S-au numarat tiganii

marți, 24 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 S-au numarat tiganii

Nescolarizarea, infractionalitatea, lipsa locurilor munca si a asistentei medicale sint principalele probleme ale etniei rromilor din Botosani. In perioada 1 iunie – 1 iulie a.c. organizatiile non-guvernamentale "Divano rromano" si "Rromano Cris", in colaborare cu primaria Botosani, au efectuat un recensamint al comunitatii din municipiu. Scopul actiunii nu a fost doar aflarea numarul de rromi care locuiesc in oras, ci si problemele cele mai importante cu care se confrunta acestia.
Rezultatele centralizate ale actiunii arata ca in municipiu traiesc aproape 1.000 de rromi. Voluntarii care au realizat recensamintul au batut orasul in lung si in lat pentru a identifica toate familiile membre ale etniei. Acestea au completat un chestionar din care sa reiese starea sociala si economica a rromilor. Cea mai mare problema a comunitatii locale este lipsa locurilor de munca, doar 5% dintre membrii etniei avind actualmente serviciu. Deci cea de a doua mare problema a etniei este imposibilitatea de a beneficia de servicii medicale gratuite. Dat fiind faptul ca doar 50 de rromi din intregul oras lucreaza, acestia sint singurii asigurati medical, restul trebuind sa isi plateasca analizele si spitalizarea. "Pentru a se rezolva o parte din aceste probleme trebuie mai intii sa avem niste sedii. Noi am contactat un medic dispus sa isi ofere serviciile, dar nu detinem un spatiu adecvat. Totodata, vrem sa infiintam un atelier de timplarie la care sa lucreze 10 – 15 persoane, plus citiva copii care sa faca practica, dar de asemenea ne lipseste un spatiu", afirma Semiramida Balan, secretar al organizatiei judetene a Partidei Rromilor.
A treia problema de care se lovesc rromii o reprezinta lipsa scolarizarii. Costurile necesare sustinerii in invatamint a copiilor sint ridicate si, cum membrii etniei nu au locuri de munca, nu au nici posibilitatea de a-si trimite copiii la scoala. "Trebuie pornit de la apa si sapun pentru ca nu poti trimite la scoala copii nespalati. Este un adevarat lant al slabiciunilor", mai spune Balan. Pentru rezolvarea acestei chestiuni se doreste contactarea unor agenti economici care sa asigure minimul de rechizite, dar problema este ca rromii nu au ce sa ofere in schimb. In continuare trebuie spus ca aproximativ 20% dintre rromi au antecedente penale si ca aproape un sfert dintre ei nu poseda locuinta. De asemenea, s-a constatat ca 5% dintre rromi sint bolnavi cronici, cele mai frecvente cazuri fiind cele de TBC, existind insa si persoane care sufera de leucemie sau sint infectate cu virusul HIV.
Recensamintul a evidentiat insa si faptul ca 10% dintre rromi au masina, ca in procent de 99% sint de religie ortodoxa si ca in municipiul majoritare sint femeile, barbatii rromi fiind mai putini cu aproximativ 5%. Numarul total al membrilor etniei este totusi redus fata de estimarile initiale. "S-a mers din casa in casa in zonele populate de rromi. Noi ne cunoastem, indiferent daca locuim in Primaverii sau Ion Creanga. Numarul total este insa sub asteptari. Neoficial, sint mai multi rromi dar nu au vrut sa se declare toti. Probabil ca daca i-am fi atras cu o oferta speciala sau ar fi beneficiat de un statut asemanator celui pe care guvernul ungar l-a promovat pentru maghiarii din strainatate, chiar miine s-ar declara toti", crede Semiramida Balan.
Probabil ca o buna parte dintre toate chestiunile relatate ar putea fi solutionate odata cu infiintarea biroului judetean pentru rromi din cadrul prefecturii. Desi acesta a fost anuntat inca din luna aprilie, nici pina in ziua de astazi el nu fiinteaza. "Noi am trimis o scrisoare guvernului prin care cerem o dispensa pentru angajarea Semiramidei Balan pe postul de consilier, deoarece ea nu a urmat studii superioare. Asteptam raspuns, pentru ca apoi biroul se poate infiinta foarte repede. Dupa ce persoana nominalizata va incepe sa lucreze se vor rezolva o parte dintre probleme", ne declara prefectul Costica Macaleti. Recensamintul din municipiu va fi urmat de unul in intregul judet. (Sergiu BALASCAU)

Comentarii