Angajatii din Policlinica Hipodrom se lupta cu morile de vint

joi, 14 februarie 2002, 00:00
2 MIN
 Angajatii din Policlinica Hipodrom se lupta cu morile de vint

Cadrele medicale si medicii din Policlinica Hipodrom nu si-au primit nici ieri salariile pentru luna ianuarie. Dupa ce vineri, cind trebuiau sa-si ridice banii, angajatii Policlinicii s-au deplasat la sediul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate pentru a cere lamuriri cu privire la neplata acestora, ieri, toti angajatii ambulatorului s-au trezit din nou ca pleaca acasa cu mina goala.
Revoltate ca au muncit pe degeaba, asistentele ne-au spus ca nu-si puteau ridica salariile injumatatite si ca, din drepturile lor, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate au oprit datoriile Spitalului "Sf. Spiridon".
"Policlinica este o sectie a Spitalului, ca oricare alta si trebuie sa se gaseasca bani si pentru ea. Nu stim pentru ce Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate face diferente intre spital si policlinica, atita timp cit sintem salariatii aceleiasi unitati", sustin angajatii ambulatorului de specialitate, adaugind ca, in loc de 500 milioane lei, CJAS a dat doar 200 milioane.
Pe de alta parte, conducerea CJAS este de parere ca banii s-au dat in functie de raportarile facute si ca nu are cum sa dea bani in plus pentru Policlinica Hipodrom.
"Cei din Policlinica Hipodrom au pornit la inceputul acestui an cu o datorie de 124 milioane lei, bani pe care CJAS trebuie sa-i recupereze pina la 30 martie, cit unitatea ramine pe structura veche. Dupa aceasta data, se vor reorganiza, va fi o alta structura. Li s-a oprit acum un sfert din suma respectiva, urmind ca diferenta sa fie oprita in luna februarie, respectiv martie. In acest fel terminam cu vechea structura, dupa raportarile facute", ne-a informat dr. Ionica Smochina, directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Potrivit sursei citate, angajatii Policlinicii Hipodrom au ajuns in aceasta situatie datorita situatiei creata in urma cu doi ani, cind s-a aplicat Legea Asigurarilor Sociale de Sanatate in medicina de familie si s-a creat un plus de cadre medii.
"Acolo sint 10 medici, care trebuie sa lucreze pentru 80 de asistente. Numarul mare de asistente si numarul mic de medici a dus ca pentru serviciile medicale efectuate de medici si raportate la CJAS sa nu mai ajunga banii. CJAS plateste serviciile medicale efectuate de medici, nu de asistentii medicali", a precizat dr. Ionica Smochina.
Despre modalitatea de a-i ajuta pe angajatii din ambulatorul Hipodrom, directorul CJAS, ne-a spus ca unitatea pe care o conduce a incercat mai multe metode de solutionare a situatiei.
"Am hotarit ca medicii sa vina la CJAS cu raportarea la maxim, pentru a putea fi platiti, dar nu au inteles. Miine vor aduce raportarile si, cel tirziu vineri, vom plati serviciile medicale prestate", ne-a asigurat ieri dr. Ionica Smochina. (Tudorita TARNITA)

Comentarii