Falimentul ameninta judetul

vineri, 09 noiembrie 2001, 00:00
3 MIN
 Falimentul ameninta judetul

Administratia publica locala se afla in stare de faliment. Consiliul Judetean a finalizat o situatie privitoare la fondurile de care mai dispun comunele, orasele si municipiile pina la sfirsitul anului si din care a reiesit ca 59 dintre cele 72 de localitati nu mai au bani nici macar pentru salariile angajatilor din subordine. Evaluarea efectuata de CJ a mai relevat si ca nici una din localitatile judetului nu mai are fonduri pentru plata salariilor personalului de invatamint pentru luna decembrie.
Actuala stare financiara a primariilor botosanene este cea mai grava de dupa 1989 si are ca punct de plecare rectificarea bugetului care a avut loc la inceputul acestei toamne. An de an, conducerile primariilor isi epuizau fondurile pe la finalul trimestrului III, stiind ca la rectificare vor primi alte sume de bani. Crezind ca acest lucru se va intimpla si in 2001, majoritatea primarilor nu si-au esalonat fondurile pe tot anul si au cheltuit banii. Din nefericire pentru ei, pentru prima data dupa revolutie, rectificarea bugetului judetean a fost in acest an una negativa. Cu ocazia votarii acesteia, CJ a acordat totusi bani la zece comune din judet, insa acestia au fost strict destinati alimentarilor cu apa.
Astfel, majoritatea primarilor s-au trezit in mijlocul toamnei ca nu mai au bani nici macar pentru a plati salariile. Intr-o asemenea situatie se afla 56 de comune, intre care si asezari rurale mari, precum Bucecea, la care se adauga orasele Darabani si Saveni, plus municipiul Dorohoi, cele mai multe neavind bani pentru salariile functionarilor pe octombrie, noiembrie si decembrie. Mai mult decit atit, absolut toate primariile din judet nu au fonduri pentru achitarea drepturilor salariale ale profesorilor, invatatorilor si a personalului auxiliar din scoli pe luna decembrie, o parte din ele nedispunind de fonduri nici macar pentru noiembrie. "Bugetele locale nu au fost esalonate corespunzator. S-au angajat cheltuieli pentru lucrari si obiective, care nu spun ca nu sint necesare, dar care trebuiau gindite astfel incit sa asigure functionabilitatea administratiei pina la sfirsitul anului", ne declara Dorin Ciustea, vicepresedintele CJ.
Pentru plata veniturilor angajatilor din subordine primariile au nevoie de 20 miliarde lei, alte 32 miliarde lei fiind necesare pentru salariile personalului din invatamint. Sansele ca primariile sa procure acesti bani sint reduse. In primul rind, ar fi vorba de veniturilor proprii. Pina la aceasta ora, primariile si-au incasat insa 75% din venituri, pe care le-au cheltuit si, chiar daca ar reusi sa intre in posesia ultimului leu din taxele si impozitele locale, tot nu le-ar ajunge nici macar pentru plata salariilor din subordine. Apoi, ar fi vorba de cota de 15% defalcata din impozitul pe venit, aflata la dispozitia CJ pentru echilibrarea bugetului propriu si a celorlalte locale. Cele 20 miliarde lei colectate de CJ din aceasta sursa au fost insa deja cheltuite. Ultima speranta sta intr-un ajutor acordat de guvern, dar si in acest caz sansele sint mici, deoarece Botosaniul a fost avantajat o data la impartirea bugetului, cind a fost judetul din tara care a primit cei mai multi bani pentru subventionarea energiei termice si a ocupat locul cinci la sumele pentru echilibrare. "Ginditi-va in ce postura ne mai putem prezenta noi acum la guvern sa mai cerem bani, tinind cont de aceste lucruri. Noi vom face insa toate demersurile si sintem totusi optimisti, intrucit guvernul a incheiat un nou acord cu FMI si, avind in vedere acest lucru, poate va interveni o noua rectificare bugetara", mai spune Dorin Ciustea.
Date fiind toate aceste lucruri, circa 5.000 de profesori si invatatori, plus 3.000 de angajati din sectorul auxiliar din scoli, precum si 750 de functionari de primarii risca sa ramina fara salarii pentru decembrie, respectiv octombrie, noiembrie si decembrie. Vicepresedintele CJ Dorin Ciustea va pleca saptamina viitoare la Ministerul Finantelor Publice si la Ministerul Administratiei Publice in speranta obtinerii pentru Botosani a unor sume de bani. CJ a facut inca din vara demersuri in acest sens, insa guvernul nu a dat nici un raspuns nici pina la aceasta ora. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii