Ultimele ore ale epidemiei de salmonella

miercuri, 31 octombrie 2001, 00:00
8 MIN
 Ultimele ore ale epidemiei de salmonella

Doar 66 de persoane mai erau internate ieri in sectia de Boli Infectioase a Spitalului "Sf.Gheorghe" cu diagnosticul de toxiinfectie alimentara datorata consumului de produse de patiserie a societatii Recopan SA. Dintre acestea, 12 au fost internate ieri pentru analize medicale, insa intr-o forma usoara a bolii. In urmatoarele 2-3 zile majoritatea pacientilor vor fi externati, focarul de epidemie fiind considerat stins.
La aproape o saptamina de cind peste 500 de persoane s-au imbolnavit de toxiinfectie alimentara ca urmare a consumului de produse de patiserie-cofetarie a societatii Recopan SA, autoritatile competente inca mai sint in alerta. Echipe mixte de inspectori ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului si cei ai Inspectiei Sanitare de Stat au efectuat peste 30 de controale la chioscurile din scoli si cele adiacente scolilor, ocazie cu care au descoperit grave nereguli. Amenzi de peste 66 de milioane de lei au fost date administratorilor societatilor respective pentru ca ofereau spre vinzare produse cu termenul de valabilitate depasit sau produse la care nu erau specificate din ce sint fabricate. Inspectorii au controlat si patiseriile sau cofetariile din oras, care insa au iesit bine la control. Luni, inspectorii sanitari au aplicat si ei citeva milioane de lei amenzi. Astfel, cite un milion de lei au fost aplicate administratorilor Cantinei Liceului "Mihai Eminescu", pentru ca utilizau in blocul alimentar personalul de intretinere (femeile de serviciu) si bucatariei de la Centrul de Plasament "Sf.Stelian", pentru ca vesela in care mincau copii nu era spalata corespunzator si pentru lipsa de curatenie. "In continuare organizam astfel de controale in unitatile restante, azi (n.r-ieri) inspectorii deplasindu-se la Dorohoi pentru a verifica toate chioscurile si produsele care se vind in scoli. Si in Botosani contoalele vor continua la centrele de plasament si in scoli", a declarat Dorin Damian, insectorul-sef al OJPC.
Pentru a preveni pe viitor astfel de imbolnaviri, Serviciul de Promovare a Sanatatii din cadrul DSP va demara in cel mai scurt timp o campanie de informare in scoli asupra pericolului pe care il reprezinta toxiinfectiile alimentare. Cu aceasta ocazie se vor distribui pliante pentru a-i informa pe elevi asupra riscului consumului de produse cu termenul de valabilitate expirat si asupra simptomelor care apar in astfel de cazuri.
Cea mai grava toxiinfectie alimentara din Romania produsa dupa 1990 nu a schimbat opinia consumatorilor si nu a influentat in nici un fel vinzarile celorlati comercianti de produse de cofetarie sau patiserie. Ieri, majoritatea cofetariilor si patiseriilor aveau clienti, care consumau produsele fara a fi in vreun fel afectati de ceea ce s-a intimplat saptamina trecuta in Botosani. Nici patronii nu se pot plinge ca le-au picat afacerile, dimpotriva, majoritatea sustin ca le-au crescut vinzarile. "Nu am simtit nici o reticenta din partea consumatorilor, vinzarile decurgind normal, chiar usor mai mult decit de obicei. Nu am luat masuri speciale pentru ca intotdeauna am fost vigilenti, fiind constienti ca nu ne putem juca cu asa ceva. Noi folosim la prepararea produselor numai ingrediente proprii, de buna calitate, cu exceptia oualelor. Observ totusi o inasprire a controalelor institutiilor abilitate, care dovedesc mai multa seriozitate", a declarat Romica Dutca, patronul cofetariei Rida Com. Si patronul Cofetariei Elia este de aceeasi parere. "Nu am fost afectati cu nimic, produsele vinzindu-se in continuare la fel de bine. Normal ca sintem mai vigilenti la fabricarea produselor de patiserie, pentru ca nu dorim sa se mai intimple asa ceva. Am observat insa o schimbare de atitudine din partea comerciantilor suceveni, acolo unde ne distribuim produsele, fata de botosaneni", a declarat Eugen Tudose. Din cite am observat noi insa patronii care desfac produse de patiserie sint cel putin optimisti unitatile respective fiind relativ goale si oamenii chiar reticenti in a cumpara produse de patiserie chiar daca respectivii nu au evident nici o vina in situatia creata. (Lucian SIMINIUC)
"Am primit lovitura vietii mele" spune patronul de la Recopan
Patronul Societatii Comericiale Recopan SRL este bulversat de cele intimplate si considera ca nu a fost decit un nefericit accident. "Intr-adevar, au fost descoperiti 4 angajati purtatori de Salmonella, dintre care unul era aparent sanatos. Noi am facut periodic examene medicale angajatilor iar la ultimul, pe care l-am facut acum aproximativ o luna, nu a fost descoperit nimeni bolnav. Inspecorii care au luat peste 80 de probe din ingrediente si din toate colturile laboratorului nu au descoperit nimic, deci inseamna ca ceea ce am folosit in producerea dulciurilor a fost de calitate si am respectat conditiile de igiena. Dupa atitia ani de munca, timp in care am investit peste 3 miliarde de lei am primit lovitura vietii mele, desi se putea intimpla oricui. Imi pare rau de necazurile pe care le-am pricinuit oamenilor", a declarat Aurel Suster, adminstratorul SC Recopan SRL.
Aceasta societate are 2 sectii de productie a produselor alimentare. Una dintre ele, cea de la care a pornit toxiinfectia alimentara se ocupa cu producerea si comercializarea produselor de patiserie-cofetarie iar cealalta produce produse de panificatie, inclusiv piine. Pentru a-si desface produsele de panificatie, societatea are 4 chioscuri in Botosani, dintre care 2 in Piata Mare iar pentru cele de patiserie, in afara Pizzeriei Vali-Mar, mai detinea chioscurile din scoli. De asemenea, produsele Recopan au fost distribuite si in judetele Suceava si Iasi. Pentru a comercializa produsele in chioscurile din scoli, patronul SC Recopan a obtinut acest drept in urma licitatiei organizate de Primarie, insa numai pentru o zi, licitatia fiind anulata ulterior din cauza ca nu fusese anuntata si DSP. "Stiam ca licitatia a fost anulata, insa pina s-a produs nenorocirea nu am primit nici o hirtie oficiala in acest sens. Timpul a fost atit de scurt, incit nu am avut timp nici pentru a solicita DSP autorizatia sanitara de functionare", a spus partonul SC Recopan. Societatea a mai fost avertizata anterior de catre DSP, insa avertizarea a fost data pentru nereguli gasite la unitatea de panificatie. "Mi-au dat atunci 10 milioane amenda pentru ca nu aveam hirtie igienica la baie si pentru alte lucruri minore. Am contestat amenda, care in urma judecarii a fost schimbata in avertisment". Aurel Suster este in continuare optimist, punind tot ceea ce s-a intimplat pe seama unui accident. "Nu cred ca voi falimenta, deoarece o sa incerc sa-mi recistig din nou succesul. Sper ca oamenii vor intelege ca a fost un accident si ca nu s-au imbolnavit din cauza mea. Daca totul se va termina cu bine, voi munci in continuare la fel ca si pina acum", a concluzionat Aurel Suster. (Lucian SIMINIUC)
Ce este salmonella
Toxiinfectia alimentara cu Salmonella este o gastroenterocolita acuta care apare dupa consumul de alimente contaminate cu acest microb dar si cu toxinele produse de catre aceasta. Salmonella, care este de fapt un bacil, este incriminat in producerea a peste 70% din toxiinfectii alimentare. In intreaga lume au fost descoperite peste 2.000 de tipuri de Salmonella, la noi in tara fiind descoperite aproape 130 de tipuri. Odata ajunsa in stomac impreuna cu alimentele contaminate, bacteria provoaca inflamatia mucoasei digestive. De altfel, aceasta este singura cale de intrare a microorganismului in corp, miinile murdare netrasmitind boala. Dupa o perioada de citeva ore de incubatie, toxiinfectia produsa de Salmonella debuteaza cu febra, frisoane, dureri de cap si musculare, greturi si varsaturi. Bolnavii prezinta scaune abundente, diareice si au tegumente palide. In cazuri mai grave, cind nu se intervine rapid se pot instala fenomene neurologice si colapsul. In acest mod bolnavul poate deceda in circa 48 de ore de la consumul alimentelor contaminate. Tratamentul se face in spital in formele medii si grave si consta in regim igienico-alimentar (ceai neindulcit, piine prajita, orez fiert sau supa de legume), antibioterapie (cel mai frecvent se administreaza Furazolidon sau Ampicilina) iar in cazurile grave, cu deshidratare masiva, bolnavul este perfuzat.
Sursele de infectie sint reprezentate de produsele alimentare contaminate, animale (pasari, mamifere) si de omul purtator. Astfel, prin intermediul alimentelor contaminate, asa cum sint carnea si preparatele de carne, pestelui, oualelor si preparatelor din oua (in special cele de rata), laptelui, lactatelor, produselor de cofetarie sau a alimentelor vegetale stropite cu apa infestata putem contacta boala. De asemenea, ne putem imbolnavi si prin intermediul utilajelor, veselei, recipientelor sau ambalajelor. Salmonella poate fi distrusa prin prepararea termica a alimentelor. Purtatorii de salmonella care lucreaza in industria alimentara nu mai pot profesa in aceasta meserie decit daca analizele lor ies negative de trei ori consecutiv. (Lucian SIMINIUC)
Prefectul cere controale la unitatile de alimentatie publica
Abatoarele, fabricile de lapte, brutariile, cofetariile si restaurantele vor fi supuse celui mai amplu control de la inceputul acestui an. Prefectul Costica Macaleti a trimis ieri adrese la toate serviciile publice descentralizate cu drept de control in alimentatia publica, prin care a cerut sa se verifice agentii economici care produc si desfac alimente. Unitatile din aceasta categorie vor fi vizitate de echipe de inspectori de la patru institutii, adica Directia de Sanatate Publica, Directia Sanitar-Veterinara, Directia Agricola si Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor. "Controale s-au mai facut, dar eu le-am sugerat sa intre in toate unitatile care au legatura cu alimentatia", afirma prefectul Macaleti. Conducerile serviciilor publice mentionate vor trebui sa prezinte o informare primului reprezentant al guvernului in teritoriu in care sa fie cuprinse sanctiunile si amenzile aplicate.
Prefectul nu se va multumi insa doar cu actiunile organismelor amintite si va efectua personal o serie de verificari la agentii economici care lucreaza in alimentatia publica. Dincolo de modul de producere sau vinzare propriu-zisa a alimentelor, Costica Macaleti va da o atentie deosebita closetelor. "Nu cred ca trebuie discutat cu zimbetul pe buze despre o asemenea chestiune. Este o necesitate sa ai o sala de mese si un grup sanitar corespunzatoare", mai spune prefectul. (S.B.)
7 directori cu bulina neagra
Directorii unitatilor scolare implicate in cazurile de toxiinfectie alimentara nu vor scapa basma curata. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean spune ca directorii scolile implicati in acest incident vor fi sanctionati conform statutului personalului didactic, sanctiuni care pot merge pina la eliberarea din functie a acestora. "Cu certitudine ca vor fi sanctionati, insa asteptam finalizarea anchetei. Unii directori vor fi sanctionati pentru ca au permis accesul firmei Recopan, care nu avea toate avizele necesare, iar ceilalti pentru ca au permis prelungirea contractelor fara a avea toate avizele Primariei", a declarat prof.dr.Constantin Manolache, inspector general al ISJ Botosani. Potrivit sursei citate, sapte directori ai scolilor din Botosani urmeaza sa primeasca bulina neagra, respectiv cei ai Scolilor nr.7, 14 si 10, ai Colegiului National "A.T.Laurian", Grupului Scolar Constructii de Masini, Grup Scolar Industrie Usoara si cel al Liceului Economic, fiind scos din culpa directorul Liceului de arta "Stefan Luchian" , intrucit s-a constatat ca elevii din acest liceu, intoxicati cu Salmonella, se aprovizionasera chiar de la cofetaria Recopan, situata in vecinatatea acestei unitati scolare. Sindicatul Invatamintului Preuniversitar se opune acestei decizii si considera masura dictata de Ministerul Educatiei si Cercetarii drept abuziva. Pentru ca MEC a dat dispozitie de destituirea din functii a acestor directori, SIP a inaintat ministrului Ecaterina Andronescu un protest: "Sintem impotriva eventualei masuri de sanctionare, care nu inseamna decit umilirea sau injosirea acestor colegi. Dat fiind faptul ca acesti directori sint nevinovati, reactionam vehement si nu vom permite ministerului sa ia asemenea pozitie, mai ales ca acesti directori implicati, in acest caz de imbolnavire in masa, nu au nici o vina, pentru ca nu dinsii au plamadit aluatul pentru placinte, biscuiti si prajituri. Ce vina au ei daca in incinta scolilor pe care le conduc au vrut sa puna la dispozitia elevilor produse alimentare?", a intrebat retoric, revoltata, Maria Tiprigan, liderul SIP Botosani. (L.L.)

Comentarii