Privatizare ciudata

joi, 21 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Privatizare ciudata

Circa 24 miliarde lei este suma cu care au fost supraevaluate terenurile societatii "Drumuri si Poduri" in dosarul de prezentare al societatii in vederea privatizarii. Valorile trecute pentru suprafete din Flaminzi sau Havirna le concureaza chiar si pe cele din zonele bune ale Bucurestiului. Consiliul Judetean, care este proprietarul SC Drumuri si Poduri SA, a hotarit in toamna anului trecut sa privatizeze unitatea. Una dintre primele etape ale acestei actiuni a constat in alcatuirea unui dosar de prezentare a societatii. La unul dintre capitole sint trecute si terenurile pe care SC DP SA le are in posesie, in administrare sau in concesiune. In dreptul acestora sint trecute insa niste valori despre care termenul "departe de realitate" poate fi catalogat blind. 6.566 mp teren din str IC Bratianu, sint trecuti cu o valoare de 4,09 miliarde lei, 10.099 mp din Podeni sint estimati la 3,72 miliarde lei, 6.940 mp din Flaminzi sint aproximati la 2,62 miliarde lei, in timp ce 12.017 mp din comuna Vorona sint contabilizati cu 4,43 miliarde lei. Facind o medie a valorilor trecute ar rezulta ca un metru patrat de teren al SC DP SA ajunge in municipiu sa coste 618.283 lei, iar in judet in jurul a 370.000 lei. Aceasta in conditiile in care, la ora actuala, in municipiul Botosani un metru patrat de teren se vinde cu aproximativ 150.000 lei, iar in judet pentru un hectar se plateste trei-patru milioane lei. "Nu se poate ca niste terenuri sa fie atit de scumpe. Cel mai scump teren despre care stiu ca s-a comercializat vreodata in municipiu si care era situat aproape in centru a fost de 800.000 lei/mp. Noi avem la vinzare pentru oras doua case, din care una cu etaj racordata la gaze naturale care, cu tot cu 2.100 mp de teren, costa 1,3 miliarde lei", ne declara Cornel Timofte, administratorul societatii Unitcom, unitate care se ocupa de tranzactii imobiliare.
SC DP SA detine in posesie, concesiune sau administrare posesie 7,2 hectare teren in judet si alte 0,6 ha in municipiul Botosani, suprafete care, in total, sint estimate la 21,2 miliarde lei, cele din afara municipiului si 4,05 miliarde lei cele din Botosani. Comparind aceste sume cu cele de pe piata imobiliara rezulta ca SC DP SA si-a supraevaluat terenurile cu circa 24 miliarde lei.
In aceste conditii si avind in vedere ca societatea are si datorii de circa noua miliarde lei, probabil ca orice potential cumparator ar renunta sa mai achizitioneze unitatea. Cine ar da 27,9 miliarde lei pentru o societate de drumuri pentru a primi, in schimb, utilaje de doar 3,9 miliarde lei si de rest terenuri neatragatoare pe la Podeni sau Flaminzi? Pina in prezent, doar Asociatia Salariatilor de la SC DP SA si-a manifestat intentia de achizitionare a societatii, insa acest lucru a fost consemnat inainte de alcatuirea dosarului de prezentare si, implicit, de supraevaluarea terenurilor detinute.
Conducerea unitatii sustine ca specificarea in dosarul de prezentare a unitatii a valorilor mentionate nu s-a facut cu intentia de a alunga cumparatorii. "Este ceva in neregula", recunoaste Ioan Brinzei, directorul general al SC DP SA. Sefii de la "Drumuri si Poduri" sustin ca valorile mentionate ale terenurilor au fost calculate de catre Ioan Dobrota, fostul contabil-sef al societatii, insa ele poarta si semnatura oficiului juridic si a directorului general. Acest dosar nu a fost semnat de catre senatorul Dumitru Codreanu, membru in consiliul de administratie al unitatii. "Evaluarea este facuta in vederea jecmanirii, pentru a duce privatizarea intr-o directie nu prea ortodoxa", afirma Codreanu care mai spune ca nici nu va semna nici in viitor acest dosar. Sefii SC DP SA spun ca, totusi, atunci cind va fi alcatuit dosarul de prezentare, se va apela la serviciile unei firme specializate care va evalua toate bunurile unitatii. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii