Mai scump, mai bun

sâmbătă, 16 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Mai scump, mai bun

Muzeul Judetean de Istorie si-a montat centrala termica apelind la o firma a carei oferta a fost cu 132 de milioane lei mai mare decit a celeilalte societati participante la licitatie. Licitatia a avut loc in luna octombrie a anului trecut, dar conducerea Consiliului Judetean, institutie care coordoneaza activitatea muzeului, a aflat abia ieri de acest lucru.
In toamna anului trecut, Muzeul Judetean a organizat licitatie pentru obiectivul "racord gaze naturale si centrala termica". Aceasta nu a fost anuntata in presa, participarea facindu-se pe baza unor invitatii remise de institutie societatilor botosanene care lucreaza in domeniu. Au fost trimise invitatii la sase unitati, cinci dintre acestea raspunzind pozitiv. Dosarele a trei societati care s-au inscris la licitatie au fost respinse, in faza finala fiind acceptate doar firmele SC Ascon SA si SC Simcos SA. Pentru executarea lucrarii prima societate a venit cu o oferta de 1,168 miliarde lei, iar cea de a doua cu una de 1,035 miliarde lei. In ciuda costurilor cu 132 milioane lei mai mari ale ofertei Ascon, aceasta societate a fost pina la urma declarata drept cistigatoare a licitatiei. "Criteriul principal de selectie a fost oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere tehnico-economic. Aparent, oferta depusa de Simcos era mai mica, numai ca reprezentantii Ascon au venit si au spus ca ofera in plus niste facilitati in valoare de 131,7 milioane lei. Licitatia a fost organizata prin metoda selectiilor de oferta fara a se da anunt in presa, pentru ca, dupa legile in vigoare, pentru ca o licitatie sa fie facuta publica prin ziare, valoarea lucrarilor scoase la licitatie trebuie sa depaseasca 2,5 miliarde lei", explica Lucica Pirvan, directorul Muzeului Judetean. Facilitatile depuse de Ascon sint in numar de trei si constau in "cos fum plus instalatii termotehnice in CT", "refaceri asfalt trotuar" si "instalatii impamintare si priza de pamint". Insa, chiar si scazind aceste facilitati in valoare totala de 131,7 milioane lei, oferta Ascon este tot mai scumpa decit cea a Simcos cu un milion si ceva de lei.
Intreaga licitatie a fost gestionata de o comisie din care au facut parte specialisti ai Prefecturii, Consiliului Judetean, Directiei Finantelor Publice, Distrigaz, Inspectiei in Constructii si Directiei de Cultura si Culte. In afara de facilitatile despre care se spune ca le-ar fi oferit Ascon, membrii comisiei au intocmit si un document in care explica de ce au ales varianta mai scumpa. Principalele explicatii gasite se bazeaza insa, in principal, pe supozitii. Astfel, in documente se arata ca, date fiind preturile scazute propuse de Simcos, probabil ca aceasta societate nu va indeplini exact lucrarile solicitate de Muzeu. "Noi nu am favorizat pe nimeni. Stiu ca domnul Enasescu (reprezentantul Inspectiei pentru Constructii in comisie – n.r.) a depistat niste lucruri in neregula pe linia dumnealui de activitate", afirma Mihai Sutacu, seful Sectorului Distrigaz Botosani. Culmea este ca, potrivit directorului Muzeului, pina la urma Ascon ar fi executat toata lucrarea pentru 780 milioane lei.
Conducerea societatii Simcos sustine ca, atit timp cit a participat la evaluare, nu s-a discutat despre facilitati. "Dupa ce depui ultima oferta in plic nu mai ai voie sa vii cu alte facilitati. Au fost niste membri ai comisiei de licitatie care au hotarit cum au hotarit, iar eu mai mult nu pot sa va spun. Sint probleme mai delicate la mijloc, iar daca ajungi sa contesti o licitatie s-ar putea chiar sa se tina cont de ea si pe viitor sa ai mai putine sanse de a-ti adjudeca o licitatie", afirma Constantin Albu, directorul general al SC Simcos SA.
Conducerea Consiliului Judetean a aflat de la reporter de povestea licitatiei de la muzeu. "La mine nu a ajuns nici o contestatie. Daca se depunea, dispuneam efectuarea unei verificari, lucru pe care de altfel l-am mai facut in cazul unor licitatii care au fost verificate si chiar anulate in urma primirii unor contestatii", ne declara Ioan Aniculaese, presedintele CJ. Imediat dupa sesizarea noastra seful CJ a luat legatura cu Dorin Ciustea, vicepresedintele CJ care raspunde de activitatea muzeului si cu directorul acestei institutiei solicitind sa se prezinte mass-mediei procesul-verbal de adjudecare a licitatiei.
In final trebuie spus ca montarea centralei pe gaz la muzeu a mai produs probleme, precedentul director al institutiei, Alexandru Sandu, fiind demis anul trecut in urma unor nereguli financiare legate tot de aceasta centrala. Ca si in cazul prezentat, acesta, nefiind specialist in racordari gaze, a luat de buna decizia altora, suportind insa el consecintele nefaste. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii