Prefectura de sapte milioane de lei

miercuri, 18 iulie 2001, 23:00
4 MIN
 Prefectura de sapte milioane de lei

Palatul Administrativ al Botosaniului costa 7,7 milioane lei, muzeul de pe pietonalul Unirii 2,6 milioane lei, Scoala de arte 0,7 milioane lei, iar cladirea CMJ din bulevardul Mihai Eminescu 164.000 lei. Nu este o gluma si nici o poanta de 1 aprilie. Toate aceste obiective precum si altele circa 1000 apartinind Consiliului Judetean sint trecute in inventar cu valori care stirnesc zimbetul si care adunate, dau o suma pe intreg judetul de doar 68 miliarde lei, in conditiile in care doar reparatia unui kilometru de drum costa in jurul a trei miliarde lei.
In conformitate cu prevederile legii 213/1998 privitoare la proprietatea publica, anul trecut Consiliul Judetean a votat lista bunurilor din subordine. Hotarirea, care include cele mai importante obiective din domeniul cultural, al drumurilor, protectiei copilului si apei, are trecuta in dreptul fiecarui bun o valoare despre care nici macar simbolica nu se poate spune ca este. Astfel, cea mai somptuoasa cladire din intreg judetul, Palatul Administrativ din Piata Revolutiei, costa conform normativului mentionat exact 7.796.000 lei, situatie hilara daca ne gindim ca doar aparatul de aer conditionat din biroul prefectului poate fi cumparat cu un pret dublu. Ceva mai scumpa este Casa de Cultura a Sindicatelor, care, impreuna cu suprafata aferenta de 6.780 metri patrati, face 13 milioane lei. Situatia acestora este insa una fericita in comparatie cu cea a cladirii Centrului Militar Judetean, care ar putea fi cumparata din bacsisul pe o noapte al unei angajate de disco-bar, valoare acesteia trecuta in inventar fiind de 164.000 lei. Pe o suma asemanatoare, ar putea fi achizitionata si cladirea Apararii Civile din str.Octav Onicescu, deoarece, conform HCJ 17/2000 ea facind 270.506 lei.
Centrele de plasament din subordinea CJ au la rindul lor preturi incredibile. Caminul "Colibri" din str.IC Bratianu, cu doua nivele, construit din caramida si avind si demisol, este trecut in acte cu valoarea de 24.806.944 lei. Atelierul de lacatuserie al centrului "Speranta" din Pomirla costa aproape cit o piine, 7.527 lei, cantina centrului "Sfintul Ilie" face mai putin decit masa servita intr-o zi de vreo cinci copii (519.662 lei), in timp ce pentru garajul centrului "Mugurelul" Dorohoi nici nu mai exista bani exacti, el costind 926 lei. Considerabil mai scumpe sint terenurile aferente acestor centre, valorile acestora apropiindu-se de pretul real al pietei, 15.000 mp teren arabil linga "Mugurelul" Dorohoi fiind trecut in inventar cu 450 milioane lei.
Intreaga infrastructura rutiera judeteana, cu drumuri, poduri, cantoane, plus sediul Directiei de profil ar putea fi cumparate de un afacerist bunicel din oras, toate aceste obiective fiind estimate la 10,9 miliarde lei. Cel mai scump pod din judet este cel de pe Jijia, in lungime de 76 metri, al carui pret este de 144,4 milioane lei, iar cel mai ieftin cel ridicat deasupra piriului Sitna, care are o lungime de 33 metri si costa 62.700 lei.
Nici cultura nu se bucura de preturi ridicate. Muzeul de pe pietonalul Unirii ar putea fi cumparat dintr-un salariu, costind 2,6 milioane lei, lucru valabil si pentru Muzeul de Stiinte ale Naturii din Dorohoi, care are o valoare de 1,6 milioane lei. Galeriile de arta "Stefan Luchian" nu fac nici macar cit usa termopan de la intrarea institutiei, valoarea acestora trecuta in inventar fiind de 783.350 lei, in timp ce bustul lui Nicolae Iorga din fata casei memoriale din municipiu face cit doua curse si jumatate cu tramvaiul, adica 7.700 lei.
Mult disputatele retele de apa au la rindul lor valori infime. Canalizarea de apa rece din Calea Nationala este trecuta in inventar cu 7,2 milioane lei, iar microhidrocentrala de la Bucecea cu 312,5 milioane lei. Casa Tineretului, amenajarile anexe si terenul aferent de 9516 mp nu mai are nici macar valoare simbolica, ea fiind trecuta in inventar cu zero lei.
Situatia actuala a fost creata din cauza unui vid legislativ. Majoritatea obiectivele mentionate au fost construite cu decenii in urma, cind sumele amintite reprezentau valori deosebite. Odata cu trecerea anilor leul s-a devalorizat accentuat, insa toate aceste bunuri nu au fost reevaluate deoarece nu exista inca o lege care sa permita asa ceva. "La institutiile bugetare nu s-au facut reevaluari. Numai societatile comerciale cu capital de stat au facut obiectul unor asemena actiuni in vederea privatizarii, pentru a putea fi vindute la valoarea lor reala", ne declara Dorin Ciustea, vicepresedintele Consiliului Judetean. In acest conditii, probabil ca va intrebati ce se intimpla in cazul in care o persoana doreste sa cumpere prefectura, muzeul sau scoala de arte. Din fericire acest lucru nu este insa posibil. "Aceste bunuri nu se pot cumpara deoarece fac parte din patrimoniul public si pot fi doar concesionate, inchiriate sau administrate. Atita timp cit ele exista in patrimoniu nu se pot vinde la nimeni", mai spune Ciustea.
Aceasta situatie nu va mai dura insa foarte mult timp. In momentul de fata administratiile locale lucreaza la hotariri ale patrimoniului care trebuie trimise la guvern, institutie ce urmeaza sa reglementeze preturile obiectivelor din domeniul public. "Dupa ce aceste bunuri vor fi trecute in patrimoniile consiliilor locale si ale consiliilor judetene, prin hotarire de guvern se va efectua o evaluare reala a tuturor obiectivelor. Cu noile valori conducerile primariilor si ale consiliilor judetene se vor putea prezenta la banci sau la alte foruri internationale pentru obtinerea unor imprumuturi care sa fie girate cu bunurile din patrimoniu", afirma Ioan Aniculaese, presedintele CJ. Hotarirea de guvern mentionata se preconizeaza sa apara pina la sfirsitul acestui an. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii