 4t/ha de fin ce se poate valorifica la un pret de 3000- 3500 lei/kg, fara a se mai pune in calcul rolul pe care il are in furajarea animalelor" a declarat Constantin Ilisescu, director cu productia vegetala in cadrul Directiei Judetene pentru Agricultura si Alimentatie Botosani.
Satui sa cultive porumb sau floarea soarelui unii producatori au inlocuit aceste culturi cu plante medicinale, avind in vedere ca acestea se pot contracta, obtinindu-se preturi satisfacatoare. Culturi cum ar fi cea de fenicul, chimion sau mac pot aduce, in conditiile unui an normal, un profit pe hectar de aproximativ 10 milioane de lei. Problema culturilor de plante medicinale este ca marea majoritate nu se pot lucra in totalitate mecanizat. "Cultura de galbenele necesita multa munca manuala; o singura persoana poate lucra eficient numai 10 ari, de pe care se obtin 100-150 kg de flori uscate, pe care le preluam la preturi cuprinse intre 30 si 40 de mii de lei kilogramul. O alta cultura rentabila este menta, deoarece durata unei culturi e de 3-4 ani, costurile fiind mici, cultivatorul nefiind nevoit sa are si sa semene in fiecare an" a afirmat Nicu Viciriuc, indrumator-plante medicinale la Plafar Botosani. O alternativa la modul in care se cultiva pamintul acum este agricultura ecologica, deoarece multe din terenurile din judet ar corespunde cerintelor, iar produsele ar putea fi destinate in totalitate exportului, avind un pret de 4-5 ori mai mare decit cele obisnuite, insa lipsa de informare si procedurile complicate de autorizare impiedica deocamdata dezvoltarea acestui domeniu. (E. COMANAC)

Comentarii