Atentat la "Cenusareasa" lumii medicale

luni, 23 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Atentat la "Cenusareasa" lumii medicale

Ca si cum furtunoasa "schisma" prin care a trecut recent Centrul Judetean de Aparatura Medicala (CJAM) din Braila n-ar fi fost destul, in acest week-end, niste indivizi inca neidentificati au patruns in sediul institutiei si au devastat tot ce le-a stat in cale. Spargatorii au incendiat o parte dintre carnetele de munca, toate contractele de munca si citeva documente ce stau la baza infiintarii CJAM Braila. Acest incident se petrece dupa ce in martie a.c. la CJAM s-a inregistrat un alt scandal generat de plecarea "in tromba" a fostului director. Si in urma plecarii respectivului director si in urma spargatorilor, in sediul CJAM a ramas "vint". In acest sfirsit de saptamina, putinele dovezi ale functionarii centrului, citeva dosare cu acte, au fost "mutilate" iar intreg sediul a fost "tapetat" cu excrementele spargatorilor, de la etajul doi, pe unde au intrat, pina la parter. Spargerea centrului "vine in intimpinarea" dezbaterii statutului CJAM, din aceasta saptamina, si comisiei consultative de astazi, de la Prefectura, unde se discuta problemele financiare in relatiile cu tertii, problema spatiului si preluarea inventarului CJAM de catre actualul director, Nicu Nedelcu, tehnician in aparatura medicala.
Spargerea – ca o "cireasa" pe "tortul" avatarurilor
Cei sase angajati ai CJAM, citi au mai ramas dupa desprinderea institutiei de Spitalul Judetean, au avut, ieri, o surpriza de proportii, cind au constatat ca sediul le-a fost spart, desi nimeni nu avea ce sa fure din cladire, din simplul motiv ca Centrul nu si-a recapatat, inca, patrimoniul.
"Luni dimineata, cind am venit la serviciu, sediul nostru din strada Radu Campiniu era spart. Se pare ca in week-end-ul trecut cineva a patruns, pe la etajul doi, printr-un iluminator, in cladire. Au fost mai multe persoane. Pe pereti sint urme de picioare iar peste tot, de la doi la parter, si-au facut nevoile in sediu. Au distrus tot ce le-a stat in cale. Indeosebi acte. In primul rind, au incendiat o serie de documente, printre care contractele de munca, unele carnete de munca, citeva acte de fiintare a Centrului. De fason, au luat si monitorul unui calculator vechi. Nu vreau sa arunc vina pe cineva anume, dar mi se pare suspect faptul ca aceasta spargere se consuma chiar inaintea a doua evenimente ce privesc, sa spunem, statutul CJAM, anume comisia consultativa din Sala Ronda a Prefecturii si intrunirea tuturor institutiilor din domeniul intretinerii aparaturii medicale, din aceasta saptamina. Nu vreau sa fac speculatii inutile dar, repet, mi se pare suspecta spargerea aceasta, chiar inainte ca noi sa ne definitivam statutul si sa incercam recuperarea patrimoniului de la fostul director", ne-a declarat Nicu Nedelcu, director interimar al Centrului Judetean de Aparatura Medicala.
Politia s-a deplasat, imediat, in zona. Toata lumea a fost amprentata, iar accesul in spatiile "calcate" de spargatori a fost interzis. Nici in ruptul capului, directorul Nedelcu nu-si putea explica felul in care au trecut spargatorii de grilajele metalice care separau cele trei caturi ale cladirii. Cert este ca ei au devastat si putinele bunuri ale Centrului. Au spart chiar si usa camerei in care functionase, pe timpuri, CAR-ul, in ideea ca vor gasi ceva bani sau doar pentru a da impresia ca au cautat bani.
Pina la aflarea verdictului anchetatorilor, trebuie sa mentionam ca CJAM era "pe butuci" si ca fie un cunoscator al documentelor respective a "pus" de o spargere pentru a distruge anumite dovezi, fie o mina de "amatori" au avut impresia ca se vor imbogati si vor trai fericiti pina la adinci batrinete atentind la institutia care, din martie incoace, s-a transformat in "Cenusareasa" lumii medicale din Braila. Adevarul este ca avatarurile personalului de intretinere a aparaturii medicale au inceput cam din ianuarie, din momentul in care ministerul de resort a decis desprinderea fostei sectii de Spitalul Judetean, in Centrul Judetean de Aparatura Medicala, ca unitate autofinantatoare dar dependenta, ca organizare, de Directia de Sanatate Publica. De atunci, CJAM a ramas in sase oameni. Insusi directorul de atunci, inginerul Lucian Boala, si-a "luat zborul" la o unitate particulara cu profil asemanator, fara sa predea un patrimoniu de aproape 30 de milioane, evaluat la nivelul anului ’90. Patrimoniu pentru care, astazi, la ora 11.00, in Sala Ronda a Prefecturii, Nicu Nedelcu trebuie sa "lupte".
In cadrul Comisiei Consultative, tot astazi, sub riguroasa asistenta a prefectului si a directorului Directiei de Sanatate Publica, CJAM parcurge problemele privind spatiul de functionare, problemele financiare in relatiile cu tertii si obtinerea celui de al treisprezecilea salariu. In cursul acestei saptamini, cu dosarul pe care spargatorii l-au "hacuit", directorul Nedelcu trebuie sa se prezinte la intrunirea tuturor unitatilor de profil din tara, pentru definitivarea statutului Centrului. Nu inainte de a va spune ca lunar, un angajat al CJAM este retribuit cu "fabuloasa" suma de 600.000 lei, incheiem aici sirul "of"-urilor acestei bresle. Vom reveni. (Nicoleta BUTNARU)

Comentarii